Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Πάνω από 4.000 είναι οι περιπτώσεις ιδιοκτητών οχημάτων οι οποίοι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, προκειμένου να γλυτώσουν φόρους τοποθετούν στα οχήματα τους πλαστές ή βουλγάρικες πινακίδες.

Γι’ αυτό άλλωστε, το ερχόμενο διάστημα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν αν τα αυτοκίνητα οι πινακίδες των οποίων έχουν παραδοθεί βρίσκονται ακινητοποιημένα στο σημείο που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες τους, αναμένεται να ξεκινήσουν επισκέψεις… κατ’ οίκον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή για την έρευνα στάθηκε το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε παρατηρηθεί ότι όλο και περισσότεροι πολίτες που είχαν καταθέσει πινακίδες, επισκέπτονταν την γειτονική Βουλγαρία, δημιουργούσαν μια εικονική εταιρεία καταβάλλοντας μόλις 300 ευρώ και εν συνεχεία «φορούσαν» στο αυτοκίνητό τους βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει από φόρους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η κινητοποίηση των «ράμπο» της ναυαρχίδας του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα όταν, μετά από γιγαντιαία επιχείρηση που έλαβε χώρα την περίοδο 25 – 28 Οκτωβρίου 2013, στελέχη της υπηρεσίας σε συνεργασία με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., ακινητοποίησαν περίπου 80 πολυτελή αυτοκίνητα προκειμένου να τα ελέγξουν.

Όλα τα ακινητοποιημένα οχήματα τα οποία ήταν «παρκαρισμένα» στις εγκαταστάσεις του Σ.Δ.Ο.Ε. ήταν πάνω από 2.000 κυβικά και έφεραν βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητούν στοιχεία

Στις 2 Οκτωβρίου του 2013, το Σ.Δ.Ο.Ε., με έγγραφο που απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ζήτησε να του αποσταλεί αρχείο με στοιχεία και πίνακες που αφορούν στην κατάθεση-παράδοση πινακίδων οχημάτων κυβισμού μεγαλύτερου των 1928cc, για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2012 και την υπαγωγή τους σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο έγγραφο «για να είναι επεξεργάσιμο το ζητούμενο αρχείο θα διευκόλυνε να είναι σε μορφή Excel και να περιέχει σε αντίστοιχες στήλες το νομό, τη ΔΟΥ (κωδικό και περιγραφή), το ΑΦΜ, το επώνυμο-επωνυμία του ιδιοκτήτη, τη διεύθυνση, τον τόπο ακινητοποίησης του οχήματος (αν υπάρχει), τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον κυβισμό του».

Στις 11 Νοεμβρίου 2013, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων απέστειλε στην κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ ένα αρχείο σε μορφή excel το οποίο περιείχε σχετικές πληροφορίες.



Ο έλεγχος

Στελέχη της Δίωξης επισημαίνουν στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των στοιχείων της λίστας, προσθέτοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις -εκεί που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι «κάτι δεν πάει καλά»- οι ελεγκτές θα πραγματοποιούν επιτόπια έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ακινητοποιημένα οχήματα.

Επιπλέον, οι «ράμπο» του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της γειτονικής χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα πολυτελή αυτοκίνητα που κατέχουν οι «επιχειρηματίες της Βουλγαρίας», είναι το μοναδικό πραγματικό αντικείμενο της εταιρείας τους, ενώ θα γίνει έλεγχος με βάση τις προβλέψεις της τελωνειακής νομοθεσίας περί «συνήθους κατοικίας» του οδηγού του οχήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης