Του Περικλή Χαλάτση

Στη χλιδάτη Τζέντα  που είναι η μεγαλύτερη πόλη μετά την πρωτεύουσα το Ριάντ θα γίνει σήμερα ο πρώτος αγώνας στην ιστορία της F1.Εκεί,σ αυτό το παραθαλάσσιο μέρος της Σαουδικής Αραβίας εδώ και μια εβδομάδα έχει συγκεντρωθεί όλο το «τσίρκο» της F1. Και λέω «τσίρκο» με την καλή έννοια γιατί όταν κινείσαι από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο για να δώσεις την αγωνιστική σου «παράσταση», όλο αυτό το σκηνικό θυμίζει τσίρκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι ήταν η Τζέντα; Ένα ψαροχώρι, στη δυτική πλευρά της Αραβικής χερσονήσου, στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας. Περίπου 90 χλμ δυτικά της Μέκκας. Τζέντα στα αραβικά σημαίνει «γιαγιά» και σύμφωνα με την αραβική μυθολογία ήταν το μέρος που έπεσε η «γιαγιά» της ανθρωπότητας, η Εύα όταν έφυγαν από τον Παράδεισο. Στην Τζέντα μαζεύονταν οι φτωχοί ψαράδες για να ξεκουραστούν από τις τρικυμίες αλλά και να προφυλαχθούν από τους εχθρούς. 

Είναι μεγάλη η ιστορία το πώς αυτό το φτωχό λιμάνι έγινε σήμερα το κέντρο του πλούτου για τους Σαουδάραβες. Εκτιμώ ότι αν δεν υπήρχε αυτός ο πλούτος οι άρχοντες του σπορ δεν θα επέτρεπαν να γίνει αγώνας της F1 όταν μάλιστα γίνεται μέσα στην πόλη και δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας για τους οδηγούς.

Ο αγώνας δεν γίνεται σε πίστα. Όπως για παράδειγμα είναι στο Σπα, στο Σίλβερστοουν, στο  Χόκενχαϊμ, στη Μόντσα. Εκεί που η FIA εξαντλεί όλα τα περιθώρια που έχει. Και σωστά κάνει για την ασφάλεια των πιλότων. Εκεί υπάρχουν έξοδοι διαφυγής,κομμάτια με χορτάρι η αμμοπαγίδες. Όταν ένα μονοθέσιο φύγει από το δρόμο με 250 χιλιόμετρα θα σταματήσει μόνο του μέσα στις αμμοπαγίδες. Χωρίς να κινδυνέψει ο οδηγός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Τζέντα έτσι και «φύγει» ένα αγωνιστικό θα χτυπήσει στους τσιμεντένιους τοίχους και θα διαλυθεί. Για παράδειγμα ο Verstappen ακούμπησε –δεν καρφώθηκε- στον τοίχο με τα πλάγια και έσπασε ανάρτηση. Ο αγώνας διακόπηκε.
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών γεγονότων αλλά σωστά διαμαρτυρήθηκαν ο Carlos Sainz (Ferrari) και ο Pierre Gasly (AlphaTauri). Και ο Bottas (Mercedes) αναφέρθηκε στο θέμα ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σημεία εξόδου. Δεν υπάρχει χώρος εκτός πίστας. Στην Τζέντα υπάρχουν μόνο τσιμεντένιοι τοίχοι. Μπορεί οι Σαουδάραβες να έκαναν καλή δουλειά σε όλα τα άλλα όμως  θα επιμείνω ότι δεν υπάρχει σωστή ασφάλεια. 
Θα μου πείτε γιατί στον άλλον ευρωπαϊκό ναό του πλούτου, το Μόντε Κάρλο γίνονται αγώνες της F1. 
Σίγουρα και εκεί δεν υπάρχουν τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλλονται στις πίστες αλλά στο Μόντε Κάρλο οι ταχύτητες είναι μικρές. Οι κίνδυνος μικρότερος. 
Υπάρχει βέβαια και η συγκατάθεση των οδηγών. Ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών της F1 έχει σπίτι στο Μόντε Κάρλο.

Ο αγώνας θα γίνει υπό το φώς των προβολέων. Η Σαουδική Αραβία είναι η 34η χώρα που φιλοξενεί αγώνα της F1.Η πίστα σχεδιάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα Hermann Tilke και βρίσκεται στην παραλία Corniche της Τζέντα. Είναι η πρώτη διαδρομή εντός πόλης μετά το Μπακού τον Ιούνιο. Η διαδρομή των 6,174km – που βρίσκεται κατά μήκος της ακτής – είναι η μεγαλύτερη εντός πόλης στο ημερολόγιο και η δεύτερη μεγαλύτερη γενικά, μετά το Σπα. 

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 19.30 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ2 και το COSMOTE SPORT 5 HD.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης