Του Περικλή Χαλάτση

Στην πίστα Autodromo Hermanos Rodriguez έγιναν τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά με τις δύο Ferrari να κάνουν τους καλύτερους χρόνους. Ο Ισπανός Carlos Sainz ήταν πιο γρήγορος κατά 0,046 δευτερόλεπτα από τον ομόσταυλό του Charles Leclerc. Πίσω από τις δύο Ferrari ήταν οι δύο Red Bull. Ο Μεξικανός Sergio Perez έκανε τον τρίτο καλύτερο χρόνο. Στην 4η θέση ήταν ο φετινός παγκόσμιος πρωταθλητής Max Verstappen και την πρώτη πεντάδα έκλεισε ο Lewis Hamilton.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως οι ειδήσεις σήμερα δεν ήταν τόσο οι χρόνοι που έκαναν οι πιλότοι στο FP1 (πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά) ούτε οι ιαχές των ένθερμων Μεξικανών που είχαν πιάσει θέσεις από τα ξημερώματα. 
Οι ποινές που επέβαλε η FIA μετά το Ιαπωνικό Γκραν Πρι έγιναν γνωστές πριν από λίγες ώρες και φυσικά σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως.

Η FIA  αποφάσισε ότι τόσο η Red Bull όσο και η Aston Martin παραβίασαν τους οικονομικούς κανονισμούς της Formula 1. Στην Red Bull Racing η FIA επέβαλε στην πρόστιμο 7 εκατομμυρίων δολαρίων και μείωση του χρόνου για αεροδυναμικές δοκιμές μετά την παραβίαση Budget Cap.
Στην Aston Martin για τον ίδιο λόγο – παραβίαση οικονομικών κανονισμών- η FIA επέβαλε πρόστιμο  450 χιλιάδες ευρώ.

Τα πρόστιμα είναι τόσο βαριά που «κάλυψαν» τον ήχο των υβριδικών κινητήρων V6 στην πίστα Autodromo Hermanos Rodriguez. Σε όλες τις ομάδες λογικά ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης.
Η FIA υποστηρίζει ότι η Red Bull ξεπέρασε το ανώτατο όριο κόστους των 145 εκατομμυρίων δολαρίων. Η παραβίαση είναι λιγότερο από 5%. Ωστόσο η αυστριακή ομάδα αρνήθηκε  ότι ξεπέρασε το Budget Cap. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διευθυντής της ομάδας, Christian Horner  αντέδρασε με την απόφαση και ζήτησε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της FIA. Λίγες ώρες μετά την απόφαση των ποινών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της FIA, Mohammed Ben Sulayem .
Η συνάντηση έγινε στο Austin την περασμένη εβδομάδα και η συμφωνία επετεύχθη την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου. Όμως το τι είπαν Christian Horner  και Mohammed Ben Sulayem δεν είχε γίνει γνωστό.

Όπως όλα δείχνουν στην επιβολή προστίμου είχαν καταλήξει και οι δύο πλευρές από την περασμένη εβδομάδα. Δεν είχαν όμως ανακοινώσει κάτι λόγω του θανάτου του ιδρυτή της Red Bull Dietrich Mateschitz.
Τα νέα μαθεύτηκαν πριν από λίγες ώρες όταν τελικά η Red Bull ανακοίνωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την παραδοχή της ομάδας  για παραβίαση των οικονομικών κανονισμών.

Έτσι η FIA επέβαλε πρόστιμο στην Red Bull 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από το σκληρό πρόστιμο υπάρχει και κάτι άλλο. Τα 7 εκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να εξοφληθούν μέσα σε 30 ημέρες. Τέλος υπάρχει και μια ακόμη ποινή. Η ομάδα θα χάσει το 10% του χρόνου που έχει για αεροδυναμικές δοκιμές. Αυτό πολύ πιθανόν να επηρεάσει τη μελλοντική απόδοση της ομάδας.

Από την πλευρά της η FIA παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε καμία κατηγορία ή αποδεικτικό στοιχείο  ότι η Red Bull είχε επιδιώξει να ενεργήσει κακόπιστα, ανέντιμα ή με δόλιο τρόπο. Παραδέχθηκε ότι δεν υπήρχε ακόμη κανένα μεμπτό σημείο από τη Διοίκηση Κόστους του αγωνιστικού τμήματος. 

Έγινε γνωστό ακόμη ότι ο Zak Brown ,το αφεντικό της McLaren είχε αντιδράσει για την παραβίαση της Red Bull και είχε στείλει επιστολή τόσο στον Mohammed Ben Sulayem όσο και στον Stefano Domenicali, προϊστάμενο της F1 και ζητούσε την επιβολή αυστηρών κυρώσεων. 

Ξεκινούν αυτήν την ώρα τα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 16.00 τοπική ώρα ( μεσάνυκτα για την Ελλάδα) ξεκινάει το Practice 2 και θα διαρκέσει 90 λεπτά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις προσπάθειες των πιλότων από την ΕΡΤ, την Cosmote TV και την F1 TV Pro.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης