Του Λουκά Παπαλάμπρου

Πολύ ψηλά θέτουν τον πήχη οι φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών Μηχανολόγων Μηχανικών της Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι στη χώρα μας υπάρχουν παιδιά που μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να διακριθούν σε διαγωνισμούς υψηλού κύρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, η ομάδα Centaurus Racing Team, που αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έλαβε μέρος στον θεσμό FS Czech Republic, έναν από τους πιο απαιτητικούς της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την υποστήριξη της Aegean Airlines, η ελληνική φοιτητική ομάδα ταξίδεψε έως το Μοστ της Τσεχίας, προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη το διάστημα 1-5 Αυγούστου. Η Centaurus Racing Team αγωνίστηκε με το μονοθέσιο Thireus R, καλύπτοντας πλήρως όλες τις προδιαγραφές της διοργάνωσης.

Στα στατικά αγωνίσματα, όπως παρουσίαση κοστολόγησης και σχεδιασμού μονοθεσίου, η ομάδα μας κατέλαβε την 25η και 21η θέση αντίστοιχα, ανάμεσα σε 50 ομάδες από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Στη παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου, τα παιδιά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έπεισαν τους κριτές με το project που παρουσίασαν, λαμβάνοντας την 11η θέση.

Στα δυναμικά αγωνίσματα, το μονοθέσιο Thireus R πέρασε επιτυχώς τα τεστ acceleration και skidpad. Αντίθετα, στο αγώνισμα του autocrossο δεν κατάφερε να τερματίσει λόγω τεχνικού προβλήματος. Η ομάδα αντέδρασε άμεσα όμως, εντόπισε το πρόβλημα και το διόρθωσε σε χρόνο – μηδέν, σε μια επίδειξη μηχανικής υπεροχής και συνεργασίας.

Έτσι, κατάφερε να συμμετάσχει στο πιο απαιτητικό αγώνισμα, το Endurance. Η Centaurus Racing Team έφερε εις πέρας την αποστολή με επιτυχία, καλύπτοντας όλη την απόσταση με το μονοθέσιο, κάτι το οποίο ελάχιστες ομάδες επιτυγχάνουν. Τα ελληνόπουλα τερμάτισαν στην 13η θέση της γενικής κατάταξης, ενώ στον διαγωνισμό κατανάλωσης καυσίμου μπήκαν στην δεκάδα. 

Η ομάδα του Κενταύρου επέστρεψε πριν λίγες μέρες στη χώρα μας, θέτοντας αμέσως το νέο τους στόχο. Αυτός δεν είναι άλλος από τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός πλήρως λειτουργικού μονοθέσιου, ικανό να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό μηχανικών, τον Formula Student.

Ένα μεγάλο μπράβο στους φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ευχόμαστε κάποια στιγμή στο μέλλον, να τους δούμε ακόμη και σε ομάδα της F1, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων νεαρών Ελλήνων μηχανολόγων, όπως του Άγγελου Τσιαπάρα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης