Αναμφίβολα η Formula 1 είναι το κορυφαίο σπορ του μηχανοκίνητου αθλητισμού και παράλληλα το πιο ακριβό, με τα ποσά που δαπανώνται κάθε χρόνο από ομάδες, χορηγούς και διοργανωτές να ξεπερνούν κάθε φαντασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά και τα εισοδήματα όλων όσων δραστηριοποιούνται στην F1 – τουλάχιστον των περισσότερων – κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το 2014, τα συνολικά έσοδα της Formula One Management (FOM), της εταιρείας που έχει αναλάβει τις τύχες του σπορ και ανήκει στον Bernie Ecclestone, έφτασαν τα 1,32 δις δολάρια. Αυτά, προέρχονται από τα δικαιώματα διοργάνωσης των GP, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες, τις διαφημίσεις σε κάθε πίστα και βεβαίως τα τέλη που πληρώνουν οι ομάδες.

Στο τέλος κάθε σεζόν, ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων και πιο συγκεκριμένα το 65%, επιστρέφεται πίσω στις ομάδες. Η κατανομή γίνεται με βάση την βαθμολογική τους κατάταξη, ενώ ένα 15% δίνεται ως επιπλέον πριμ στις Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren και Williams, λόγω του ισχυρού brand name που έχουν στο χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Autosport, το υψηλότερο πόσο πέρυσι, έλαβε η Ferrari παρότι τερμάτισε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών. Η Scuderia έχει το ισχυρότερο όνομα στην F1, λαμβάνοντας συνολικά 164 εκατομμύρια δολάρια. Από τα αυτά, τα 67 εκατ. προήλθαν βάση κατάταξης και τα 97 εκατ. υπό μορφή μπόνους.

Η πρωταθλήτρια Mercedes AMG Petronas έλαβε 92 εκατ. για την κατάκτηση του τίτλου και άλλα 34 εκατ. ως πριμ, αλλά έμεινε τρίτη σε αυτό τον τομέα. Δεύτερη σε έσοδα από την FOM ήταν η Red Bull με 156 εκατ. δολάρια, με την McLaren να λαμβάνει 98 εκατομμύρια και την Williams 83 εκατ.

Οι Force India, Toro Rosso, Lotus, Marussia και Sauber, δεν έλαβαν καθόλου χρήματα από πριμ. Δικαιολογημένα λοιπόν τα παράπονά τους προς την διοργανώτρια Αρχή.

Αναλυτικά τα έσοδα κάθε ομάδας το 2014

Ferrari: 164 εκατ. δολάρια (67 +  97)
Red Bull: 156 εκατ. δολάρια (82 + 74)
Mercedes: 126 εκατ. δολάρια (92 + 34)
McLaren: 98 εκατ. δολάρια (64 + 34)
Williams: 83 εκατ. δολάρια (73 + 10)
Force India: 60 εκατ. δολάρια (60 + – )
Toro Rosso: 54 εκατ. δολάρια (54 + -)
Lotus: 51 εκατ. δολάρια (51 + – )
Marussia: 48 εκατ. δολάρια (48 + – )
Sauber: 44 εκατ. δολάρια (44 + – )

*Σε παρένθεση αναγράφονται τα χρήματα από την κατάταξη του πρωταθλήματος και τα πριμ

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

        

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης