Από το Μεξικό ξεκινά το πρώτο χωμάτινο ράλι από τα έξι της σεζόν και οι «μάχες» αναμένονται συναρπαστικές. Το συγκεκριμένο που είναι και το τρίτο του παγκοσμίου πρωταθλήματος, υπογραμμίζει τις αντιθέσεις που διαμορφώνουν αυτή την αγωνιστική κατηγορία στη σκληρότερη του μηχανοκίνητου αθλητισμού για αυτοκίνητα βασισμένα σε μοντέλα παραγωγής. 

Αντίθετα με τις προκλήσεις που δημιουργούν οι παγερές συνθήκες της Σουηδίας, οι οδηγοί και τα αυτοκίνητα καλούνται να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες που φτάνουν τους 30ºC.  Εκτός από την ανυπόφορη – για τους οδηγούς – ζέστη του cockpit, τα υψηλά επίπεδα του υδράργυρου καταπονούν παράλληλα τους κινητήρες και τα συστήματα μετάδοσης. Το ράλι έχει τη βάση του στην πόλη León, 400 χλμ. βορειοδυτικά της Πόλης του Μεξικού.  Η συνολική αγωνιστική διαδρομή στα βουνά βόρεια και ανατολικά του León έχει αυξηθεί σε πάνω από 400 χλμ. φέτος, ωστόσο παραμένει συμπαγής, με μόνο το 35% της συνολικής απόστασης να αποτελείται από ειδικές. Οι σκληρές χωμάτινες ειδικές ανεβαίνουν στα 2.737 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, το μεγαλύτερο υψόμετρο της σεζόν του WRC, σε βουνοπλαγιές σκεπασμένες με κάκτους.  Ο αραιότερος αέρας σε τέτοιο ύψος επηρεάζει τους κινητήρες, οι οποίοι χάνουν την ισχύ τους σε ποσοστό 20% περίπου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την σημερινή κατατακτήρια ειδική, το ράλι ξεκινά το ίδιο βράδυ με μία μικρή ειδική στους δρόμους του Guanajuato αφού προηγηθεί η τελετή έναρξης.  Η πόλη έχει ανακηρυχθεί περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι διάσημη για τις πλούσιες φλέβες ασημιού και χρυσού που ανακαλύφθηκαν πριν από αιώνες. Η ειδική θα περάσει από λιθόστρωτους δρόμους και φωταγωγημένα τούνελ που κάποτε αποτελούσαν φρεάτια ορυχείων. Το πρώτο σκέλος της Παρασκευής εκτυλίσσεται κοντά στην πόλη και ολοκληρώνεται με δύο βραδινές ειδικές στην αγωνιστική πίστα του León.  Περιλαμβάνει δύο νέες ειδικές ενώ δύο ακόμα χρησιμοποιούνται με αντίθετη κατεύθυνση από πέρσι.  Τη δεύτερη μέρα η δράση παραμένει πιο κοντά στο  León και καλύπτει συνολικά 183.80 χλμ. με δύο ακόμα ειδικές στο αγωνιστικό σιρκουί.  Το τελευταίο σκέλος περιλαμβάνει την ειδική  Guanajuatito 54.30 χλμ. από τις μεγαλύτερες της σεζόν, και ολοκληρώνεται με την Power Stage, που προσφέρει έξτρα βαθμούς στους τρεις ταχύτερους οδηγούς.  Οι αγωνιζόμενοι θα τρέξουν σε 24 ειδικές διαδρομές καλύπτοντας 407.87χλμ. σε μία συνολική απόσταση 1174.76 χλμ. 

Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης