Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Όσο αυτονόητο κι αν ακούγεται το 2021, υπάρχουν πάρα πολλοί οδηγοί οι οποίοι δεν έχουν ιδέα πώς να αλλάξουν ένα ελαστικό ή δεν το έχουν κάνει ποτέ. Μία γνώση η οποία δεν είναι προαιρετική αλλά απαραίτητη καθώς κανείς δεν ξέρει πότε θα «πέσει» στην ανάγκη της ρεζέρβας. Μπορεί να είναι εντός της πόλης και η ασφαλιστική να έρθει σε λίγα λεπτά και να κάνει την αλλαγή. Τι γίνεται όμως εάν είσαι σε κάποιο επαρχιακό δρόμο, πάθεις κλατάρισμα, έχεις ρεζέρβα αλλά δεν ξέρεις να την αλλάζεις;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι χρειαζόμαστε: Αρχικά πρέπει να υπάρχει ρεζέρβα (συνήθως κάτω από το πάτωμα του πορτμπαγκάζ) η οποία να είναι φουσκωμένη και σε καλή κατάσταση. Επίσης απαραίτητος είναι ο σταυρός για να ξεβιδώσουμε τα μπουλόνια αλλά και ο γρύλος για να ανασηκωθεί το αμάξι!

Προσοχή: Το αμάξι πρέπει να είναι σε δρόμο χωρίς κλίση και να έχουμε σηκωμένο το χειρόφρενο.

Βήμα 1ο: Αφαιρούμε την ρεζέρβα από το πορτμπαγκάζ και την ακουμπάμε ξαπλωμένη δίπλα στον τροχό που θα αλλάξουμε, ώστε σε περίπτωση που για κάποιο λόγο υπάρξει πρόβλημα με το γρύλο, το αυτοκίνητο να σταματήσει πάνω στην ρεζέρβα.
Βήμα 2ο: Ξεβιδώνουμε αρκετά με τον σταυρό τα μπουλόνια χωρίς όμως να τα αφαιρέσουμε τελείως. Μία κίνηση που ίσως χρειαστεί να γίνει και με το πόδι καθώς θα απαιτεί αρκετή δύναμη.
Βήμα 3ο: Τοποθετούμε τον γρύλο περίπου 15 με 25 εκατοστά από το λάστιχο που θα αλλάξουμε. Συνήθως τα αυτοκίνητα έχουν και ένα σημάδι που δείχνει σε ποιο σημείο θα πρέπει να ακουμπήσει ο γρύλος στον σκελετό του οχήματος.
Βήμα 4ο: Με τον γρύλο ανασηκώνουμε το αυτοκίνητο σε βαθμό που η ρόδα να μην ακουμπάει καθόλου πλέον στο οδόστρωμα, και τότε αφαιρούμε τα μπουλόνια εντελώς και την ρόδα.
Βήμα 5ο: Βάζουμε τη ρεζέρβα και σφίγγουμε τα μπουλόνια όσο περισσότερο μπορούμε. Κατεβάζουμε το αυτοκίνητο με τον γρύλο και τότε σφίγγουμε ξανά όσο περισσότερο μπορούμε τα μπουλόνια. Έτοιμοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμείς να προτείνουμε να ρίξετε μία ματιά στην ρεζέρβα του αυτοκινήτου σας γιατί πολύ πιθανόν να χρειάζεται αέρα.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης