Θεωρείται η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το πιο δημοφιλές, εμπορικό και ακριβό σπορ. Κάθε χρόνο δαπανώνται για τη Formula 1 αστρονομικά ποσά, με τους εμπλεκόμενους να κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ποσά που θα μοιραστούν οι ομάδες κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, με τη Ferrari να είναι για μια ακόμη φορά η μεγάλη κερδισμένη, παρότι πέρυσι τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, χωρίς να σημειώσει νίκη!

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το 2017 ο κύκλος εργασιών της Formula One Management (FOM), της εταιρείας που έχει αναλάβει τις τύχες του σπορ εκτιμάται στα 1,83 δις δολάρια και τα υποκείμενα έσοδα σε 1,23 δις ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται από τα δικαιώματα διοργάνωσης των Grand Prix, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες, τις διαφημίσεις σε κάθε πίστα και βεβαίως τα τέλη που πληρώνουν οι ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων και πιο συγκεκριμένα το 68%, επιστρέφεται πίσω στις ομάδες. Η κατανομή γίνεται με βάση την βαθμολογική τους κατάταξη, ενώ ένα 15% δίνεται ως επιπλέον πριμ στις Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren και Williams, λόγω του ισχυρού brand name που έχουν στο χώρο.

Συνολικά οι ομάδες θα λάβουν 940 εκατομμύρια δολάρια σε εννιά μηνιαίες δόσεις. Τα περισσότερα και πιο συγκεκριμένα 180 εκατ. δολάρια θα πάρει η Ferrari. Η πρωταθλήτρια Mercedes θα λάβει 171 εκατ., η η Red Bull 161 και η McLaren 97. Η Scuderia έχει το ισχυρότερο όνομα στην F1, με τα 103 από τα 180 εκατ. να δίνονται υπό μορφή μπόνους, λόγω της ιστορίας και των τίτλων που έχει κατακτήσει.

Δείτε αναλυτικά τα έσοδα στον παρακάτω πίνακα

* Τα στοιχεία είναι στρογγυλοποιημένα

** Long Standing Team (Ομάδα με μακρόχρονη παρουσία)

*** Championship Constructor Bonus (double champions) (Μπόνους Τίτλου Κατασκευαστών, από 2 και άνω)

**** Heritage Bonus (Μπόνους Κληρονομιάς)

***** Η Haas δεν έχει έσοδα στη Στήλη 1 μέχρι να ολοκληρωθεί η δεύτερη σεζόν της (2017)

Col 1 = Ποσά βασισμένα στην κατάταξη κάθε ομάδας τα δύο από τα τελευταία τρία χρόνια

Col 2 = Ποσά βασισμένα αποκλειστικά στην κατάταξη κάθε ομάδας το 2016

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης