Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

Η Ελλάδα δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία που να κατασκευάζει οχήματα μαζικής παραγωγής, κάτι που Στην Κατερίνη φτιάχνουμε αυτοκίνητα!υπήρχε στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φορολογία, η γραφειοκρατία και η ευελιξία είναι τρία πράγματα που φρενάρουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων από εταιρείες – κολοσσούς και  θα μπορούσαν να γίνονται στη χώρα μας.

Δυστυχώς όμως στου… κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, οπότε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός όπου μεγάλα εργοστάσια κατασκευάζονται σε γειτονικές χώρες.

Ηλίας και Σωκράτης Γαγανέλης (μπαμπάς και γιος) μπροστά σε δύο μοναδικά χειροποίητα οχήματα της RCH

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κόντρα στο… ρεύμα

Παρ’ όλα αυτά όπως και το εχθρικό κλίμα που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι θέλουν να επενδύσουν, υπάρχει Το 2007 ξεκίνησε την δραστηριότητά της στην Ελλάδα η RCH Automotive…μία εταιρεία που εδρεύει στην Κατερίνη και πάει κόντρα σε όλους και όλα. Ο λόγος για την RCH Automotive της οποίας ηγείται ο Ηλίας Γαγανέλης και κατασκευάζει αυτοκίνητα που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Οχήματα που σε ταξιδεύουν πολλές δεκαετίες πίσω, χειροποίητα και φτιαγμένα με μεράκι και πού αγάπη .

Ταξιδέψαμε μέχρι την Κατερίνη και συναντήσαμε τον Ηλία Γαγανέλη ο οποίος παλεύει χρόνια για να παραμείνει στην πατρίδα του κάνοντας αυτό που ξέρει και αγαπά. Παρά τις δυσκολίες που βιώνει εδώ και 12 χρόνια, θεωρεί πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάτη θα  στηρίξει και θα βοηθήσει στο να κάνει το όνειρο – πραγματικότητα. Με λίγα λόγια να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την εταιρεία, να σταματήσει η ατελείωτη γραφειοκρατία στα Υπουργεία και στα μηχανολογικά γραφεία και να γίνουν να πράγματα πιο εύκολα και απλά, για να μπορέσουν όλοι να πάνε μπροστά.

Τα οχήματα της RCH είναι χειροποίητα και πωλούνται σε 13 χώρες...

 

Οι 10 ερωτήσεις…

Του κάναμε 10 ερωτήσεις για να μάθουμε απλά τι είναι η RCH Automotive, τι κάνει, σε ποιες χώρες πουλά αυτοκίνητα αλλά και γιατί στην Ελλάδα όλα γίνονται αργά. Διαβάστε τις απαντήσεις που μας έδωσε…

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται στην Ελλάδα η RCH Automotive;
Ξεκινήσαμε το 2007.

Η επιλογή της Κατερίνης ως έδρα πώς προέκυψε;
Η καταγωγή μου είναι από το Αχλαδοχώρι Σερρών και το Οχυρό Δράμας ενώ η καταγωγή της γυναίκας μου από το Οχυρό Δράμας. Γνωριστήκαμε στην Γερμανία και η επιλογή της Κατερίνης για να κάνουμε έδρα την Κατερίνη έγινε επειδή έμενε εδώ ο πεθερός μου. Πάντα ήθελα να κάνω κάτι που να βρίσκεται στην επαρχία. Άλλωστε είναι μία όμορφη, ήσυχη πόλη, με φιλικούς ανθρώπους και σε φοβερή τοποθεσία.

Ο χώρος όπου κατασκευάζονται τα ελληνικά αυτοκίνητα...

Πόσος χρόνος απαιτείται για να ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός αυτοκινήτου της RCH Automotive;
Περίπου τρεις μήνες.

Οι τιμές των οχημάτων πού κυμαίνονται;
Οι τιμές όλων των μοντέλων εξαρτώνται από τον εξοπλισμό που θα επιλέξει ο πελάτης αλλά και τον κινητήρα που θα τοποθετηθεί.

Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ ψηλή και μπορεί να το καταλάβει όποιος καθίσει πίσω από το τιμόνι ενός RCH...

Πόσα οχήματα έχετε κατασκευάσει μέχρι σήμερα;
Συνολικά έχουμε κατασκευάσει 118 αυτοκίνητα.

Σε ποιες χώρες έχετε εξάγει αυτοκίνητα της RCH;
Σε Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ουρουγουάη ενώ έχουμε ταξινομήσει και 8 αυτοκίνητα στην Ελλάδα (3 Αθήνα, 2 Μύκονο, 2 Σαντορίνη και 1 Θεσσαλονίκη) . Ετοιμάζουμε αυτοκίνητα για Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Μαϊάμι.

Έτοιμα για παράδοση...

Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχετε συναντήσει στην Ελλάδα;
Οι δυσκολίες υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν. Απλά το 2014 με την υπουργική απόφαση του κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου παίρνουμε έγκριση και στην Ελλάδα.

Πόσο ψηλά ονειρεύεστε να φτάσετε την RCH;
Η επιθυμία μου είναι να την μεγαλώσω μαζί με τον γιο μου Σωκράτη Γαγανέλη και να γίνει βιομηχανία.

Δίπλα στην ελληνική σημαία βρίσκεται η ποντιακή και στη μέση η εικόνα της Παναγίας...

Τι είναι αυτό που σας έχουν πει για τα αυτοκίνητά που φτιάχνετε και σας έμεινε;
Ένας πελάτης μας που του παραδώσουμε αυτοκίνητο, τελικά… κοιμήθηκε όπως μας είπε, με το τιμόνι αγκαλιά. Επίσης, στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης οι υπεύθυνοι εντυπωσιάστηκαν με την δουλειά που κάνουμε και μας είπαν πως τα οχήματα μας ομορφαίνουν την έκθεση και μας περιμένουν να δώσουμε το παρών και το 2020.

Γιατί δεν κατασκευάζονται αυτοκίνητα στην Ελλάδα;
Διότι το κόστος της βιομηχανίας είναι τεράστιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν τράπεζες όπως και η ίδια η Πολιτεία που να στηρίζουν τέτοιες επενδύσεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης