Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Στα ελεύθερα χρονομετρημένα δοκιμαστικά τις Παρασκευές ο Φιλανδός οδηγός της Mercedes Valtteri Bottas μας είχε συνηθίσει να κάνει τον καλύτερο χρόνο. Αυτήν την παράδοση «έσπασε» σήμερα στο Circuit of The Americas ο  Sergio Perez και ταυτόχρονα αναπτέρωσε τις ελπίδες στην ομάδα της Red Bull.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί ο Perrez να έκανε τον καλύτερο χρόνο όμως ο «ομόσταυλός» του Max Verstappen δεν έκανε αυτό που ήθελε. «Παγιδεύτηκε» στην …κίνηση και δεν κατάφερε να πλασαριστεί στην τριάδα. Το δεύτερο καλύτερο χρόνο έκανε ο Lando Norris με McLaren και τον τρίτο ο Lewis Hamilton που έδειξε να είναι εκνευρισμένος με τη στάση του Ολλανδού της Red Bull, με μια άσεμνη χειρονομία που του έκανε όταν τον προσπέρασε.

Οι μονομάχοι της Γερμανίας (Mercedes) και της Αυστρίας (Rad Bull) σε επίπεδο ομάδων τα έδωσαν όλα στην πίστα του Austin. Ο Βρετανός και ο Ολλανδός δεν έκαναν ούτε περίπατο αλλά ούτε και αγώνα αντίστοιχο της κλάσης τους. Ίσως γιατί στα ελεύθερα δοκιμαστικά ήθελαν να ψάξουν για τη σωστή επιλογή γόμας στα ελαστικά. 

Η πίστα στο Austin δεν ήταν αυτή που ήξεραν το 2019 γι αυτό χρειαζεται μεγάλη προσοχή σε όλα. Είναι η 9η φορά που η F1 φιλοξενείται στην πίστα του Austin στην Αμερική. Οι ομάδες της F1 μετά από δύο χρόνια απουσίας επέστρεψαν  και πάλι στο Circuit of the Americas (COTA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί το πρωί, στα ελεύθερα δοκιμαστικά να ήταν καλύτερος ο Bottas όμως το απόγευμα ο Sergio Perez του έκλεισε πονηρά το μάτι. Ο Φινλανδός το απόγευμα δεν τα πήγε καλά. Πάντως στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά του Σαββάτου ο Bottas ακόμη και αν κάνει τον καλύτερο χρόνο δεν θα ξεκινήσει πρώτος τον αγώνα. Και αυτό γιατί οι τεχνικοί του άλλαξαν τον κινητήρα. Είναι ο 6ος κινητήρας για τον Bottas αυτή τη χρονιά και το όριο χωρίς ποινή είναι τρείς. Οι τεχνικοί του άλλαξαν και την εξάτμιση και του επιβλήθηκε ποινή πέντε θέσεων. Ποινές για τον ίδιο λόγο έχουν ο George Russell (Williams) και Sebastian Vettel  ( Aston Martin).

Οι χρόνοι στα ελεύθερα δοκιμαστικά

Λίγα λόγια για την πίστα
Το circuit στο Austin έχει 20 στροφές. Οι 11 είναι αριστερές και οι εννέα δεξιές. Το μήκος της πίστας είναι 5.513 μ και οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν 56 γύρους. Η συνολική απόσταση που θα διανύσουν είναι 308,405 χλμ. Το ρεκόρ γύρου το 2019 είχε κάνει με Ferrari (1:36.169) o Charles Leclerc. 

Στη στροφή «6» οι οδηγοί «δέχονται» πέντε πλευρικά G για τρία δευτερόλεπτα . Σε γενικές γραμμές η πίστα ευνοεί τα προσπεράσματα, καθώς το πλάτος της αυξάνεται σε πολλές στροφές και επιτρέπει στους οδηγούς να ακολουθήσουν διαφορετικές αγωνιστικές γραμμές. Κάποιες από αυτές τις στροφές διανύονται με ταχύτητα που ξεπερνάει τα 260 χλμ.

Στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου θα γίνουν τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης