Στον Καναδά φιλοξενείται αυτό το τριήμερο (10-12 Ιουνίου) ο έβδομος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, με τις ομάδες και τους οδηγούς να έχουν πάρει θέση στα γκαράζ του circuit «Gilles Villeneuve». 

H πίστα κατασκευάστηκε το 1978 και βρίσκεται στο τεχνητό νησί της Παναγίας, στην κοίτη του Αγίου Λαυρεντίου, εκεί όπου σήμερα είναι και το Μητροπολιτικό Πάρκο του Μόντρεαλ. Το circuit φέρει το όνομα του αείμνηστου Καναδού οδηγού, Gilles Villeneuve, ο οποίος κέρδισε το πρώτο Grand Prix.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To σημείο που έχει κάνει την πίστα διάσημη, είναι ο «τοίχος των Πρωταθλητών», στην έξοδο του τελευταίου σικέιν πριν τη γραμμή εκκίνησης – τερματισμού. Σε αυτό τον τοίχο, έχουν χτυπήσει μεγάλα ονόματα της F1, όπως οι Michael Schumacher, Damon Hill, Fernando Alonso και Jacques Villeneuve. Βέβαια, αυτό που έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό όλων, είναι το τρομακτικό ατύχημα του Robert Kubica το 2007 και του Olivier Panis δέκα χρόνια νωρίτερα, στο οποίο έσπασε και τα δύο του πόδια.

Η πίστα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, με τους οδηγούς να φρενάρουν βίαια σε έξι στροφές και να κάνουν γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης στα σικέιν, καταπονώντας τα φρένα και τα ελαστικά. Το επίσημο κανάλι της F1 έδωσε στη δημοσιότητα ένα video με την ιστορία του Καναδικού Grand Prix, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα πιο όμορφα στο καλεντάρι.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

      

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης