Του Λουκά Παπαλάμπρου

Ήταν 1η Μαΐου του 1994. Ίσως, η χειρότερη ημέρα στην ιστορία της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού γενικότερα. Τότε έχασε τη ζωή του ο πιο χαρισματικός οδηγός, ο άνθρωπος ο οποίος επηρέασε όσο λίγοι το σπορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ayrton Senna da Silva, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, σκοτώθηκε εκείνη την Πρωτομαγιά, πριν από 26 χρόνια, στην πίστα της Imola στην Ιταλία. Ένα μηχανικό λάθος στην κρεμαγιέρα της Williams του Βραζιλιάνου κι αυτή η καταραμένη στροφή «Ταμπουρέλο» του στέρησαν τη ζωή.

Το μονοθέσιο έφυγε από την αγωνιστική διαδρομή με ταχύτητα 307 χλμ./ώρα, διέγραψε μια ευθεία γραμμή από την τροχιά του και προσέκρουσε στον τοίχο της στροφής με περίπου 233 χλμ./ώρα. Πριν τη σύγκρουση, ο Βραζιλιάνος οδηγός είχε προλάβει να πατήσει το φρένο για δύο δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Maggiore της Μπολόνια. Στις 18:40, η επικεφαλής του τμήματος έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου, Maria Teresa Fiandri, ανακοίνωσε ότι ο Ayrton Senna είχε φύγει από τη ζωή. Επίσημος χρόνος θανάτου, σύμφωνα με το ιταλικό δίκαιο, ήταν στις 14:17, δηλαδή όταν χτύπησε τον τοίχο και ο εγκέφαλός του σταμάτησε να λειτουργεί.

Ο dr. Watkins δήλωσε αργότερα ότι μόλις είδε τις κόρες των οφθαλμών του σε πλήρη διαστολή, κατάλαβε ότι το στέλεχός τους ήταν αδρανές και ότι δεν θα επιβίωνε.

Ο Senna υπέστη θανάσιμα κατάγματα κρανίου, τραύματα στον εγκέφαλο και μια αιφνίδια διακοπή της αρτηριακής λειτουργίας. Μέσα στη Williams είχε την αυστριακή σημαία. Ήθελε να κερδίσει και να την ανεμίσει μετά το τέλος του αγώνα προς τιμήν του Ronald Ratzenberger, που είχε σκοτωθεί μία ημέρα νωρίτερα, στην ίδια πίστα, στη στροφή «Villeneuve».

O τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1960 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Πέθανε την 1η Μαΐου του 1994, σε ηλικία 34 ετών. Ακόμη και σήμερα θεωρείται σύμβολο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ένας θρύλος της F1 που πέτυχε πολλά περισσότερα σε σύγκριση με τους τρεις τίτλους του.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης