Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Οι προβολείς έχουν ανάψει στην πίστα Losail International Circuit στο Qatar και όλα τα προγνωστικά είναι ανοικτά. Ο Lewis Hamilton στην Βραζιλία έκανε το αδύνατο και πήρε τη νίκη εκκινώντας από την 10η θέση και ο Max Verstappen σήμερα ανυπομονεί να πάρει το αίμα του πίσω εκκινώντας από την… 7η θέση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βρετανός ξεκινάει πρώτος καθώς πήρε την 102η Pole Position στην καριέρα του με τον Ολλανδό να δέχεται ποινή 5 θέσεων καθώς αγνόησε τη διπλή κίτρινη σημαία και να ξεκινά από την 7η θέση. Παράλληλα και ο Valterri Bottas δέχθηκε 3 θέσεις ποινή στο grid για τον ίδιο λόγο και θα εκκινήσει από την 6η θέση. Να θυμίσουμε πως ο τίτλος δεν έχει κριθεί σε καμία περίπτωση με τον Verstappen να προηγείται με 14 βαθμούς και τρία grand prix να απομένουν. Πλέον η σειρά εκκίνησης είναι: Hamilton – Gasly- Alonso-Norris-Saint

Γνωρίζοντας την πίστα
Η πίστα, Losail International Circuit, έχει την άσφαλτο που στρώθηκε εκεί το 2004, ενώ βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Ντόχα. Είναι αρκετά γρήγορη με στροφές μεσαίας και υψηλής ταχύτητας. Υπάρχει μια μεγάλη ευθεία περίπου ενός χιλιομέτρου όπου στη στροφή 1 όποιος φρενάρει τελευταίος θα μπορεί θεωρητικά να κάνει και την προσπέραση. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αγώνας F1 σε αυτή τη πίστα ενώ από το 2023 θα γίνεται κάθε χρόνο. Συνολικά θα γίνουν 57 γύροι και οι οδηγοί θα καλύψουν 306.66χλμ.

Και δόθηκε η εκκίνηση!
Ο Lewis Hamilton ξεκίνησε πολύ καλά, με τον Alonso να περνάει στην τρίτη στροφή τον δεύτερο Gasly, την ώρα που ο Max Verstappen από 7ος κατάφερε στον πρώτο γύρο να φτάσει στην 4η θέση. Καταστροφική εκκίνηση για τον Bottas που «έπεσε» στην 11η θέση πριν την ολοκλήρωση του 1ου γύρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον 4ο γύρο ο Ολλανδός περνάει τον Gasly ο οποίος έχασε για λίγο την γραμμή. Πλέον πρώτος είναι ο Hamilton, δεύτερος ο Alonso, τρίτος ο Verstappen.
Στον 5ο γύρο και στην μεγάλη ευθεία ο Max Verstappen ενεργοποιώντας το DRS περνάει και τον δεύτερο Alonso, όντας πλέον 4 δευτ. πριν από τον πρώτο Hamilton. 

Η τιτανομαχία ξεκινάει πολύ νωρίς, από τον 5ο γύρο με τον Βρετανό και τον Ολλανδό να δείχνουν τις ικανότητες τους σε μία πίστα που κανείς δεν έχει ξανατρέξει.
Στην μεγάλη ευθεία πραγματοποιούνται σχεδόν όλες οι προσπεράσεις. Ο Valterri Bottas περνάει στην 10η θέση στον 9ο γύρο, ενώ ο 5ος Norris μονομαχεί με τον 4ο Gasly. 
Κάποιο μικροπροβλήματα του Max Verstappen επιτρέπουν στον πρώτο Hamilton να αυξήσει την διαφορά του, πραγματοποιώντας συνεχώς τον καλύτερο χρόνο.
Πολύ καλή εμφάνιση και από τον Perez ο οποίος έχει ανέβει στην 5η θέση στον 13ο γύρο. 
Όσοι οδηγοί ξεκίνησαν με μαλακή γόμα, σταδιακά επισκέπτονται τα pit ενώ ο Bottas συνεχίζει να ανεβαίνει, φτάνοντας στην 7η θέση.

Τρομερές μονομαχίες στην μεγάλη ευθεία με τους οδηγούς να εκμεταλλεύονται το DRS και να τολμούν προσπεράσεις. Ο Hamilton σταθερά πρώτος μεγαλώνει την διαφορά ασφαλείας, όσο ο Verstappen απέχει 7 δευτ. και ο τρίτος Alonso 29δευτ. 
Στον 17ο γύρο ο Max Verstappen μπαίνει στα Pit Stop τοποθετώντας σκληρή γόμα σε μόλις 2.2 δευτ. διατηρώντας την δεύτερη θέση, μπροστά από τον τρίτο Alonso.
Στον 18ο γύρο επίσης επισκέπτεται και ο πρώτος Lewis Hamilton τα Pit, διατηρώντας επίσης την πρώτη θέση του, αφήνοντας δεύτερο τον Ολλανδό στα 10 δευτ. και τρίτο τον Alonso στα 11 δευτ.
Τον 23ο γύρο ο Bottas καταφέρνει να περάσει στην 4η θέση περνώντας το Norris,  ο οποίος ακόμα διαθέτει τη μαλακή γόμα από την αρχή του αγώνα.
Στον 28ο γύρο και τα δύο μονοθέσια της Ferrari μπήκαν ταυτόχρονα στα Pit stop.
Στον 29ο γύρο ο Perez προσπερνάει εντυπωσιακά τον Alonso σε μία μονομαχία – επίδειξη τεχνικής.

Ο Bottas έχει ξεπεράσει τους μισούς γύρους με την μαλακή γόμα και το πλήρωσε με ένα κλατάρισμα. Πραγματοποίησε μισό γύρο με σκασμένο λάστιχο. Το Pit Stop του διήρκησε 11.4δευτ. 
Στον 37ο γύρο 1ος είναι ο Hamilton, 2ος ο Verstappen,3ος ο Perez,4ος ο Alonso και 5ος ο Norris. Ο Bottas «έπεσε» στην 13η θέση μετά το κλατάρισμα που είχε.
Ο Ολλανδός θα μπει για δεύτερη φορά στα Pit στον 42ο γύρο (2.1 δευτ.), διατηρώντας την δεύτερη θέση του.
Και ο Hamilton ακολουθεί στα Pit σε 2.3 δευτ. με την κατάταξη να μην αλλάζει καθώς οι διαφορές είναι μεγάλες.
Ο Perez προσπερνάει τον Ocon και πλέον βρίσκεται στην 5η θέση πίσω από Norris.  Ο George Russel παθαίνει κλατάρισμα στο μπροστά αριστερό τροχό, 6 γύρους πριν το τέλος, ενώ ο Bottas εγκαταλείπει στον 51ο γύρο. Στον 52ο γύρο υπάρχει και τρίτο κλατάρισμα στον αγώνα, αυτή την φορά για τον Latifi ο οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ Hamilton και Verstappen οφείλει να προβληματίσει το team της Red Bull, η οποία είδε τον Βρετανό να μην έχει αντίπαλο στο Qatar. Πλέον η διαφορά μειώνεται στην βαθμολογία στους 8, με τον Hamilton να σημειώνει την 102 νίκη του κερδίζοντας τους 25 βαθμούς  και πλησιάζοντας τον Ολλανδό. Επιστροφή στο βάθρο και για τον Alonso μετά από έναν πολύ καλό αγώνα!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης