Του Περικλή Χαλάτση

Ανεβαίνει ο πήχης των απαιτήσεων για το EKO Rally Acropolis 2022. Μετά την επιτυχία που σημείωσε η Υπερειδική στην Πλατεία Συντάγματος ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι επιστρέφει η Υπερειδική στο ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη στο Υφυπουργείο Αθλητισμού έγινε μια αποτίμηση του Ράλι Ακρόπολις 2021, δόθηκαν λεπτομέρειες για τον αγώνα που θα γίνει από τις 8-11 Σεπτεμβρίου 2022 ενώ ανακοινώθηκε ότι  το 2022 θα συμπεριληφθεί στο EKO Rally Acropolis και το πρωτάθλημα Junior της FIA, όπως και το Rally Star. Αυτό θα βοηθήσει τα νέα ταλέντα να αναδειχθούν σε πραγματικές συνθήκες αγώνα με ανταγωνιστικά αυτοκίνητα.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που αναφέρθηκε στη συνέντευξη ήταν οι δράσεις για την Οδική Ασφάλεια. Το υφυπουργείο Αθλητισμού θα τις εντατικοποιήσει προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Ο υφυπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης ξεκίνησε τη συνέντευξη με τον αγώνα του WRC που θα γίνει στη χώρα μας την επόμενη χρονιά. Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη:

« Πριν από ακριβώς δύο μήνες, στις 9 Σεπτεμβρίου, ξεκινούσε πανηγυρικά και επίσημα το Ράλλυ των Θεών, έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις επανήλθε πιο δυνατό από ποτέ, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.  
Ο αγώνας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια από τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, αλλά και την αναγνώριση του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, κ. Jean Todt, καθώς και των κ.κ. Jona Siebel και Peter Thul, εκτελεστικού διευθυντή και διευθυντή WRC αντίστοιχα, του Promoter του θεσμού.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτική της επιτυχίας αυτής, ήταν η -πέρα των όποιων προσδοκιών- μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, όσο και η άμεση απόφαση από την πλευρά του Promoter του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, για επέκταση της συμφωνίας μας και για το 2023.  

Η Χώρα μας άνοιξε μια νέα, χρυσή σελίδα στο κεφάλαιο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με σημαντικά θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στους τομείς του αθλητισμού, του αθλητικού τουρισμού και της οδικής ασφάλειας, αλλά και αναφορικά με τη διεθνή μας προβολή, όπως και με την οικονομική ανάπτυξη μέσα από τη φιλοξενία διοργανώσεων μεγάλης εμβέλειας. 

Ο ρόλος των στελεχών του αγώνα, των κριτών, των εθελοντών, των διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των χορηγών του αγώνα, υπήρξε πολύτιμος. Μέσα από διαφορετικά πόστα, όλοι τους συντέλεσαν στην επιτυχία της διοργάνωσης. Δεν μπορώ -βέβαια- να μην αναφερθώ στη θερμή και διαρκή υποστήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και συνολικά της Κυβέρνησης και των συναδέλφων μου, οι οποίοι αγκάλιασαν την εθνική προσπάθεια της διοργάνωσης του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.  

Και βέβαια, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς μέσα από την καρδιά μου. Όσους βρίσκεστε εδώ σήμερα και όσους δεν είναι, διότι συμβάλατε όλοι, προσθέτοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι, στην άρτια και ολοκληρωμένη προβολή του αγώνα. 
Έχει έρθει η ώρα που πλέον τη σκυτάλη παίρνει το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις του 2022. 

Ωστόσο, πριν περάσουμε στην επόμενη διοργάνωση, θέλω να πω πως δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές και τίποτα πιο αποτελεσματικό για τη διαρκή αυτοβελτίωση, από την αποτίμηση και τον απολογισμό του δικού μας έργου.  

Γι’ αυτό και έχουμε ήδη μετρήσει το αποτύπωμα του φετινού αγώνα, τόσο σε επίπεδο προβολής του τουριστικού και πολιτισμικού προϊόντος της χώρας μας στο εξωτερικό, όσο και ως προς την ανάπτυξη και ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.Και όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναλύσουμε σε σύντομο χρόνο, με πραγματικά δεδομένα και αριθμούς, σε συνέδριο που διοργανώνουμε την 1η Δεκεμβρίου, όπου είστε όλοι καλεσμένοι μας. 

Στόχος του συνεδρίου είναι να καταγραφεί το αποτύπωμα του φετινού αγώνα και να σκιαγραφηθεί το μέλλον.  
ΚΟΣΤΟΣ
Να μιλήσουμε αναλυτικά για το κόστος της διοργάνωσης, για τη χώρα και για τα οφέλη της.  
Στο EKO ACROPOLIS RALLY FORUM, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα παρουσιάσει μια μελέτη σχετικά με το οικονομικό αποτύπωμα του αγώνα στη χώρα μας, ενώ, αντίστοιχα, η Kappa Research μια έρευνα για την απήχηση του αγώνα στους Έλληνες.  Ανάμεσα σε άλλους καλεσμένους μας, στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται εμπορικά το WRC θα παραθέσουν στοιχεία για τη διεθνή προβολή της Ελλάδας μέσω του αγώνα.  
Ανάλογα, εκπρόσωπος της FIA θα αναλύσει το επόμενο βήμα για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα του θεσμού, που από το 2022, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, εξηλεκτρίζονται.  

Τέλος, μέσα από τοποθετήσεις χορηγών, θεσμικών παραγόντων και στελεχών του αγώνα, θα σκιαγραφηθεί η επόμενη μέρα για το EKO Ράλλυ Ακρόπολις και όχι αποκλειστικά για τη διετία 2022-2023 που όπως γνωρίζετε η θέση του αγώνα στο ημερολόγιο του WRC είναι εξασφαλισμένη.  

Στο συνέδριο προσκαλούμε και όλους όσοι ενδιαφέρονται να εμπλακούν χορηγικά στον αγώνα και για διάφορους λόγους δεν το έκαναν από την πρώτη χρονιά.  

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Δεν ξεχνάμε τη δέσμευσή μας στην ελληνική κοινωνία για την οδική ασφάλεια. Το φετινό Ράλλυ Ακρόπολις αποτέλεσε για εμάς το κατάλληλο βήμα ώστε να περάσουμε στην κοινωνία σαφή μηνύματα μέσω δράσεων για την προώθηση της οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς.  

Δυστυχώς, τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα εξακολουθούν να παραμένουν μια επώδυνη καθημερινότητα.  Αυτό καθιστά το δικό μας ρόλο, ακόμη πιο κρίσιμο. 

* «Επειδή» η ψευδαίσθηση της αθανασίας όσων οδηγούν απρόσεκτα και όσων – ιδιαίτερα των νέων- μεθούν με την ταχύτητα, δεν είναι παρά μια ανόητη «ψευδαίσθηση», 
* «Επειδή» ο άδικος θάνατος ή ο τραυματισμός στην άσφαλτο, είναι το πιο επώδυνο κοινωνικό φαινόμενο, η πιο μεγάλη πηγή πόνου για τις οικογένειες και τους αγαπημένους των αδικοχαμένων, 
* «Επειδή» είναι απολύτως εφικτό να μειωθεί, ακόμη και μέχρι εξαφανίσεως, ο αριθμός των θυμάτων, 
ανακοινώνουμε ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Motorsport Greece, σε συνεργασία με την αθλητική οικογένεια, θα συνεχίσουμε μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να σχεδιάζουμε Δράσεις Οδικής Ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα, με γνώμονα την ευαισθητοποίηση όσο περισσότερων συμπολιτών μας πάνω σε αυτό το ζήτημα. 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με τον Πρόεδρο Motorsport Greece Τάκη ΠουρναράκηΕν προκειμένω, ετοιμάζουμε μια μεγάλη καμπάνια στα πρότυπα της αντίστοιχης της FIA, με τους 15 χρυσούς κανόνες Οδικής Ασφάλειας. Στην καμπάνια θα πρωταγωνιστούν Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές, κορυφαίοι παίκτες, ηθοποιοί, διεθνείς οδηγοί και δημοσιογράφοι. Μια καμπάνια με τις βασικές συμβουλές και με καλές πρακτικές για τη βελτίωση της ασφάλειας όλων μας στους δρόμους.  
Πολύ πρόσφατα, μόλις πριν από μία εβδομάδα, το νιώσαμε έντονα και με τον πιο δυσάρεστο τρόπο σαν αθλητική οικογένεια, καθώς χάσαμε σε τροχαίο δυστύχημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένα ξεχωριστό μέλος μας, την Δήμητρα Ιορδανίδου. Τι τραγική ειρωνεία, κινούνταν με το ποδήλατο που τόσο αγαπούσε, που τόσο αγαπάμε.  
Όπως πιθανόν έχετε ενημερωθεί, προχωρούμε στην αναβίωση του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας που προγραμματίζεται για μετά το Πάσχα.  

Στην ίδια ακριβώς λογική με το EKO Ράλλυ Ακρόπολις, ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας θα προβάλλει διεθνώς τη χώρα μας και τις ομορφιές της, από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα. Στην ίδια ακριβώς λογική με το EKΟ Ράλλυ Ακρόπολις, ο ποδηλατικός γύρος Ελλάδος θα πλαισιωθεί από δράσεις για την Οδική Ασφάλεια.  
Ξεκινώντας από τη νέα χρονιά, σε συνεργασία με την αθλητική οικογένεια και ασφαλώς με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ετοιμάζουμε θεματικές ημερίδες Οδικής Ασφάλειας σε πόλεις ανά την επικράτεια, με τη συμμετοχή ειδικών, κορυφαίων αθλητών, θεσμικών παραγόντων αλλά και τοπικών φορέων.  
Στόχος μας είναι να επικοινωνήσουμε καλές πρακτικές και μηνύματα που τόσο ανάγκη έχουμε ως χώρα, καθώς η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας με πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.  
Θέλω επίσης να προσκαλέσω όλους όσοι ενδιαφέρονται χορηγικά να εμπλακούν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης, να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. Μια προσπάθεια από την οποία δεν περισσεύει κανείς. 

RALLY STAR
Το όραμά μας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν εξαντλείται απλά και μόνο στις διοργανώσεις μεγάλης εμβέλειας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε νέους, ταλαντούχους οδηγούς και να τους δώσουμε τη δυνατότητα, με την υποστήριξη της Πολιτείας, να ανοίξουν τα φτερά τους.  
Για το λόγο αυτό, διοργανώνουμε με την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία, το Rally Star.  

K.RovanperaΠρόκειται για έναν θεσμό της FIA που «τρέχει» σε όλες τις ηπείρους και από όλα τα μέλη της FIA, προκειμένου να αναδειχθεί η επόμενη γενιά οδηγών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ. 
Έπειτα από την τελική επιλογή, κάθε ήπειρος θα εκπροσωπηθεί από 6 άνδρες και 1 γυναίκα, που θα ακολουθήσουν μία ολόκληρη περίοδο εκπαίδευσης σε κανονικούς αγώνες, καθώς και
παράλληλη εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα (φυσική κατάσταση, εκμάθηση γλώσσας, μηχανικές γνώσεις κ.ά.).  
Στόχος είναι, μετά την πρώτη χρονιά, να επιλεγούν οι ικανότεροι, οι οποίοι θα συνεχίσουν στο FIA Junior WRC. 

JUNIOR WRC 
Προς επίρρωση αυτών, μετά από αίτημά μας πετύχαμε ο καταληκτικός αγώνας του Πρωταθλήματος Junior WRC να είναι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Junior της FIA στοχεύει ειδικά στο να προσφέρει στους νέους οδηγούς την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία και δημοσιότητα με προσιτό κόστος.  

 Thierry NeuvilleΑπό την κατηγορία αυτή άλλωστε ξεκίνησαν πρωταθλητές και σπουδαίοι οδηγοί, όπως ο Sébastien Loeb, o Sébastien Ogier, ο Dani Sordo, ο Elfyn Evans και ο Thierry Neuville κ.ά..  
Αυτό σημαίνει ότι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 θα προσφέρει ακόμα περισσότερο θέαμα στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς αναμένουμε περίπου 12 επιπλέον συμμετέχοντες, που με τα Ford Fiesta κατηγορίας Rally 3 θα βρεθούν στις σκληροτράχηλες ειδικές διαδρομές στα ελληνικά βουνά.  
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το Junior WRC είναι ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Κι αυτό διότι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με αυτοκίνητα πανομοιότυπων προδιαγραφών.  
Όμως, φίλες και φίλοι, γι’ αυτά τα θέματα θα μιλήσει αναλυτικά η Αλυτάρχης του Αγώνα και στέλεχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου κα Ανίτα Πασαλή.  

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2022 – ΟΑΚΑ 
Tο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 θα διοργανωθεί στις 8-11 Σεπτεμβρίου 2022. 
Στον περυσινό αγώνα, η ειδική διαδρομή COSMOTE 5G ATHENS STAGE, που διοργανώθηκε γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, κέρδισε τις εντυπώσεις.  
Περισσότεροι από 30.000 θεατές, παρά τις συστάσεις μας για αποφυγή συγχρωτισμού του κοινού λόγω της πανδημίας, έσπευσαν από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, που με τη βοήθεια όλων φέραμε εις πέρας, προσθέτοντας ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του αγώνα!  
Έχοντας ανεβάσει τον πήχη τόσο ψηλά και αφουγκραζόμενοι τη δίψα των φιλάθλων να δουν από κοντά τον αγαπημένο τους αγώνα, για το 2022 σχεδιάζουμε μια εντυπωσιακή υπερειδική διαδρομή, μέσα στο κεντρικό στάδιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας.  

Έτσι, πολύ περισσότεροι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού, οικογένειες -και όχι μόνο που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στις ειδικές διαδρομές στην περιφέρεια, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τον αγώνα, αλλά και να ξεναγηθούν στο νέο,αναβαθμισμένο ΟΑΚΑ, το οποίο για μια εβδομάδα θα αποτελέσει το κέντρο πολλών εκδηλώσεων και δράσεων με κύριο θέμα το αυτοκίνητο».  

Η Αλυτάρχης του Αγώνα κυρία Ανίτα Πασαλή αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν το EKO ACROPOLIS RALLY, αγώνα που μετράει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών και Κατασκευαστών.
Ο αγώνας θα έχει περίπου τις ίδιες Ειδικές Διαδρομές, με αυτές που έγιναν το 2021. Περίπου 300 χιλιόμετρα χωμάτινων Ειδικών Διαδρομών.

Στο ΕΚΟ Rally Acropolis του 2022 θα συμμετάσχουν τα Ford Fiesta Rally3 της κατηγορίας Junior WRC, που υπολογίζεται οι συμμετοχές να είναι 12 στο «Ενιαίο» με τα 4κίνητα Fiesta με κινητήρα 1.5 λίτρων απόδοσης 215 ίππων με 5άρι σειριακό κιβώτιο της Sadev.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι ότι το Project Rally Star θα γίνει σε συνεργασία με την ΟΜΑΕ. Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε η FIA, αλλά λόγω της πανδημίας σταμάτησε. Το εγχείρημα αυτό αφορά τους αγώνες σε όλες τις ηπείρους. Μέσα από μια σειρά αγώνων θα προκριθούν από κάθε ήπειρο 6 νεαροί άνδρες και 1 κοπέλλα, οι οποίοι θα ακολουθήσουν ένα σεμινάριο εκπαίδευσης σε πολλές μορφές. Από αγώνες, μηχανικές γνώσεις, εκμάθηση γλώσσας, φυσική κατάσταση. 
Το σχέδιο είναι να ξεχωρίσουν οι ικανότεροι και να συνεχίσουν στο Junior WRC. Θυμηθείτε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία της εκμάθησης νέων οδηγών θα βγει η νέα γενιά των αυριανών παγκόσμιων πρωταθλητών ράλι.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης