Του Γιώργου Παλληκάρη

Σε έναν βροχερό αγώνα στην Suzuka της Ιαπωνίας και μετά από δύο εκκινήσεις και δύο εγκαταλείψεις, ο Max Verstappen θα καταφέρει να πάρει την πρώτη θέση ανενόχλητος και τελικά να εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο. Σπουδαία νίκη σε έναν πολύ δύσκολο, πολύ βροχερό αγώνα με διακοπή σχεδόν μιάμισης ώρας που είχε ως χαρακτηριστικό την χαμηλή ορατότητα και ένα…μποτιλιάρισμα στο pit lane.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πίστα της Suzuka
Για πρώτη φορά αγώνας της F1 στην πίστα της Suzuka έγινε το 1987. Είναι η μόνη πίστα που έχει σχήμα 8. Αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις από τα ελαστικά είναι ομοιόμορφα ζυγισμένες. Το συνολικό μήκος της Suzuka είναι 5.807 μέτρα και οι οδηγοί κάνουν 53 γύρους ενώ η ολική απόσταση που καλύπτουν είναι 307.471 km. To ρεκόρ πίστας είχε κάνει το 2019 o L. Hamilton με χρόνο 1.30.983 ενώ η πίστα έχει φιλοξενήσει συνολικά 138.000.000 θεατές.

Πώς κύλησε ο αγώνας
Τα πέντε φώτα έσβησαν και ο μεγάλος αγώνας ξεκίνησε υπό μέτριας έντασης βροχή. Ο δεύτερος Leclerc κάνει καλύτερη εκκίνηση από τον πρωτοπόρο Ολλανδό, όμως ο Verstappen θα πιέσει τρομερά πολύ από την εξωτερική και τελικά θα κρατήσει την πρώτη θέση δείχνοντας τις ικανότητες του στο βρεγμένο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο 2ος γύρος ο Sainz θα βγει εκτός πίστας και θα συγκρουστεί στις προστατευτικές μπαριέρες βγαίνοντας εκτός μάχης. Εκτός θα βγει και ο Albon από μηχανική βλάβη, ενώ ο Zhou θα χάσει την πρόσφυση, θα καταφέρει όμως να συνεχίσει με ωραίο σώσιμο. Απίστευτα περίεργο το συμβάν που αντιμετώπισε ο Gasly καθώς μία πινακίδα από το σημείο που είχε συγκρουστεί ο Sainz χτύπησε το μονοθέσιο του.

Για λόγους ασφαλείας θα βγει κόκκινη σημαία μέχρι να απομακρυνθούν τα μονοθέσια και ο αγώνας θα ξεκινήσει εκ νέου. Ταυτόχρονα η βροχή δείχνει να δυναμώνει με τις συνθήκες να είναι πολύ δύσκολες στον σημερινό αγώνα όσο οι ομάδες συζητούν τις νέες στρατηγικές με τους οδηγούς τους.

Μετά από παύση μιάμισης ώρας έχουμε ξανα εκκίνηση, αυτή τη φορά όχι από στάση αλλά εν κινήσει, με τη σειρά των μονοθεσίων να είναι αυτή με την οποία σταμάτησαν πριν την διακοπή. Επειδή όμως υπάρχει συνολικό χρονικό περιθώριο για την διεξαγωγή κάθε Grand Prix, ο αγωνιστικός χρόνος που απομένει σήμερα για την πίστα της Suzuka είναι μόλις 39 λεπτά.

Έχουμε ξανά αγώνα υπό καταρρακτώδη βροχή με τους οδηγούς να παραπονιούνται πως η ορατότητα από τα σπρέι νερού είναι υπερβολικά περιορισμένη. Η κατάταξη είναι Verstappen – Lecleνc – Perez – Ocon – Hamilton – Alonso.

Οι οδηγοί σπεύδουν στα Pits να αλλάξουν ελαστικά και δημιουργείται πραγματικό κομφούζιο στο pit lane με 32 λεπτά να απομένουν για την ολοκλήρωση του αγώνα. Πιο προσεκτική οδήγηση από όλους ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα DRS λόγω της βροχής την ώρα που σε πολλά σημεία της πίστας έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα νερού.

Χωρίς πολύ ρίσκο, η οδήγηση γίνεται στις αγωνιστικές γραμμές με την μεγαλύτερη μάχη μετά την επανεκκίνηση να βρίσκεται ανάμεσα στον τρίτο Perez και τον δεύτερο Leclerc, η οποία θα καταλήξει σε ποινή για τον πιλότο της Ferrari και στο να χάσει την δεύτερη θέση, μετά το τέλος του αγώνα.

Ο Ολλανδός θα αντικρύσει πρώτος την καρό σημαία ανενόχλητος και έχοντας διαφορά από τον δεύτερο 28δευτ. σε έναν αγώνα 40 λεπτών που σίγουρα δεν κάλυψε τις απαιτήσεις των 300.000 οπαδών που έδωσαν το παρών αυτό το 3ήμερο.

Η κατάταξη μετά το τέλος του αγώνα είναι: Verstappen – Perez- Leclerc – Ocon – Hamilton – Vettel με τον Ολλανδό να εξασφαλίζει και μαθηματικά τον τίτλο καθώς ο Leclerc δέχθηκε ποινή στο τέλος του αγώνα και λαμβάνοντας λιγότερους βαθμούς, πλέον δεν μπορεί να απειλήσει τον Ολλανδό.

Παγκόσμιος πρωταθλητής Formula 1 ξανά ο Max Verstappen της Red Bull.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης