Του Γιώργου Παλληκάρη

Μπορεί το πρωτάθλημα να έχει περάσει στα χέρια του Max Verstappen εδώ και τρία Grand Prix, όμως σήμερα εκτός από την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν της Formula 1, κρίθηκε η μεγάλη μάχη για την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα των οδηγών. Η ισοβαθμία των Leclerc και Perez έληξε, με τον πρώτο να παίρνει τους πόντους και να ολοκληρώνει τη χρονιά ως ο δεύτερος καλύτερος οδηγός. Η Red Bull τα πήρε όλα φέτος χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα τόσο στο πρωτάθλημα οδηγών όσο και κατασκευαστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα λόγια για την πίστα
Η πίστα Yas Marina έχει δεχθεί αρκετές τροποποιήσεις και έγινε πιο γρήγορη. Έχει μήκος 5.281 μέτρα και οι πιλότοι σε 58 γύρους καλύπτουν 306 km και 183 μέτρα. Το Yas Marina έχει 16 στροφές και μερικά πολύ γρήγορα τμήματα. Σημαντικό ρόλο στον αγώνα εκτός από την αεροδυναμική απόδοση παίζει και η σωστή διαχείριση των ελαστικών καθώς η άσφαλτος δεν έχει μεγάλη τραχύτητα οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο μαλακές γόμες.

Ποιους οδηγούς βλέπουμε για τελευταία φορά στον σημερινό αγώνα;
Στο Abu Dhabi θα δούμε για τελευταία φορά τον Daniel Ricciardo που αποχωρεί από την McLaren, τον Mick Schumacher που έμεινε χωρίς συμβόλαιο και τον Sebastian Vettel που οικειοθελώς αποχωρεί από την ενεργό δράση μετά από 15 χρόνια αγώνες στη F1.

Η σειρά εκκίνηση είναι ιδιαίτερη καθώς οι δύο Red Bull είναι στο 1-2 με Max και Perez, ακολουθούν οι δύο Ferrari με Leclerc και Sainz και στις θέσεις 4 και 5 οι δύο Mercedes με Hamilton και Russell. 
Όλα τα φώτα σήμερα είναι στραμμένα στην μάχη για την δεύτερη θέση καθώς η ισοβαθμία μεταξύ Leclerc και Perez (290 βαθμοί) λήγει απόψε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς κύλησε ο αγώνας

Τα πέντε φώτα έσβησαν και τα μονοθέσια ξεκίνησαν. Οι δύο Red Bull εκκίνησαν πολύ καλά ενώ ο Hamilton πολύ γρήγορα θα καταφέρει να περάσει ανάμεσα στις δύο Ferrari και να πάρει την τρίτη θέση από τον Sainz. Καμία απολύτως επαφή δεν σημειώθηκε στους πρώτους γύρους με τους οδηγούς να μην ρισκάρουν και τον Ολλανδό να μεγαλώνει την διαφορά του από όλους. 

Οι πρώτες προσπεράσεις επιχειρούνται με την ενεργοποίηση του DRS ενώ η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα στο Άμπου Ντάμπι είναι στους 30 βαθμούς Κελσίου. 

Στον 10ο γύρο ο George Russell θα ρωτήσει την ομάδα του εάν έχει το ελεύθερο να περάσει τον ομόσταυλο του Hamilton, παίρνοντας το ΟΚ και ολοκληρώνοντας στην επόμενη στροφή μία εύκολη προσπέραση.
Ο Βρετανός με τη σειρά του θα ενημερώσει το team radio ότι χάνει ισχύ, πιθανότατα από ένα μικρό άλμα που είχε στον πρώτο γύρο, όταν πάτησε άτσαλα τα κερμπ σε μία στροφή.

Οι 180.000 θεατές που παρευρέθηκαν το διήμερο στη Yas Marinas αποτελούν νούμερο ρεκόρ, δείχνοντας πως οι φίλοι της Formula 1 αυξάνονται συνεχώς σε όλο τον κόσμο.

Από τον 15ο γύρο οι οδηγοί σταδιακά αρχίζουν να επισκέπτονται τα pits για την πρώτη αλλαγή ελαστικών, αλλάζοντας την μεσαία γόμα με σκληρή. Παράλληλα ο Russell θα δεχθεί μία ποινή 5 δευτ. την οποία θα εκτίσει στο τέλος του αγώνα, για επικίνδυνη έξοδο από τα pits. Οι προσπεράσεις συνεχίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα τμήματα ζώνης DRS, την ώρα που οι ενδοοικογενειακές μάχες συνεχίζονται.

Η πρώτη εγκατάλειψη θα έρθει στον 28ο γύρο με τον Alonso να βγαίνει εκτός από μηχανικό πρόβλημα. Ενδιαφέρον είχε και το team radio από τον δεύτερο Perez που ενημέρωσε πως ο πρωτοπόρος Verstappen κινείται αργά και τον καθυστερεί.

Στον 39ο γύρο ο Latifi με τον Schumacher θα έχουν μία σοβαρή επαφή, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα ένα κλαταρισμένο ελαστικό για τον πρώτο, όμως και οι δύο θα συνεχίσουν τον αγώνα και δεν θα υπάρξει αυτοκίνητο ασφαλείας. 

Το τελευταίο Grand Prix δεν έχει εκπλήξεις μέχρι στιγμής με τις μονομαχίες να λαμβάνουν γρήγορα τέλος με τη χρήση DRS. Ο Lewis Hamilton έχει δεχθεί ήδη δύο παρατηρήσεις για τα όρια της πίστας.

Ο Perez προσπαθεί να πιέσει τον δεύτερο Leclerc, με την ομάδα του να του λέει πως πρέπει να επιχειρήσει την προσπέραση στον τελευταίο γύρο. Παράλληλα ο Hamilton αντιμετωπίζει μηχανικό πρόβλημα και χάνει αλλαγές ταχυτήτων στο κιβώτιο αλλά και θέσεις. Τελικά θα επισκεφθεί τα pits και θα εγκαταλείψει.


Στον τελευταίο γύρο ο Perez θα κάνει τα πάντα για να πάρει την δεύτερη θέση από τον Leclerc όμως δεν θα τα καταφέρει.

Ο αγώνας τελειώνει με τον Max Verstappen να είναι παγκόσμιος πρωταθλητής και τον Charles Leclerc της Ferrari να τερματίζει δεύτερος στην τελική βαθμολογία.

Η σειρά τερματισμού είναι: Verastappen – Leclerc – Perez – Sainz – Russell- Norris – Ocon – Stroll – Ricciardo – Vvettel – Tsunoda – Zhou- Albon-Gasly-Bottas- Schumacher-Magnussen-. Οι τρεις εγκαταλείψεις ήταν των: Alonso-Latifi-Hamilton.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης