Του Περικλή Χαλάτση

Τρείς οδηγοί,ο Hamilton,ο Bottas και ο Verstappen «έπαιζαν» στα χιλιοστά για τον καλύτερο χρόνο. Ο Ολλανδός έκανε τον τρίτο ταχύτερο χρόνο αλλά θα ξεκινήσει από τη 2η θέση. Ο Bottas έκανε το 2ο καλύτερο χρόνο αλλά αύριο θα ξεκινήσει πρώτος. Βάση κανονισμού την Pole Position κερδίζει ο επόμενος που έκανε το δεύτερο καλύτερο χρόνο στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά όταν ο πιο γρήγορος είναι τιμωρημένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Hamilton που σε όλες τις περιόδους των δοκιμαστικών –ελεύθερων και χρονομετρημένων- έκανε τον καλύτερο χρόνο, δεν θα είναι ο Pole Man. Στην τελευταία του προσπάθεια ο Βρετανός έκανε νέο ρεκόρ πίστας -1.22.868- αλλά η χαρά του σταματάει εκεί. Γιατί μπορεί να ήταν ο πιο γρήγορος όμως πήρε ποινή 10 θέσεων όταν η Mercedes άλλαξε το θερμικό κινητήρα του Βρετανού. 

Έτσι ο Hamilton θα ξεκινήσει από την 11η θέση και ο κύριος στόχος αύριο είναι να κάνει γρήγορες προσπεράσεις και να βρεθεί όσο πιο σύντομα γίνεται στην πρώτη τριάδα.

Στο προηγούμενο αγώνα στη Ρωσία ο Verstappen ξεκίνησε από την τελευταία θέση γιατί στο μονοθέσιο του είχαν αλλάξει όλον τον κινητήρα και όχι ένα μέρος αυτού όπως έγινε με το μονοθέσιο του Hamilton. Και αν είχατε δει τον αγώνα θα θυμόσαστε ότι τερμάτισε στη 2η θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά ο Hamilton έκανε 1.22.868, ο Bottas ήταν πίσω του με +0.130 και πίσω του ήταν με +0.328 ο Verstappen. Στην 4η είναι ο Leclerc με +0.397 και την πεντάδα συμπλήρωσε ο Pierre Gasly με +0.458

Από τη στιγμή που ο Hamilton ξεκινάει από την 11η θέση όλοι οι πιλότοι κερδίζουν από μια θέση.
Στα μη χρονομετρημένα δοκιμαστικά του Σαββάτου ο καιρός έπαιξε διάφορα παιχνίδια.Υπό την απειλή της βροχής και με πολλά λάθη έγινε το ζέσταμα πριν από την εκκίνηση των χρονομετρημένων δοκιμαστικών. Οι πιο προσεκτικοί κατάφεραν να μην έχουν έξοδο. Οι πιο τολμηροί είχαν κάποιες μικρές εξόδους.

Οι πρώτες ψιχάλες έπεσαν πριν οι οδηγοί προλάβουν να ζεστάνουν τα ελαστικά τους. Η βροχή ξεκίνησε να πέφτει ενώ κάποιοι οδηγοί είχαν ξεκινήσει να κάνουν τους πρώτους γρήγορους γύρους.Οι προβλέψεις έλεγαν ότι έρχεται περισσότερη βροχή και οι περισσότεροι πιλότοι επέστρεψαν στα πίτς για να βάλουν άλλα ελαστικά.

Η πίστα άρχισε να γλιστράει. Ωστόσο τα πλάνα και πάλι άλλαξαν αφού λίγο πριν ξεκινήσουν οι οδηγοί τις χρονομετρημένες προσπάθειες η βροχή απομακρύνθηκε και η πίστα στέγνωσε.

Μην απορήσετε με τα διαφορετικά χρώματα που έχουν τα μονοθέσια της Red Bull και της  AlphaTauri. Οι δύο ομάδες αγωνίζονται με ένα διαφορετικό livery προς τιμήν της συνεργασίας με τη Honda η οποία ολοκληρώνεται φέτος. Αυτό το εορταστικό προς τιμή της Honda ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην Ιαπωνία αλλά τελικά αποφασίσθηκε να γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Mick Schumacher κατάφερε να μπει στην 15άδα και ήταν χαρούμενος. Ήταν η πρώτη καλή στιγμή του Mick που κατάφερε με ένα όχι καλό μονοθέσιο να διακριθεί. Ωστόσο στην επανάληψη δεν τα κατάφερε.

Τα παραλειπόμενα της Παρασκευής
Μπορεί η εμβληματική στροφή 8 του Istanbul Park να είναι η πιο δύσκολη ωστόσο όλοι οι οδηγοί δήλωσαν ότι εκεί το …διασκέδασαν.

Ο Fernando Alonso μετά από μια δεκαετία τρέχει ξανά στην Τουρκία.Την τελευταία φορά που τον είδαμε στο Istanbul Park ήταν το 2011.Ο οδηγός των Άλπεων στα ανεπίσημα δοκιμαστικά κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα.

Το ευχάριστο για την Alpine είναι ότι καλά πήγε και ο Esteban Ocon. Ο Esteban Ocon ο οποίος ήταν έκτος στο FP1 και όγδοος στο FP2, αναφέρθηκε στη βελτιωμένη πίστα της Κωνσταντινούπολης. 
Τα καλά νέα είναι ότι και οι δύο Alpine «δούλεψαν» υποδειγματικά. Ωστόσο ο Fernando Alonso ζήτησε να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε το μονοθέσιο του να «προσαρμοστεί» καλύτερα στα  γρήγορα κομμάτια. Ο Alonso στην Τουρκία από το 2005-2011έχει ανέβει τέσσερις φορές στο βάθρο. Χθες πάντως είπε ότι αισθάνεται ότι βρίσκεται σε «οικεία περιοχή».

Ο Pierre Gasly  στα δοκιμαστικά του τουρκικού GP ήταν αρκετά φλύαρος . Αναφέρθηκε στα «κοντά μπράτσα» η «κοντά χέρια». Τι άραγε ήθελε να πει μόνο ο ίδιος ξέρει. Ωστόσο ήταν κάποια σπόντα.
Προβληματισμένος είναι ο φορτωμένος με πέναλτι Carlos Sainz .

Ο L.Hamilton που δείχνει ότι βρίσκεται σε καλή φόρμα θεωρεί μεγάλη «πρόκληση» την Κωνσταντινούπολη αφού έχει ποινή 10 θέσεων λόγω αλλαγής κινητήρα της Mercedes.

Ο Max Verstappen δεν ήταν και τόσο ευχαριστημένος από τις δοκιμές της Παρασκευής. Η Red Bull φαίνεται δεν έχει λύσει κάποιες μικρολεπτομέρειες. Δεν έχει βρει τη σωστή «ισορροπία» του αυτοκινήτου και εκεί οφείλεται ότι την Παρασκευή πήρε την 5η θέση. Ήταν 6 δέκατα πίσω από τν Βρετανό. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης