Επιμέλεια: Πέρης Χαλάτσης

Ο οδηγός της Mercedes Valtteri Bottas κέρδισε την pole position στα  χρονομετρημένα δοκιμαστικά σήμερα το απόγευμα και αύριο θα τον δούμε στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης ,στην πίστα Autodromo International do Algarve που είναι γνωστή και ως Portimao.Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της πίστας είναι οι ανηφορικές και «τυφλές» στροφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη 2η θέση θα ξεκινήσει ο «ομόσταυλός» του Lewis Hamilton. Τον τρίτο καλύτερο χρόνο στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά έκανε ο Ολλανδός πιλότος της Red Bull Racing- Honda, Max  Verstappen . Κρίμα γιατί ο καλύτερος του χρόνος μηδενίστηκε όταν έχασε στιγμιαία το μονοθέσιο, Οι τέσσερις τροχοί πάτησαν εκτός πίστας και αυτόματα βάση κανονισμού ο χρόνος του δεν καταγράφεται. 
Ο Ολλανδός πικραμένος από το μηδενισμό του καλύτερου χρόνου του ,στις δηλώσεις του είπε:
« Τώρα σκέφτομαι το αύριο. Τίποτα άλλο».

Την δεκάδα συμπληρώνουν οι : Perez,Sainth,Ocon,Norris,Leclerc,Gasly,Vettel
Τα επίσημα δοκιμαστικά ξεκίνησαν στις   5 (ώρα Ελλάδος). Στους πρώτους γύρους ο Hamilton έκανε τον καλύτερο χρόνο αλλά ο χρόνος του  μηδενίστηκε γιατί είχε πατήσει και αυτός εκτός  του επιτρεπόμενου ορίου. Ήθελε τόσο πολύ αυτήν την pole position  γιατί  θα ήταν η 100η στην καριέρα του. 

Ο Sergio Perez προσπάθησε να βελτιώσει το χρόνο του βγήκε εκτός πίστας και όταν ξαναμπήκε χωρίς εξωτερική  βοήθεια γέμισε με πετραδάκια την πίστα.
Ο Vettel από την 15η θέση που βρισκόταν έκανε έναν εκπληκτικό γύρο και βρέθηκε στην 5η θέση. Βέβαια τίποτα  δεν είχε κριθεί αφού οι άλλοι αγωνιζόμενοι ακόμη δεν είχαν τελειώσει τις χρονομετρημένες δοκιμές. Τελικά ο Vettel έπεσε στην 10η θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη έκπληξη ήταν ο Ricciardo που βρέθηκε εκτός 15άδας . Εκτός 15άδας  ήταν  ο Latifi, ο μικρός Schumacher και ο Stroll.

Τι προηγήθηκε

Στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής (30 Απριλίου )ο  Hamilton κατάφερε γρήγορα να λύσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη θερμοκρασία των ελαστικών και έκανε τον καλύτερο χρόνο. Έβαλε αρχικά σκληρή γόμα και δεν είχε τα κρατήματα που θα ήθελε. Τελικά η  επιλογή της αλλαγής γόμας ήταν σωστή . Ο Verstappen παρέμεινε  δεύτερος ενώ ο Bottas έπεσε στην 3η θέση.
Πολύ καλή παρουσία έκανε ο νεαρός  Sainz που εφερε την Ferrari στην 4η θέση. Καλά και απειλητικά κινήθηκε ο Lando Norris της McLaren.

Σήμερα το πρωί (Σάββατο) στα ελεύθερα δοκιμαστικά το σκηνικό κάπως άλλαξε. Στο FP3, ο Verstappen ήταν ο ταχύτερος. Ο  Hamilton προβληματίστηκε. Ο  Bottas έκανε τον τρίτο καλύτερο χρόνο και ο  Perez τον τέταρτο. 
Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τον Ocon που έφερε την Alpine στην 5η θέση. Σε σχέση με την Παρασκευή οι Leclerc και Sainz δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο θα ήθελαν. 
Όλοι οι οδηγοί αντιμετώπισαν προβλήματα με το δυνατό άνεμο ο οποίος άλλαζε την αεροδυναμική ισορροπία των μονοθεσίων. Για το λόγο αυτό είχαμε κάποιες εξόδους αλλά όχι σημαντικές.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον αυριανό αγώνα

Στην Πορτογαλία θα χρησιμοποιηθεί αρχικά η πιο σκληρή γόμα της γκάμας, η P Zero λευκή/σκληρή C1. Στους δύο προηγούμενους αγώνες είχαν χρησιμοποιηθεί οι γόμες C2, C3 και C4. Στο Portimao είχε γίνει μια ειδική κατανομή γομών ενώ υπάρχει ένα έξτρα σετ σκληρής γόμας και ένα λιγότερο σετ μαλακής γόμας. 

Ο νέος σκελετός ελαστικών έχει αποδώσει καλά κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων αγώνων του 2021. Τώρα θα κάνει ντεμπούτο και η πιο σκληρή γόμα της γκάμας. Αυτή η επιλογή έγινε για να αντιμετωπιστούν οι μοναδικές προκλήσεις που θέτει αυτή η πίστα στα ελαστικά ειδικά αν ο καιρός είναι ζεστός.

Η  κατανομή είναι κανονική όπως όλη τη χρονιά: 8 σετ μαλακής, τρία σετ μέσης και δυο σετ σκληρής γόμας. 
Η C2 θα είναι η P Zero κίτρινη/μέση γόμα και η C3 θα είναι η P Zero κόκκινη/μαλακή γόμα. Η ίδια επιλογή γομών είχε γίνει και το 2020. Αυτά τα ελαστικά επιλέχθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα απαιτητικά χαρακτηριστικά της πίστας του Portimao. 

Αυτήν την εποχή οι καιρικές συνθήκες είναι καλές. Η θερμοκρασία ξεπερνά τους 20 βαθμούς.Μονο που σήμερα φυσούσε αρκετά.Η πίστα βρίσκεται στην ενδοχώρα. Φτιάχτηκε το 2008. Ωστόσο δείχνει για πίστα παλιάς σχολής. 

Μπορεί να έχει αρκετό πλάτος οπότε είναι εφικτό να ακολουθήσει κανείς διαφορετικές γραμμές και να γίνουν πιο εύκολα αλλά η χάραξή της δεν συγχωρεί λάθη. Έχει πολλές υψομετρικές διακυμάνσεις, μια μεγάλη ευθεία και πολλές και διαφορετικού τύπου στροφές. Όσον αφορά στα ελαστικά υπάρχουν σημαντικές απαιτήσεις σε πλευρικά φορτία αλλά και σε διαμήκη φορτία κατά τη διάρκεια των δυνατών φρεναρισμάτων. 

Από τις πιο απαιτητικές στροφές στο Portimao είναι μια δεξιά με δυο κορυφές που μοιάζει αρκετά με την Acque Minerali στο προηγούμενο Grand Prix της Ίμολα. Η πλειοψηφία των στροφών στο Portimao είναι τυφλές, αυτό προσθέτει σε πρόκληση. 
Πέρυσι ,με στρατηγική μιας αλλαγής από μέση σε σκληρή γόμα, τον αγώνα στην Πορτογαλία κέρδισε ο  Lewis Hamilton.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης