Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Φαινομενικά πρόκειται για ένα απλό εργαλείο. Η δουλειά του ωστόσο είναι τόσο κρίσιμη που μπορεί να κρίνει έναν αγώνα όπως συνέβη στο Grand Prix του Sakhir με τη Mercedes.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμαστε στο αερόκλειδο ή Super Gun 3 όπως το ονομάζουν στη Formula 1. Ο Aaron Jeeves, δεύτερος μηχανικός στο μονοθέσιο του Valtteri Bottas, μας εξηγεί πώς λειτουργεί αυτή η πολύτιμη κατασκευή.

Το Super Gun 3 λειτουργεί με αέρα υπό πίεση. Ξεβιδώνει και βιδώνει το μπουλόνι του τροχού με το πάτημα ενός κουμπιού ή, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, με το πάτημα δύο μπουτόν. Το ένα το ξεβιδώνει και απελευθερώνει τον τροχό και το άλλο το βιδώνει.

Οι κινήσεις είναι συγκεκριμένες. Αν, λοιπόν, ο μηχανικός που το λειτουργεί μπερδευτεί, η διαδικασία πρέπει να γίνει από την αρχή. Αυτός είναι ο κύριος λόγος των καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια των pit stop.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αερόκλειδο συνδέεται με την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου της ομάδας. Όταν ο μηχανικός πραγματοποιήσει την αλλαγή, πιέζει ένα κουμπί και το team γνωρίζει ότι όλα πήγαν καλά. Για να ξεκινήσει ο οδηγός, πρέπει να ανάψουν τέσσερα φωτάκια στα ισάριθμα Super Gun – ένα σε κάθε τροχό.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης