Του Γιώργου Παλληκάρη

Ανέκαθεν τα Grand Prix στη Βραζιλία έκρυβαν εκπλήξεις, έτσι και σήμερα δεν μείναμε παραπονεμένοι από το θέαμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας κερδίσει το τελευταίο Sprint Race, ο George Russell της Mercedes εκκίνησε πρώτος και κατάφερε να πάρει την πρώτη νίκη της καριέρας του. Βέβαια ο αγώνας έκρυβε αρκετές εκπλήξεις με τρεις εγκαταλείψεις και τρία αυτοκίνητα ασφαλείας, όμως η σταθερότητας της Mercedes τελικά έφερε το 1-2.

Λίγα λόγια για την πίστα 

Η πίστα Autodromo Jose Carlos Pace, στο Interlagos βρίσκεται στα περίχωρα του Σάο Πάολο. Για πρώτη φορά αγώνας F1 έγινε το 1973. Η πίστα έχει συνολικό μήκος 4.309 m και οι αγωνιζόμενοι την Κυριακή θα καλύψουν σε 71 γύρους 305.879 km. Το ρεκόρ πίστας με 1.10.540 κατέχει από το 2018 ο V. Bottas (έτρεχε με Mercedes). Το αυτοκινητοδρόμιο πήρε το όνομά του από το διάσημο Βραζιλιάνο οδηγό Ιταλικής καταγωγής, έχει φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού και περιέχει 15 στροφές που καταπονούν με μέτρια πλευρικά φορτία τα ελαστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα το συγκεκριμένο GP φιλοξένησε και το τελευταίο Sprint Race της χρονιάς το οποίο κέρδισε ο George Russell και θα εκκινήσει πρώτος, έχοντας δεύτερο τον Hamilton με τις δύο Red Bull να ακολουθούν. Μπορεί ο Verstappen να έχει «κλειδώσει» τον τίτλο, όμως η μάχη για την δεύτερη θέση ανάμεσα σε Leclerc και Perez παραμένει, με τις δύο Ferrari να ακολουθούν στις θέσεις 5 και 7 στην σειρά εκκίνησης.

Πως κύλησε ο αγώνας

Τα πέντε φώτα έσβησαν στο κατάμεστο Interlagos και τα μονοθέσια ξεκίνησαν.  Η εκκίνηση ήταν καθαρή χωρίς επαφές και οι οδηγοί διατήρησαν όλοι τις θέσεις του. Στα μισά όμως του πρώτου γύρου η μικρή επαφή μεταξύ Ricciardo και Magnussen θα βγάλει και τα δύο μονοθέσια εκτός αγώνας και το αυτοκίνητο ασφαλείας θα κάνει την εμφάνιση του. Μεγάλη ατυχία και για τους δύο οδηγούς που δεν μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα, δείχνοντας πως ακόμα και η πιο μικρή επαφή μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Στον 6ο γύρο το Safety Car θα αποσυρθεί και έχουμε πάλι αγώνα. Πολύ γρήγορα όμως θα υπάρξει επαφή μεταξύ Verstappen και Hamilton που θα οδηγήσει αρχικά και τους δύο για μερικά μέτρα εκτός πίστας και τελικά τον πρώτο στα pits.

Όμως μία ακόμα πιο δυνατή επαφή μεταξύ Norris και Leclerc στον ίδιο γύρο, θα στείλει τον δεύτερο στα προστατευτικά της πίστας. Τελικά ο οδηγός της Ferrari θα καταφέρει να ξεκολλήσει το μονοθέσιο και να το οδηγήσει στα pits καταφέρνοντας να μείνει εντός αγώνα, χάνοντας όμως τις όποιες ελπίδες για το κυνήγι της δεύτερης θέσης.

Με όλες αυτές τις ανακατατάξεις η σειρά στον 11ο γύρο είναι: Russell – Perez – Sainz – Norris – Vettel – Hamilton.

Τελικά ο Ολλανδός θα δεχθεί ποινή 5 δευτ. για την επαφή του με τον Hamilton με τον ίδιο να δηλώνει πως δεν έφταιγε καθώς δεν του άφησε χώρο ο Βρετανός.  Η θερμοκρασία στην πίστα είναι στους 41 βαθμούς ενώ σχεδόν 250.000 εισιτήρια «κόπηκαν» το διήμερο.  Οι οδηγοί σταδιακά αλλάζουν ελαστικά με τους Verstappen και Leclerc που βρέθηκαν στις δύο τελευταίες θέσεις λόγω επαφών, να σκαρφαλώνουν ξανά στις θέσεις αργά αλλά σταθερά. Εκπληκτικός μέχρι αυτή τη στιγμή ο Bottas που έχει κερδίσει 8 θέσεις και πλέον είναι στην 5η θέση ενώ ο Russell παραμένει στην πρώτη θέση.

Ο ουρανός γεμίζει μαύρα σύννεφα και όλες οι ομάδες είναι έτοιμες να αλλάξουν στρατηγική εάν πέσουν οι πρώτες σταγόνες, κάτι που ρώτησε και ο Hamilton στο team radio.

Στον 45ο γύρο πλέον οι δύο Mercedes είναι στις δύο πρώτες θέσεις όπως και εκκίνησαν τον αγώνα, με τον Russell πρώτο και τον Hamilton δεύτερο. Ο Verstappen συνεχίζει να ανεβαίνει θέσεις και από 18ος είναι στην θέση 8 ενώ ο Leclerc στην θέση 14 λόγω επίσκεψης στα pits.

Το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας θα κάνει την εμφάνιση του στον 53ο γύρο καθώς ο Norris θα «μείνει» από κινητήρα, ανεβάζοντας τις συνολικές εγκαταλείψεις στις τρεις. Ευκαιρία για αρκετούς οδηγούς να αλλάξουν ελαστικά. Τελικά το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας θα μετατραπεί σε κανονικό αυτοκίνητο ασφαλείας και πλέον οι διαφορές μηδενίζονται ξανά.

Ο αγώνας ξεκινά και πάλι στον 59ο γύρο με 12 να απομένουν για το τέλος. Επικές μάχες ακολουθούν με τους Leclerc Alonso και Verstappen να παραδίδουν μαθήματα οδήγησης.

Τελικά μεγάλος νικητής είναι ο George Russell με τον Hamilton δεύτερο, τον Sainz τρίτο και μετά ακολουθούν οι: Leclerc – Alonso – Verstappen – Perez – Ocon – Bottas – Stroll –Vettel – Gasly – Zhou – Schumacher – Albon – Latifi – Tsunoda .
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης