Του Περικλή Χαλάτση

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου εκτός από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην F1 στην πίστα της Monza ταυτόχρονα γίνονται και πολλές άλλες εορταστικές εκδηλώσεις.
Αρχικά η Monza γιορτάζει έναν αιώνα ζωής. Από την άλλη η Pirelli γιορτάζει 150 χρόνια εξέλιξης στα ελαστικά της. Και σ αυτόν τον αγώνα ο Max Verstappen αισιοδοξεί να σφραγίσει μαθηματικά τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1922 εως το 2022 πέρασαν 100 χρόνια και η πίστα της Monza έχει «φορέσει» τα καλά της για να υποδεχθεί τους δεκάδες χιλιάδες φίλους της F1. Βέβαια το πρώτο Grand Prix της F1 έγινε το 1950. Πέρασαν 72 ολόκληρα χρόνια και όμως όλα δείχνουν σαν να έγιναν χθες.
Την Κυριακή θα διεξαχθεί το 16 Grand Prix της χρονιάς σε ένα από τα πιο διάσημα σιρκουί του μηχανοκίνητου αθλητισμού. 

Ο Charles Leclerc γνωρίζει ότι το παιχνίδι για φέτος χάθηκε τόσο γι’ αυτόν όσο και για τη Ferrari. H Red Bull ξεπέρασε τα προβλήματα που είχε στην αρχή της χρονιάς και ο Ολλανδός πιλότος της δείχνει να είναι στην καλύτερη του φόρμα. Τι θα προσπαθήσει να κάνει αυτή την Κυριακή ο Μονεγάσκος; 

Θα προσπαθήσει να τερματίσει πρώτος όχι για να διεκδικήσει τον τίτλο -αυτός χάθηκε- αλλά για να δώσει τη χαρά στο σπίτι της Scuderia. Να δώσει τη χαρά στους Tifozi να πανηγυρίσουν στην έδρα τους έστω και αν ξέρουν ότι το πρωτάθλημα για το 2022 πάει στην Αυστριακή ομάδα. Η Red Bull έχει 511 βαθμούς και η Ferrari 376. Η ανατροπή δείχνει εξαιρετικά δύσκολη. Το πρωτάθλημα των κατασκευαστών φαίνεται να το κερδίζει η Red Bull.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο τα προγνωστικά λένε ότι την ημερά του αγώνα δεν θα υπάρχει ούτε μια θέση κενή. Το σιρκουί στη Monza πάντα ήταν από τα αγαπημένα των Ιταλών.
Η πίστα στη Monza έχει τα μυστικά της. Έχει μήκος 5.793 χλμ. Είναι αρκετά γρήγορη. Οι πιλότοι σε 53 γύρους θα καλύψουν 306.72 χλμ. Το ρεκόρ το κατέχει από το 2004 ο Rubens Barrichello (1.21.046) με McLaren Mercedes.

Οι οδηγοί έχουν στη διάθεσή τους 3 νέα σετ ελαστικών P Zero κόκκινης/μαλακής γόμας και άλλο ένα σετ P Zero κίτρινης/μέσης γόμας που την μετέφεραν από τον προηγούμενο αγώνα και θα την χρησιμοποιήσουν στις ελεύθερες δοκιμές. 

Σήμερα Παρασκευή 9/11 είναι προγραμματισμένο να γίνουν το Practice 1 στις 15.00 και το Practice 2 στις 18.00.
Αύριο Σάββατο (10/11) το Practice 3 θα γίνει στις 14.00 και τα επίσημα χρονομετρημένα δοκιμαστικά από όπου θα κριθεί και ο pole man της Κυριακής θα γίνει στις 17.00. Αυτή τη φορά ο Pole Man θα βγεί από έναν αγώνα sprint που θα διαρκέσει 18 γύρους.

Ο αγώνας της Κυριακής (11/9) θα ξεκινήσει στις 16.00.

Ο διευθυντής του MOTORSPORT Mario Isola είπε για τον αγώνα στη Monza: 
« Είναι μια μεγάλη γιορτή για το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Είναι ένα μεγάλο γεγονός για μας καθώς γιορτάζουμε 150 χρόνια στην έδρα μας ενώ ταυτόχρονα η Monza συμπληρώνει έναν αιώνα. Οπότε αδημονούμε για τη μεγάλη γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ιταλία. Νιώθουμε περήφανοι που εφοδιάζουμε τα πιο εξελιγμένα και αποδοτικά μονοθέσια στην ιστορία της Formula 1 με ελαστικά 18 ιντσών.

Η Monza είναι πασίγνωστη για τις υψηλές ταχύτητες και τις γρήγορες στροφές. Παίζει καθοριστικό ρόλο η ισορροπία κρατήματος του μονοθεσίου. 

Τα πίσω ελαστικά φέτος αναμένεται να παρουσιάσουν λιγότερη υπερθέρμανση. Το αεροδυναμικό φορτίο είναι χαμηλό και οι οδηγοί συχνά αξιοποιούν τις μειωμένες αεροδυναμικές αντιστάσεις πίσω από κάποιο μονοθέσιο για να κερδίσουν σε ταχύτητα. Φέτος δεν υπάρχει αγώνας sprint στη Monza, οπότε οι ομάδες θα φτάσουν στο Grand Prix με λιγότερες πληροφορίες από την προηγούμενη φορά. Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε διαφοροποιημένη προσέγγιση στρατηγικής».

Τόσο τα δοκιμαστικά ανεπίσημα και χρονομετρημένα θα μεταδοθούν από της ΕΡΤ και την Cormote TV καθώς επίσης και την F1 TV Pro.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης