Του Περικλή Χαλάτση

Οι εργοστασιακές ομάδες ξεκίνησαν να έρχονται στην Ελλάδα για να προετοιμασθούν ενόψει του μεγάλου αγώνα.Η χώρα μας μετά από οκτώ χρόνια απουσίας,υποδέχεται τους πρωταγωνιστές του WRC.Η οργανωτική επιτροπή δουλεύει πυρετωδώς. Όλα πρέπει να είναι άψογα.Το αγωνιστικό  ραντεβού έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο  χρόνος για την εκκίνηση του μεγάλου αγώνα, μετράει αντίστροφα.Η  παρουσία κορυφαίων πληρωμάτων εγγυάται το θέαμα και το συναγωνισμό.Το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις, είναι ο 9ος γύρος του WRC για το 2021. Οι τρεις εργοστασιακές ομάδες που πρωταγωνιστούν στο Π.Π.Ρ , η Toyota, η  Hyundai και η M-Sport Ford αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν τις δοκιμές στις νέες ακροπολικές ειδικές διαδρομές .

Βέβαια κάποια «περάσματα» έχουν ήδη γίνει από τους επίσημους δοκιμαστές των εργοστασιακών ομάδων.. Είναι καθαρά αναγνωριστικά τα «περάσματα» κυρίως για τα αμορτισέρ και τα λάστιχα που θα χρησιμοποιήσουν στον αγώνα.

Ήδη στον αγώνα έχουν δηλώσει 55 συμμετοχές ενώ θα δούμε και αρκετά πληρώματα που αγωνίζονται στις κατηγορίες του WRC2 και του WRC3 . Εκτός από τους ξένους εργοστασιακούς το παρών τους δίνουν και κορυφαία ελληνικά πληρώματα. Αρκετά ελληνικά πληρώματα που έχουν τρέξει στα ελληνικά ράλι πήραν μια πρώτη γεύση από τις ειδικές διαδρομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η οργανωτική επιτροπή του Ράλι Ακρόπολις στον αγώνα που προσμετρά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι  της FIA συμμετέχουν 55 πληρώματα από 24 χώρες. Τα 15 πληρώματα είναι  από την Ελλάδα.

Με τέσσερα εργοστασιακά η Toyota
Η Toyota Gazoo WRT, όπως σε κάθε αγώνα του θεσμού, αναμένεται να έρθει με τέσσερα Yaris WRC. Οδηγοί είναι οι Ogier-Ingrassia, Evans-Martin, Rovanpera-Halttunen και Katsuta-Williams. 

Με τέσσερα εργοστασιακά η Hyundai
Με ίδιο αριθμό αυτοκινήτων θα παραταχθεί στο μεγάλο αγώνα και η Hyundai. Τα πληρώματα είναι  Tanak-Jarveoja , Neuville-Wydaeghe, Dani Sordo-Rozada. Το τέταρτο i20 WRC θα οδηγήσει ο Loubet με τον Haut Labourdette για λογαριασμό της 2C Competition. 

Με δύο εργοστασιακά και μια …έκπληξη συμμετέχει η Ford 
Η M-Sport Ford κατεβάζει τα δύο Ford Fiesta WRC που θα οδηγήσουν οι Greensmith-Patterson και Fourmaux-Jamoul.Η βρετανική ομάδα θα φέρει στη χώρα μας ακόμα ένα ίδιο αυτοκίνητο για τους Σερδερίδη-Miclotte.

Η μάχη αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στην κατηγορία WRC2. Η διαφορά των τριών πρώτων είναι πολύ μικρή και ο ανταγωνισμός μεγάλος.Ο επικεφαλής, Andreas Mikkelsen θα οδηγήσει ένα Skoda Fabia Rally2, ενώ με ίδιο αυτοκίνητο θα εκκινήσει και ο Marco Bulacia. Τη νίκη θα διεκδικήσει και ο Mads Ostberg με το Citroen C3, ενώ,εκτός απροόπτου στη μάχη της κορυφής θα δούμε τους Teemu Suninen-Mikko Markkula με το Ford Fiesta Rally2, τους Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov επίσης με Ford Fiesta Rally2. 

Ο νεαρός αλλά ταχύτατος Oliver Solberg θα οδηγήσει το νέο Hyundai i20N. Στο μπάκετ του συνοδηγού θα είναι ο  Αaron Johnston.Στις ειδικές του ΕΚΟ Ράλι  Ακρόπολις, το νέο αγωνιστικό προδιαγραφών Rally2 της Hyundai θα κάνει την πρώτη του παγκόσμια εμφάνιση σε χωμάτινες ειδικές!

Στην κατηγορία WRC3, οι Πρωταθλητές ασφάλτου Γαλλίας, Rossel-Coria (Citroen C3) θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην κορυφή της βαθμολογίας, κάτι καθόλου εύκολο, αφού και ο τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης, Kajetan Kajetanowicz (Skoda Fabia Evo), έρχεται στην Ελλάδα με στόχο τη νίκη.

Κορυφαία ελληνικά πληρώματα
Με αυτοκίνητα αντίστοιχων προδιαγραφών θα τρέξουν και τα ελληνικά πληρώματα. Το ενδιαφέρον στην κατηγορία WRC3 αναμένεται να στραφεί στη συμμετοχή των Λάμπρου Αθανασούλα-Νίκου Ζακχαίου, που για την επιστροφή τους στον αγώνα εξασφάλισαν ένα ολοκαίνουργιο Hyundai i20 N (ίδιων προδιαγραφών με αυτό του Oliver Solberg).

Αξιόλογη είναι η συμμετοχή του Παναγιώτη Χατζητσοπάνη με συνοδηγό τον Νίκο Πετρόπουλο.Το έμπειρο πλήρωμα επιστρέφει στη δράση με ένα τελευταίων προδιαγραφών Ford Fiesta Rally2!
 «Απέναντί» τους, με Volkswagen Polo GTi, θα συμμετάσχουν οι Κύπριοι επικεφαλής της βαθμολογίας του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλι, Αλέξανδρος Τσουλόφτας-Στέλιος Ηλία. 

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κατηγορία θα διεκδικήσουν οι Γιώργος Κεχαγιάς-Μάριος Τσαούσογλου και Βασίλης και Γιάννης Βελάνης, αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2, Γιάννης Πλάγος-Άλκης Ρέντης (Citroen C3 Rally2), ο νεαρός Παναγιώτης Ρουστέμης με τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο (Citroen DS3), καθώς και οι Σπύρος Γαλεράκης-Κώστας Σούκουλης (Skoda Fabia).

Με Skoda Fabia Rally2, θα συμμετάσχουν οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος-Νίκος Ιντζόγλου και Διονύσης Σπανός-Σωτήρης Γκοτοβός, ενώ ο Θέμης Χαλκιάς με τον Ανδρέα Βίγκο θα βρεθούν στη ράμπα της αφετηρίας με ένα Ford Fiesta Rally2.

Με Volkswagen Polo GTi προδιαγραφών Rally2, θα συμμετάσχουν οι γρήγοροι και μάχιμοι Κύπριοι Σίμος Γαλαταριώτης-Αντώνης Ιωάννου. Οι συμπατριώτες τους, Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου, θα διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω, οδηγώντας ένα Citroen DS3 Rally2. 

Τέλος με 4Χ4 αυτοκίνητα τρέχουν οι  Νίκος Ζιώβας-Χρήστος Κουζιώνης ( Ford Fiesta προδιαγραφών Rally3). Η πρωτοπόρος στο θεσμό Extreme E, Molly Taylor, που έρχεται στην Ελλάδα με ακόμα ένα τετρακίνητο Fiesta.

Στη μάχη των δικίνητων
Τη μεγάλη μάχη στα δικίνητα της κατηγορίας RC4 αναμένεται να δώσουν οι Νώντας Καρανικόλας-Γιώργος Βασιλάκης με Ford Fiesta με τους Σάββα Λευκαδίτη-Κώστα Κόντο που θα έχουν στη διάθεση τους ένα ολοκαίνουργιο Peugeot 208 Rally4. 

Με Peugeot 208 Rally4  θα δούμε και τον Κύπριο Λοΐζο Παπαγεωργίου με τον Βασίλη Κούγια δίπλα του, ενώ με δικίνητo Ford Fiesta R2 θα συμμετάσχουν οι Στέφανος Θεοχαρόπουλος-Γιώργος Κότσαλης. 
Το 38ο Ράλι  Ακρόπολις της καριέρας του θα κάνει ο Χάρης Καλτσούνης με Opel Adam. Στη θέση του συνοδηγού θα είναι ο Ανδρέας Περίδης .

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης