Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Ο  Charles Leclerc με τη Ferrari  έκανε τον καλύτερο χρόνο πριν διακοπεί ο αγώνας λόγω σύγκρουσης και ξεκινάει αύριο πρώτος στο Grand Prix του Azerbaijan. Από τη 2η θέση ξεκινάει ο Lewis Hamilton και από την 3η ο Max Vertsappen.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δύσκολη πίστα στο Baku έχει 6.003 μέτρα και οι οδηγοί θα κάνουν 51 γύρους για να ολοκληρώσουν τον αγώνα.Τι όμως φοβούνται περισσότερο οι οδηγοί της F1 στο Grand Prix του Baku. Μόνο τις επαφές τους με τους τοίχους.

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Όποιος ακουμπήσει στον τοίχο έχει εξασφαλισμένη την αποχώρηση του. 
Κάτι τέτοιο έπαθε στο πρώτο σκέλος (Q1) των χρονομετρημένων δοκιμαστικών το απόγευμα ο Lance Stroll.
Ο Strοll σε μια γρήγορη αριστερή χτύπησε το δεξιό του τροχό έσπασε την ανάρτηση και έμεινε στη  μέση της πίστας.

Στη συνέχεια προσπάθησε να βγει από την πίστα με το μονοθέσιο αλλά γέμισε την άσφαλτο με κομμάτια από την ανάρτησή του. Τα δοκιμαστικά σταμάτησαν. Και όταν μετά από 15 λεπτά ξεκίνησαν και πάλι οι κριτές αναγκάστηκαν να βγάλουν για δεύτερη φορά κόκκινη σημαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη φορά σε μια άλλη αριστερή δεν έστριψε ο Antonio Giovinarri. Πήγε ευθεία  και «κάρφωσε»  την Alfa Romeo στις μπαριέρες.Ωστόσο το απόγευμα ο Hamilton βρήκε το ρυθμό του και στο Q1 έκανε τον καλύτερο χρόνο.

Ακολούθησε το Q2 όπου και εκεί αρκετοί πιλότοι στην προσπάθειά τους να κάνουν έναν  καλό χρόνο πέρναγαν ξυστά από τις μπαριέρες .Άτυχος ήταν ο Daniel Ricciardo που σε μια αριστερή δεν έστριψε και έμεινε κάτω από τα προστατευτικά λάστιχα πριν από τη μπαριέρα.  

Τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά σταμάτησαν πριν ολοκληρωθούν και στην πρώτη θέση στο Q2 έμεινε o Verstappen.

Στα στρατηγεία των ομάδων Mercedes, Ferrari και Red Bull Racing υπήρχε προβληματισμός κυρίως για τις γόμες που θα χρησιμοποιούσαν στο 3o και τελευταίο σκέλος των χρονομετρημένων δοκιμαστικών. 

Στο  Q3  όλοι βγήκαν ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μπερδευτούν κατά κάποιο τρόπο οι ομάδες και ένα μην έχουν τα δύο τους αυτοκίνητα μαζί αλλά κάνοντας το 1-3.Στο Q3 η θερμοκρασία έπεσε κάπως αλλά η ταχύτητα του ανέμου παρέμενε στα 5.7 με αποτέλεσμα να επηρεάζει την αεροδυναμική. 

Ο Leclerc με τη Ferrari ήταν μόλις 13 χιλιοστά ταχύτερος από τον team mate του. Ήταν πρώτος αλλά το αποτέλεσμα ακόμη δεν είχε κριθεί. Ο Hamilton έμεινε πίσω από τον Leclerc σε απόσταση αναπνοής.
Μέχρι το τελευταίο λεπτό του καθοριστικού σκέλους του Q3 όλα παίζονταν.

Τελικά η έκπληξη πάλι έγινε.O Tsunoda  δεν έστριψε και έπεσε στις μπαριέρες ενώ ο  Sainz που ακολουθούσε βγήκε και αυτός «λαβωμένος».  

Ο αγώνας διεκόπη και ο Charles Leclerc που κρατούσε την πρωτοπορία γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στο Monte Carlo  και πάλι ο «pole position» στο Baku.
Η προσπάθεια  του  Hamilton και του  Verstappen που έκαναν αντεπίθεση  διεκόπη πριν πέσει επίσημα η καρό σημαία. Έτσι ο Βρετανός θα ξεκινήσει από τη 2η θέση και ο Ολλανδός από την 3η.

Μόλις ο Verstappen βγήκε απο το μονοθέσιο του αναφέρθηκε εκνευρισμένος για τους κανόνες που ισχύουν. Η δυσαρέσκεια του μάλλον θα συζητηθεί αργότερα απο τους αγωνοδίκες. 

Την Παρασκευή
Από τα ανεπίσημα δοκιμαστικά  της Παρασκευής  ο Ολλανδός οδηγός της Red Bull Racing Max Verstappen έδειξε καθαρά ότι είναι πιο γρήγορος αντίθετα με τον Lewis Hamilton και τον Valtteri Bottas που μόλις βρέθηκαν μέσα στη δεκάδα.

Ο Lewis Hamilton μετά τις ανεπίσημες δοκιμές της Παρασκευής μίλησε στα όρθια με τον τημ μάνατζερ της Mercedes. Ήταν ανέκφραστος και  απομακρύνθηκε χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο.

Για να καταλάβετε η Mercedes δεν μπόρεσε όχι μόνο να πλησιάσει την Red Bull αλλά έμεινε και πίσω από την Ferrari. Άλλωστε η Mercedes προβλήματα ρυθμού είχε και στο προηγούμενο Grand Prix  στο Μονακό. 
Την Παρασκευή οι Charles Leclerc και Carlos Sainz έκαναν τον δεύτερο και τρίτο ταχύτερο χρόνο στο  Baku.

Μάχη είχαν ο ο Ricciardo και ο  Norris. Ο πάντα χαμογελαστός πιλότος ήταν 8 δέκατα πίσω από τον Norris.
Την Παρασκευή ο Leclerc στη στροφή 15  χτύπησε στα προστατευτικά που βρίσκονται στην έξοδο και «άφησε» σουβενίρ  την αεροτομή του. Λάθος  έκανε και ο Gasly  όπως και  ο Vettel αλλά χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Αντίθετα ο Tsunoda δεν κατάφερε να διορθώσει το λάθος του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης