Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η κατασκευή αυτοκινήτων στην Ελλάδα έχει… πεθάνει εδώ και δεκαετίες. Εργοστάσια έκλεισαν, επιστήμονες Κόντρα στη λογική και στο ρεύμα…έφυγαν από τη χώρα και το μοναδικό που απέμεινε είναι οι αναμνήσεις.

Το να προσπαθήσεις να επενδύσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου ως… κατασκευαστής στην Ελλάδα φαντάζει σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, εκτός και αν το όνομά σου είναι Σπύρος Πανόπουλος. Όσοι ασχολούνται με επιδόσεις και ιπποδυνάμεις τον γνωρίζουν πολύ καλά και αυτό ισχύει όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φήμη του έχει φτάσει σε κάθε άκρη του πλανήτη, ενώ δεν είναι λίγα τα super cars που έρχονται στην Ελλάδα για να δεχτούν την περιποίηση του Σπύρου Πανόπουλου και της ομάδας του.

O Σπύρος Πανόπουλος και πίσω του το υπερ-αυτοκίνητο που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης...

 

Κάτω από άκρα μυστικότητα

Αυτοκίνητα όπως Lamborghini, Ferrari, GT-R, McLaren κ.ά. έχουν έρθει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που Στόχος είναι να κατασκευαστεί το πιο γρήγορο τεχνολογικά προηγμένο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο…έχει έδρα την Αθήνα για να μπορέσουν να γίνουν ακόμα καλύτερα με τη βοήθεια του «mr eXtreme Tuners».

Ο ίδιος άλλωστε είναι γνωστός για τα επιτεύγματά του σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα ρεκόρ που έχει σπάσει σε αγώνες Dragster με ένα Mitsubishi EVO 2.000+ ίππων είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη για το τι μπορεί να πετύχει.

Οι ανησυχίες όμως του Σπύρου Πανόπουλου δεν σταματούν εδώ. Εδώ και 1,5 περίπου χρόνο και κάτω από άκρα μυστικότητα εργάζεται πάνω στην κατασκευή ενός υπερ-αυτοκινήτου, το οποίο, όταν περάσει τη γραμμή παραγωγής, θα μπορεί να κοιτάξει στα «μάτια» τα γνωστά hypercars που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του και το έχει αποδείξει με ό,τι… καταπιάνεται.

Από λευκό χαρτί…

Σχετικά με το αυτοκίνητο που φτιάχνεται και σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, η εταιρεία θα ονομάζεται Spyros Panopoulos Automotive, ενώ το πρωτότυπο που βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο υλοποίησης Για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και υλικό zylon, που συναντούμε στα μονοθέσια της Formula 1…θα φέρει την ονομασία «Chaos». Το συγκεκριμένο μοντέλο κατασκευάζεται από λευκό χαρτί στην Ελλάδα και από Έλληνες μηχανικούς και, σύμφωνα με τον Σπύρο Πανόπουλο, θα είναι ό,τι πιο προηγμένο τεχνολογικά και εξελιγμένο αυτοκίνητο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παραγωγή.

Το σασί του πρωτότυπου είναι φτιαγμένο από zylon (υλικό που συναντούμε και στη Formula 1) και διάφορα άλλα εξωτικά υλικά και συγκριτικά με ένα αμάξωμα από carbon θα είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο ανθεκτικό. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα υλικά του είναι όλα σχεδιασμένα και φτιαγμένα στην Ελλάδα και για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως τιτάνιο, μαγνήσιο, κάρμπον κ.ά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι μπιέλες και οι τουρμπίνες από ανθρακόνημα, τα πιστόνια από κεραμικό υλικό κ.ά. Ένα στοιχείο που καθιστά το αυτοκίνητο της Spyros Panopoulos Automotive ξεχωριστό είναι η εξέλιξη ενός ειδικού αλγόριθμου που βοηθά να διατηρηθεί χαμηλά το βάρος, το οποίο φτάνει τα 1.280 κιλά. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό σημείο είναι τα ελαστικά, που θα έχουν διαστάσεις 335-25/22 και 265-30/21 για τους πίσω και εμπρός τροχούς αντίστοιχα.

Όσο και να φαντάζει περίεργο αυτή είναι η δαγκάνα στα φρένα του πρωτότυπου Chaos της Spyros Panopoulos Automotive

 

Πάνω από 450χλμ./ώρα τελική…

Το μηχανικό σύνολο είναι σχεδίασης και κατασκευής της Spyros Panopoulos Automotive. Η χωρητικότητά του Πάνω από 2.000 ίππους και τετρακίνητο…V10 bi-turbo κινητήρα είναι 4.0 λίτρα και αποδίδει σχεδόν 2.000 ίππους στις 12.000 σ.α.λ. με χρήση βενζίνης 100 οκτανίων, ενώ με χρήση αγωνιστικής βενζίνης η ιπποδύναμη θα ξεπερνά τους 2.500 ίππους.

Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσα από ένα 8άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (και αυτό ελληνικής κατασκευής). Από πλευράς επιδόσεων, το 0-100 θα επιτυγχάνεται σε σχεδόν δύο δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα θα ξεπερνά τα 450 χλμ./ώρα!

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στην… Ελλάδα . Το υπερ-αυτοκίνητο θα φτιάχνεται στην Ελλάδα από ελληνικά χέρια και με ελληνικά υλικά!

 

Όχι δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο…

Το σχήμα του πρωτότυπου Chaos παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, αλλά όσοι το έχουν δει κάνουν λόγο για ένα άκρως επιβλητικό μοντέλο. Να σημειώσουμε πως η τελική του μορφή έχει σχηματιστεί με τέτοιο τρόπο Το πρωτότυπο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2020 και θα αλλάξει τα δεδομένα…έτσι ώστε να μπορεί να εκμεταλλεύεται τη μέγιστη δυνατή αεροδυναμική.

Η κατασκευή του πρωτότυπου Chaos γίνεται σε ειδικό χώρο στην Αττική που θυμίζει… χειρουργείο και εκεί ο Σπύρος Πανόπουλος με την ομάδα του «χτίζει» από το μηδέν το ελληνικό hypercar. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί μέσα στο 2020, ενώ δεν θα το δούμε, όπως έχει γραφτεί λανθασμένα, στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι βγαλμένα από τη φαντασία μας, δεν είναι σκέψεις αλλά ούτε και σενάρια που ΘΑ… υλοποιηθούν. Είναι πραγματικά γεγονότα που θα δώσουν άλλη ώθηση στον κλάδο του αυτοκινήτου ακόμα και στη χώρα μας. Είναι σίγουρο πως αν η κυβέρνηση σκύψει σοβαρά πάνω στο θέμα αυτό (κάτι που γνωρίζουμε πως έχει κάνει) είναι σίγουρο πως θα δούμε πράγματα που θα μας κάνουν πολύ περήφανους και θα μας βάλουν στον παγκόσμιο αυτοκινητιστικό χάρτη. Η υλοποίηση του σχεδίου συνεχίζεται και σύντομα θα τρίβουμε τα μάτια μας με όσα θα δούμε από τη Spyros Panopoulos Automotive…

Το ρεπορτάζ βρίσκεται σε εξέλιξη. Απλώς μείνετε συντονισμένοι…

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης