Του Περικλή Χαλάτση

Δύο αγώνες πριν τελειώσει η αγωνιστική χρονιά του WRC, ο Φινλανδός Kalle Rovanpera με συνοδηγό τον Jonne Halttunen κέρδισαν με το GR Yaris Rally1 HYBRID το Repco Rally Νέας Ζηλανδίας και ταυτόχρονα «σφράγισαν» τον πρώτο τους παγκόσμιο τίτλο.Ο οδηγός της Toyota Gazoo Racing είναι ο νεότερος οδηγός στην ιστορία των αγώνων που κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WRC . Ο Kalle Rovanpera είχε χθες την 1η Οκτωβρίου γενέθλια και σήμερα σε ηλικία 22 ετών και μιας ημέρας κατακτά τον Παγκόσμιο Τίτλο. Μέχρι σήμερα τον τίτλο του νεότερου παγκόσμιου πρωταθλητή κατείχε  ο Colin McRae, ο οποίος κέρδισε το 1995 σε ηλικία 27 ετών και 89 ημερών το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Rovanpera  χρειαζόταν μόνο επτά βαθμούς για να κερδίσει από τον αντίπαλο του, Ott Tänak (Hyundai i20 N) , τον τίτλο του Πρωταθλητή. Ο μάνατζερ της Toyota Gazoo Racing του είπε πριν ξεκινήσει ο αγώνας να κινηθεί όπως αυτός πιστεύει ότι ήταν καλύτερα. Οι ειδικές διαδρομές γλιστρούσαν υπερβολικά αφού έβρεχε αδιάκοπα.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πατέρας του, οδηγός ράλλυ που έμαθε τον Kalle από ηλικίας 12 ετών να οδηγεί στα χιονισμένα βουνά της Φινλανδίας αγωνιστικά αυτοκίνητα, του εξήγησε ότι αν κάνει αγώνα τακτικής χωρίς να πάρει ρίσκο για μια πρώτη θέση μπορεί να κερδίσει τον Παγκόσμιο Τίτλο αφού υπάρχουν άλλοι δύο αγώνες.

Ο Kalle που προηγείτο στον αγώνα από το Σάββατο έδειχνε σίγουρος για ότι έκανε. Από την 9η ειδική διαδρομή τέθηκε επικεφαλής του αγώνα. Και μέχρι και την 17η ειδική, τελευταία του ειδική διαδρομή του Ράλλυ στη Νέα Ζηλανδία δεν μπόρεσε να τον απειλήσει κανένας.

 

Τα ξημερώματα της Κυριακής ( στην Ελλάδα) μεσημέρι Κυριακής στη Νέα Ζηλανδία οι Kalle Rovanpera -Jonne Halttunen  ανέβαζαν στην  πρώτη θέση της ράμπας του τερματισμού του Repco Rally Νέας Ζηλανδίας το GR Yaris Rally1 HYBRID.
Τις τέσσερις τελευταίες ειδικές διαδρομές το δίδυμο από την Φινλανδία «πυροβολούσαν» σε κάθε πέρασμά τους και κέρδιζαν άξια τις Ε.Δ.

Οι χρόνοι των δέκα πρώτων πληρωμάτων:

Ο επτά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sebastien Ogier που τερμάτισε στη δεύτερη θέση είπε ότι ο Kalle είναι ταλέντο και έχει μπροστά του ακόμη πολλά πρωταθλήματα. Ο μόνος απογοητευμένος που δεν μπόρεσε να παραδεχθεί την ήττα του ήταν ο O.Tanak που έμεινε πίσω του στην 3η θέση με διαφορά σχεδόν 50 δευτερόλεπτα. 

Ο επικεφαλής της Toyota Gazoo Racing,  Jari-Matti Latvala αναφέρθηκε στο ταλέντο του Kalle αλλά και στο γεγονός ότι η Φινλανδία μετά από απουσία 20 ετών έχει πάλι Παγκόσμιο Πρωταθλητή. Ο προηγούμενος ήταν ο Marcus Grönholm που κατέκτησε τον Παγκόσμιο Τίτλο το 2002.

Ο Kalle Rovanpera είπε ότι είναι πολύ μεγάλη ανακούφιση μετά από μια τόσο καλή σεζόν να κερδίζω τον τίτλο. 
«Θέλω να πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μου. Έφτιαξαν αυτόν τον πύραυλο που ανταποκρίθηκε στα δύσκολα ράλι. Πίστευαν σε εμάς και μας έδιναν όλη την υποστήριξη».
Ο μικρός Φινλανδός – ας μην ξεχνάμε ότι είναι μόλις 22 ετών σε κάποια στιγμή είπε:
« Θα ήθελα να κλάψω, αλλά δεν μπορώ να κλάψω εδώ».

Οι Ott Tanak- Martin Jarveoja λογικά στη λέξη του πρωταθλήματος θα κερδίσουν τη δεύτερη θέση αλλά βαθμολογικά με μεγάλη διαφορά πίσω από τον άπιαστο Φινλανδό.
Ο επόμενος αγώνας του Π.Π.Ράλλυ θα γίνει στην Ισπανία (RallyRACC – Rally de España)  στις 20 – 23 Οκτωβρίου. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης