Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νούμερα είναι αυτά που λένε πάντα την αλήθεια και αυτά που πολλές φορές σοκάρουν. Ωστόσο αν δεν τα Καθημερινή ενημέρωση για τους νεκρούς λόγω Covid-19, καμία απολύτως – ούτε μία το… μήνα –  για τα θύματα της ασφάλτου…κοιτάξεις, δεν τα μελετήσεις είναι σίγουρο πως δεν θα πάρεις καμία  απάντηση.

Καθημερινά λοιπόν διαβάζουμε για νεκρούς από τον Covid-19, με Υπουργούς και ειδικούς να βγαίνουν στα κανάλια και στα Μέσα για να μας ενημερώσουν για τους τραγικούς αριθμούς αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις ΜΕΘ. Η τάση είναι συνεχώς αυξητική και κάθε φορά αναρωτιόμαστε μέχρι πού μπορεί να φτάσει όλο αυτό που βιώνουμε καθημερινά.

Σίγουρα μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα  και που θέλουμε όλοι να πιστεύουμε πως θα βρεθεί λύση με την εμφάνιση του εμβολίου, οπότε και τα θύματα σχεδόν θα μηδενιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση στους δρόμους είναι μεγάλη, τα τροχαία που γίνονται καθημερινά είναι πολλά αλλά κανείς δεν σκύβει σοβαρά πάνω από το πρόβλημα...

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Ας αφήσουμε όμως το πρόβλημα με τον κορονοϊό και ας ρίξουμε μία ματιά σε ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα Σε 8 μήνες είχαμε 5.974 τροχαία…για το οποίο δυστυχώς δεν έχει βρεθεί εμβόλιο και ελάχιστοι δίνουν σημασία.

Αναφέρομαι στα τροχαία ατυχήματα για τα οποία τα νούμερα είναι συγκλονιστικά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέχρι και τον μήνα Αύγουστου της χρονιάς που διανύουμε τα τροχαία ήταν 5.974. Από αυτά είχαμε 363 νεκρούς συμπολίτες μας, 319 βαριά τραυματίες και 6.710 ελαφρά.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 λένε την αλήθεια και πρέπει να μας προβληματίσουν...

Καμία λύση

Γι’ αυτούς τους ανθρώπους δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει καμία αναφορά (με εξαιρέσεις), δεν έχει γίνει καμία υπουργική παρέμβαση, ενώ για τις αιτίες που δεν έχουν να κάνουν μόνο με υπερβολική ταχύτητα, μέθη κ.λπ. δεν έχει δοθεί καμία λύση (π.χ. άθλιοι δρόμοι και κυρίως σε μεγάλους Δήμους).

Άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν προσφέρει στην κοινωνία δυστυχώς «έφυγαν» ενώ άλλοι προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από τα βαριά τραύματα (βλέπε ΑμεΑ).

Οι νέοι τρόποι μετακίνησεις αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες ατυχήματος...

Ο πόλεμος της ασφάλτου…

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται στην άσφαλτο και τους υπεύθυνους να παραμένουν άπραγοι, καταλαβαίνουμε Δυστυχώς όσοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο συμπληρώνουν απλά έναν μακάβριο αριθμό…πως δυστυχώς η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία όταν χάνεται στο δρόμο. Αν δεν αρρωστήσεις, αν δεν «επισκεφτείς» τη ΜΕΘ δεν είσαι τίποτα, απλά ένα νούμερο, ένας αριθμός που προστίθεται στη μακάβρια λίστα των θυμάτων της ασφάλτου.

Με αφορμή όλο αυτό που ζούμε, βιώνουμε και μας απασχολεί καθημερινά, είναι σημαντικό να προβληματιστούμε και να σκεφτούμε τι συμβαίνει εκεί έξω και να το διορθώσουμε. Είναι σημαντικό να «ποτίσουμε» με γνώση και ενημέρωση και κυρίως τη νέα γενιά για τους κινδύνους που υπάρχουν. Είναι σημαντικό να βρούμε τα σημεία καρμανιόλες (τα ξέρουμε) και να τα διορθώσουμε. Τέλος, είναι – επίσης – σημαντικό να σκύψουμε το κεφάλι πάνω από το πρόβλημα και να βρούμε επιτέλους λύσεις.

Είτε ο καθένας ξεχωριστά, είτε σαν κοινωνικό σύνολο..

 

Στο δρόμο μπορεί να συμβεί οτιδήποτε και εκεί που δεν το περιμένεις...

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης