Αποστολή: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Από τις 8 έως τις 18 Μαρτίου, στην ελβετική πόλη χτυπά η «καρδιά» της αυτοκίνησης. Η 82η έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα παγκοσμίως και μία από τις εκθέσεις στις οποίες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν πολλά μοντέλα, πρωτότυπα αλλά και νέες τεχνολογίες. Η zougla.gr ταξίδεψε στη Γενεύη, προκειμένου να σας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί.

Αυτό που συναντά κανείς μπαίνοντας στην έκθεση είναι τα εντυπωσιακά περίπτερα, τα χιλιάδες αυτοκίνητα, πλήθος κόσμου που συρρέει από κάθε γωνιά της Γης, πανέμορφες γυναίκες να κοσμούν τον χώρο και φώτα που δίνουν μια παράσταση άνευ προηγούμενου. Η έκθεση της Γενεύης μπορεί να είναι μικρότερη σε έκταση από αυτή της Φρανκφούρτης ή του Παρισιού, ωστόσο είναι η σημαντικότερη όλων, ενώ ακόμα και οι ψυχροί Γερμανοί ή οι αλαζόνες Γάλλοι σιωπούν μπροστά της. Επειδή στη Γενεύη όλα είναι μια γιορτή, οι εταιρείες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Περιμένουν να ανοίξει τις πύλες της, για να παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρεμιέρα τα μοντέλα τους και σκορπούν χρήματα, για να εξασφαλίσουν την καλύτερη θέση στο εκθεσιακό κέντρο του Palexpo. Για παράδειγμα, η Mercedes έχει νοικιάσει έναν τεράστιο χώρο για την παρουσίαση δεκάδων αυτοκινήτων, έναντι υπέρογκου ποσού, για 20 χρόνια! Η Γενεύη δεν είναι ακόμα μία έκθεση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Είναι η απόλυτη έκθεση.

Τα μοντέλα που θα δούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα που επικρατεί φέτος έχει έντονο οικολογικό μανδύα, αφού πλέον όλοι οι κατασκευαστές κάνουν ό,τι μπορούν για να παρουσιάσουν αυτοκίνητα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ή θα τα δούμε σύντομα να κυκλοφορούν στους δρόμους και για να μπούμε και λίγο στο κλίμα της Ελλάδας, οχήματα με χαμηλή κατανάλωση και εκπομπές ρύπων CO2, κάτι που… βοηθά πολύ την τσέπη του μελλοντικού αγοραστή. Μερικά από αυτά που μας προσγειώνουν και στην πραγματικότητα ήταν τα Audi A3, Citroen C4 Aircross (νέο SUV), Fiat 500L (με 5 πόρτες), Dacia Lodgy (πολυμορφικό) Kia Cee’d, Mazda CX-5 (νέο μικρό SUV) Mercedes A Class (με νέα φιλοσοφία), Ford Focus Ecoboost (με κινητήρα 999 κ.εκ.), Honda Civic, Peugeot 208, Skoda Citigo (νέο 1.000άρη), Seat Mii, Volvo V40, VW Golf cabrio, κ.ά..



Δείτε τα αποκαλυπτήρια της νέας Mercedes A Class που δεν θυμίζει σε τίποτα το απερχόμενο μοντέλο

Υβριδικά και ηλεκτρικά

Από εκεί και πέρα, αίσθηση μας έκαναν τα νέας γενιάς υβριδικά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φορτίζονται από το σπίτι, αυτοκίνητα που κινούνται με βιοκαύσιμα, νέοι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου που καταναλώνουν λιγότερο και ρυπαίνουν ελάχιστα. Από πλευράς υβριδικών και ηλεκτρικών, τα Renault Zoe, Hyundai i-oniq, Nissan Hi-Cross, Toyota FT-Bh Hybrid, Toyota Yaris hybrid (με κατανάλωση 3,5 λίτρα), Citroen C-Zero, Mercedes Vito E-Cell, Ford Transit Connect Electric, BMW i8 και πολλά ακόμα δείχνουν ότι το μέλλον της αυτοκίνησης βρίσκεται πολύ κοντά. Φυσικά, την παράσταση κλέβουν πρωτότυπα μοντέλα όπως τα Nissan Invitation, SsangYong XIV-1, Infiniti EMEG-E κ.ά..

Το ηλεκτρικό Renault Twizy θα κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη του 2012 με τιμή κοντά στα 7.000 ευρώ

Τα… εξωπραγματικά
Τέλος, τα super cars, όπως η Ferrari F12 berlinetta, το Koenigsegg Agera, η Lotus Exige, η Aston Martin Vantage GT3, η Porsche 911 Cabriolet, η Lamborghini Aventador J, η Bugatti Veyron, Pagani, θαμπώνουν με τις επιδόσεις, τον σχεδιασμό αλλά και το ποσό που χρειάζεται να καταθέσεις για να γίνουν δικά σου…

Το εξωπραγματικό Koenigsegg Agera με τα 1.140 άλογα…



(Oι αιθέριες παρουσίες δεν έλειπαν από την έκθεση αυτοκινήτου)

Κρίση;

Στο εκθεσιακό κέντρο του Palexpo όπου βρεθήκαμε για δύο ημέρες, είδαμε εκατοντάδες νέα μοντέλα και πρωτότυπα. Αυτοκίνητα για κάθε γούστο, κάθε βαλάντιο, κάθε φαντασία! Οι κατασκευαστές, παρά την οικονομική κρίση και την πτώση της αγοράς αυτοκινήτου στην Ευρώπη, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, επένδυσαν πάνω στο προϊόν τους και άφησαν τα πιο αισιόδοξα μηνύματα. Η έκθεση για το κοινό θα είναι ανοικτή για 10 ημέρες (8-18 Μαρτίου), ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το εισιτήριο κοστίζει λίγο παραπάνω από 13 ευρώ (16 φράγκα).

Διαβάστε επίσης:
Τα «μωρά» της Γενεύης (μέρος 2ο)
Εκπληκτικά μοντέλα στην έκθεση ης Γενεύης

Πατήστε παρακάτω για να δείτε εικόνες από την 82η έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης