Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή ο μηχανικός και καθηγητής, Dr. Robert Hubbard, ο άνθρωπος που εφηύρε το HANS (Head and Neck Support), μία από τις σημαντικότερες συσκευές ασφαλείας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ο Hubbard έπασχε από εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, γνωστή και ως νόσο του Πάρκινσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλη η καριέρα του καθηγητή επιστήμης και μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν περιστρεφόταν γύρω από την ασφάλεια των οδηγών. Στο Ερευνητικό Ινστιτούτο μελετούσε επί δεκαετίες τη συμπεριφορά του κεφαλιού, τις ιδιότητες του κρανίου και όλων των ειδών τα τραύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1981, μαζί με τον οδηγό αγώνων Jim Downing, αποφάσισαν να αναπτύξουν μία πρωτοποριακή συσκευή που προστατεύει τον αυχένα. Τέσσερα χρόνια αργότερα κατοχύρωσαν την πατέντα και παρουσίασαν το γνωστό πλέον HANS.

Η συσκευή χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Downing το 1986, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος IMSA. Ήταν ήδη έτοιμη, αλλά δεν έτυχε της αποδοχής των ανωτέρων στελεχών της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Με το πέρας των χρόνων απεδείχθη χρήσιμη και κατέστη υποχρεωτική (από το 2003), σώζοντας τη ζωή εκατοντάδων οδηγών αγώνων.

Μάλιστα, λέγεται ότι, αν η FIA είχε δεχθεί το HANS από το 1991, οπότε και ο Robert Hubbard την τελειοποίησε, ο Ayrton Senna δεν θα είχε σκοτωθεί την Πρωτομαγιά του 1994 στην πίστα της Imola.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης