Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Κόκκινη σημαία και τερματισμός στο Spa-Francorchamps χωρίς αγώνα μετά από καθυστέρηση τριών ωρών και 20 λεπτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτόν τον «αγώνα» στην πίστα Spa-Francorchamps κανένας δεν πρόκειται να ξεχάσει.Η επιτροπή που ελέγχει τη F1 μετά από διαπραγματεύσεις τριών ωρών και δέκα λεπτών αποφάσισε να γίνει ο αγώνας αλλά μειωμένος σε μία ώρα. Αντί για 44 γύρους μπήκε το ρολόι και άρχισε να μετράει ανάποδα με το αυτοκίνητο ασφαλείας να βρίσκεται μπροστά. 

Μετά από τρείς γύρους ,όχι αγωνιστικούς ,το αυτοκίνητο ασφαλείας δεν έκανε στην άκρη. Βγήκε κόκκινη σημαία και όλοι πήραν το δρόμο για τα πιτς.
Η βροχή δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Όλη την ημέρα έβρεχε ασταμάτητα.Η  πίστα είχε καθαριστεί με ειδικά μηχανήματα και όλοι ήλπιζαν να δουν αγώνα.

Τα μονοθέσια έκαναν τρείς γύρους με το αυτοκίνητο ασφαλείας μπροστά και μετά μπήκαν στα πιτς.Ωστόσο ενώ οι οδηγοί είχαν βγει από τα μονοθέσια το ρολόι συνέχιζε να δουλεύει αντίστροφα σαν να γινόταν αγώνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως φαίνεται η εκκίνηση με το αυτοκίνητο ασφαλείας έγινε για τυπικούς λόγους και μόλις βγήκε η κόκκινη σημαία οι αγωνιζόμενοι βαθμολογήθηκαν με μισούς βαθμούς. Η σειρά ήταν αυτή που ξέραμε από τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά. 

Ο Max Verstappen ήταν επικεφαλής –έχοντας πάντα μπροστά του το αυτοκίνητο ασφαλείας- και πίσω του βρισκόταν ο George Russel (Williams) που κέρδισε βάθρο χωρίς αγώνα. Τρίτος ήταν ο L. Hamilton. Ο Βρετανός ήταν από τους πρώτους που παραπονέθηκε ότι δεν υπήρχε ορατότητα και ο κίνδυνος σύγκρουσης ήταν μεγάλος. Ο D. Ricciardo και ο S.Vettel έκλεισαν την  πεντάδα.

Μπορεί να μην είδαμε αγώνα, μπορεί οι δεκάδες χιλιάδες θεατές που έμειναν σε σκηνές τρείς ημέρες κάτω από συνεχόμενη βροχή να μην αποζημιώθηκαν αγωνιστικά ωστόσο αυτή ήταν η πιο σωστή απόφαση. Ο Hamilton είπε ότι δεν έβλεπε ούτε στα πέντε μέτρα. Φαντασθείτε τι θα γινόταν στον αγώνα με 250 χιλιόμετρα.Μπορεί αγώνας να μην έγινε όμως οι σαμπάνιες άνοιξαν και η απονομή έγινε κανονικότατα.

Τι προηγήθηκε
Λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας (επίσημη ώρα 16.00 ώρα Ελλάδος) η βροχή στο Circuit de Spa-Francorchamps που βρίσκεται  στο Stavelot του Βελγίου δυνάμωσε και οι αγωνοδίκες αποφάσισαν  να καθυστερήσουν τον αγώνα για δέκα λεπτά. Στο μεταξύ οι ομάδες που δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την απόφαση της καθυστέρησης είχαν μαζέψει τις τέντες και οι πιλότοι προστατεύονταν  από τη βροχή από μια μεγάλη ομπρέλα.

Έστω και με καθυστέρηση 25 λεπτών τα μονοθέσια ξεκίνησαν αλλά όπως αναφέραμε για τον αναγνωριστικό γύρο. Οι περισσότεροι οδηγοί είπαν ότι παρά τα βρόχινα λάστιχα που είχαν γλιστρούσαν επικίνδυνα.
Αν ξεκινούσε ο αγώνας σίγουρα θα είχαμε μακελειό με σοβαρά ατυχήματα. Κανένας στη F1 δεν θέλει ατυχήματα. Η βροχή διαρκώς δυνάμωνε, η ώρα περνούσε και το σκοτάδι ερχόταν γρηγορότερα από όσο όλοι περίμεναν.
Όλοι οι οδηγοί συμφώνησαν ότι αγώνας με τόσο βροχή δεν μποφρούσε να γίνει.

Η τελική κατάταξη

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης