Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κόντρες με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Τέτοιες εικονες σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας…Ωστόσο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, ένα πρόβλημα που δεν λύνεται εύκολα ενώ κανείς δεν έχει σκύψει από πάνω του για να βρει ή να προτείνει μία λύση.

Δεν πρέπει να ξεχνάνε πως οι κόντρες είναι άθλημα (ονομάζεται Dragster) και υπάγονται κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου άρα με τη σειρά τους κάτω από την ομπρέλα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Στην πράξη είναι κάτι αντίστοιχο με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ όπως και πολλά άλλα αθλήματα.

Στην Ελλάδα διεξάγονται αγώνες Dragster, υπάρχει κανονικά πρωτάθλημα, ωστόσο τα σημεία και οι πίστες είναι περιορισμένα και έχουν σχετικά δύσκολη πρόσβαση σε όσους κάνουν αυτό το χόμπι ερασιτεχνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που η πόλη κοιμάται ή υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιοι βγαίνουν στους δρόμους...

Βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές τους..

Το αποτέλεσμα είναι λίγο πολύ γνωστό καθώς είναι αρκετοί αυτοί που επιδίδονται σε επιδείξεις ταχύτητας σε δημόσιους δρόμους, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο τις ίδιες τους τις ζωές όσο και των γύρων τους.

Ακόμα και σε περίοδο lockdown, που υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, οι φανατικοί της ταχύτητας βγαίνουν για να ξεσπάσουν, αφενός γιατί δεν υπάρχουν πίστες, αφετέρου γιατί όσες υπάρχουν δεν φιλοξενούν συχνά συναντήσεις και ιδίως ερασιτεχνών.

Δύο μοτοσικλέτες με υψηλό κυβισμό, ιπποδύναμη και πειραγμένες...

Κόντρες για λίγους…

Όπως θα δείτε και στο σημερινό ρεπορτάζ θελήσαμε να βγούμε στους δρόμους της Αθήνας και να δούμε από Η δόξα είναι πολύ σημαντική για εναν κοντράκια…κοντά πώς διεξάγονται, όχι οι κόντρες με κόσμο (που έχουμε δει σε πολλά ρεπορτάζ) αλλά οι πριβέ κόντρες, αυτές δηλαδή που παρακολουθούν ελάχιστοι και σε αυτές που παίζονται ακόμα και χρήματα. Όπως διαπιστώσαμε, η δόξα, η τιμή και σε δεύτερο βαθμό τα χρήματα είναι στοιχεία που παίζουν το ρόλο τους στην κοινότητα των λεγόμενων κοντράκηδων.

Με τη βοήθεια του Τάσου Κάκαρη, βγήκαμε βράδυ στους δρόμους του Λεκανοπεδίου και συναντήσαμε δύο αναβάτες, τον Μιχάλη και τον Γιώργο που θέλησαν να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό που κάνουν. Οι απαντήσεις ήταν ξεκάθαρες σε όλες τις ερωτήσεις που τους κάναμε.

Οι δύο αναβάτες έτοιμοι για τη μάχη των 400 μέτρων...

Στοίχημα 2.000 ευρώ

Η κόντρα πραγματοποιήθηκε με δύο μοτοσικλέτες που είχαν πολύ ψηλή ιπποδύναμη (σχεδόν 300 άλογα) και το στοίχημα ήταν στα 2.000 ευρώ (1.000 ο καθένας). Από το σημείο συνάντησης που ήταν στη λεωφόρο Η κόντρα έγινε σε χρόνο ντε-τε, τα χρήματα άλλαξαν χέρια και όλοι πήγαν σπίτια τους – Ευτυχώς χωρίς να συμβεί κάτι… Αθηνών βρεθήκαμε στην Περιφερειακή Αιγάλεω και εκεί σε ελάχιστο χρόνο στήθηκε η κόντρα. Ο νικητής βγήκε, τα χρήματα άλλαξαν χέρια και οι δύο αναβάτες συνέχισαν τη βραδινή τους περιήγηση στους δρόμους της Αθήνας…

Οι απορίες που γεννήθηκαν γι’ ακόμα μία φορά ήταν πολλές, ωστόσο όπως θα δείτε αλλά και θα ακούσετε, η λύση σύμφωνα πάντα με τους εμπλεκόμενους σε αυτοσχέδιους αγώνες υπάρχει και ακούει στη δημιουργία χώρων και πιστών, όπου θα μπορούν οι φίλοι της ταχύτητας με ασφάλεια να κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο.

Σίγουρα το φαινόμενο δεν θα εξαφανιστεί καθώς δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή, ακόμα και αν φτιαχτούν 100 πίστες! Ωστόσο είναι σίγουρο πως αν κατασκευαστούν πίστες θα υπάρξει μείωση και σε σημαντικό βαθμό των αυτοσχέδιων αγώνων που καθημερινά βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές…

 

Παρακολουθήστε το video όπου θα δείτε εικόνες που πολύ σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης