Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον τελευταίο καιρό ακούμε και βλέπουμε συνεχώς video με συμμορίες που κλέβουν καταλύτες από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα και σε ελάχιστον χρόνο ομάδες των 2-3 ατόμων σηκώνουν τα οχήματα και με ειδικά εργαλεία κόβουν το σημείο που βρίσκεται ο καταλύτης, προκειμένου να τον προωθήσουν τη μαύρη αγορά.

Οι καταλύτες των αυτοκινήτων περιέχουν πολύτιμα μέταλλα που έχουν μεγάλη αξία...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύτιμα μέταλλα

Ο λόγος είναι πολύ απλός, καθώς οι καταλύτες των αυτοκινήτων περιέχουν πολύτιμα και ακριβά μέταλλα, συνδυασμός που βάζει σε πειρασμό τους επιτήδειες.

Όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει τα ποσά από αυτή τη δράση είναι μεγάλα αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνα, κάτι που πολλοί παραβλέπουν και κυρίως όσοι ασχολούνται με την… κλοπή και διαχείριση.

Εντός του καταλύτη υπάρχει ασήμι...

Ασήμι, παλλάδιο και… ρόδιο

Δύο βασικά συστατικά αξίας που περιέχει ένας καταλύτης είναι το ασήμι και το παλλάδιο. Στη μαύρη αγορά ένα κιλό ασήμι κοστίζει περίπου 500 ευρώ, το οποίο βγαίνει από σχεδόν 100 καταλύτες.

Όσον αφορά το μέταλλο παλλάδιο η αξία του ανά κιλό είναι αρκετά χαμηλότερη και κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70 ευρώ ανά κιλό. Από 100 καταλύτες μπορούμε να πάρουμε  περίπου 10-12 κιλά Παλλάδιο.

Το παλλάδιο είναι στοιχείο που περιέχουν οι καταλύτες

Το σπάνιο μη-ραδιενεργό χημικό στοιχείο

Ένα ακόμα μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του καταλύτη είναι το ρόδιο. Το συγκεκριμένα είναι Ένα κιλό ρόδιο κοστίχει πάνω από 300.000 ευρώένα πολύ σημαντικό συστατικό που συναντούμε και η «δουλειά» του είναι να μειώνει τους ρύπους.

Είναι ένα σπάνιο μη-ραδιενεργό χημικό στοιχείο που η αξία του είναι πολύ μεγάλη αλλά η ποσότητα που χρησιμοποιείται σε κάθε καταλύτη πολύ μικρή.

Για παράδειγμα η αξία του ανά κιλό φτάνει σχεδόν τα 300.000 ευρώ, ωστόσο από 100 καταλύτες μπορείς να πάρεις μόλις ένα γραμμάριο όπου η αξία του φτάνει τα 3.000 ευρώ.

Το πολύτιμο και πανάκριβο Ρόδιο υπάρχει στους καταλύτες των οχημάτων...

Υλικά αξίας…

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχει ένας καταλύτης αυτοκινήτου. Όπως διαπιστώνουμε η αξία τους είναι αρκετά μεγάλη για να μπορέσει να γεννήσει κυκλώματα που εμπορεύονται αυτό το προϊόν κλέβοντας χρησιμοποιημένους καταλύτες οχημάτων.

 

Δείτε στο παρακάτω video πόσο εύκολα, γρήγορα και με το φως της ημέρας κλέβουν τον καταλύετη ενός αυτοκινήτου (πηγή YouTube: UK Νews Ιn Pictures)

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης