Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Σίγουρα το a/c είναι συνδεδεμένο με τους καύσωνες του καλοκαιριού, όταν το αυτοκίνητο «βράζει» κάτω από τον δυνατό ήλιο. Υπάρχουν όμως λόγοι όπου θα πρέπει να το ανάβουμε και τον χειμώνα, τους ξέρετε;
Είναι σχεδόν αυτονόητο πως τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού το a/c του αυτοκινήτου είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος ώστε η καμπίνα να διατηρεί φυσιολογικές θερμοκρασίες και να επιτρέπει στον οδηγό να είναι άνετος. Από την άλλη, το χειμώνα η καμπίνα για να ζεσταθεί χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό την θερμοκρασία από τον κινητήρα και η χρήση του a/c δεν είναι υποχρεωτική, όμως θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την βδομάδα για τους εξής 3 λόγους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Εάν με το τέλος του καλοκαιριού κλείνουμε τον διακόπτη του a/c και το ξανανοίγουμε μετά από μήνες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθούν βλαβερά βακτήρια στις σωληνώσεις. Με αποτέλεσμα όταν το ανοίξουμε ξανά μετά από καιρό, να διοχετευθούν στην καμπίνα και να τα εισπνεύσουν οι επιβάτες.
  • Παράλληλα εάν το σύστημα μένει ανενεργό για πολύ καιρό, το φρέον δεν κυκλοφορεί ενώ  δεν λιπαίνονται οι σωλήνες και οι τσιμούχες. Μάλιστα εάν υπάρχει και κάποια μικρή διαρροή, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί συμπλήρωση, με το κόστος να είναι συνήθως στα 50 ευρώ.
  • Τέλος, λόγω της αυξημένης υγρασίας τους χειμερινούς μήνες το air condition είναι σχεδόν απαραίτητο για να καθαρίσει ένα θολωμένο τζάμι. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει ο ζεστός αέρας από τα καλοριφέρ, μιας και ο συγκεκριμένος περιέχει ατμούς, οι οποίοι θολώνουν ακόμα παραπάνω τα τζάμια.

Ναι, η χρήση του A/C και τον χειμώνα είναι απαραίτητη έστω μία φορά την εβδομάδα, παρά το γεγονός πως επηρεάζει τόσο την κατανάλωση όσο και την δύναμη του αυτοκινήτου. Είναι θέμα υγείας και μακροχρόνιας ευημερίας του συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης