Ήταν 1η Μαΐου του 1994, όταν ο Ayrton Senna έφυγε με περισσότερα από 300 χλμ./ώρα. εκτός πίστας, στην στροφή Tamburello της Imola και χτύπησε στο προστατευτικό τοιχίο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αίτια του δυστυχήματος, είναι άγνωστα ακόμα και σήμερα, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για βλάβη στη κολόνα του τιμονιού. Ο τότε τεχνικός διευθυντής της Williams, Adrian Newey και νυν της Red Bull, διώχθηκε για ανθρωποκτονία αλλά τελικά αθωώθηκε. Έπειτα από 19 χρόνια, ο Newey παραδέχθηκε σε συνέντευξη του στο BBC Sport, ότι ακόμα και σήμερα τον στοιχειώνει εκείνη η μέρα

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κολόνα ήταν ραγισμένη. Αλλά από τα δεδομένα δεν φαίνεται να υπήρξε αστοχία πριν τη σύγκρουση. Το αυτοκίνητο θα χάσει το πίσω μέρος, ο Ayrton θα διορθώσει και στη συνέχεια θα πάει κατ’ ευθείαν και θα χτυπήσει τον εξωτερικό τοίχο, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να είναι συνεπές με μια αστοχία του συστήματος διεύθυνσης», τόνισε αρχικά ο Newey και συνέχισε λέγοντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γύρω από αυτό τον άνθρωπο υπήρχε μια αύρα που είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί. Αυτό που έγινε θα με στοιχειώνει για πάντα. Ήρθε στη Williams γιατί ήθελε να βρίσκεται στην ομάδα που είχε το καλύτερο αυτοκίνητο τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς αυτό του ’94 δεν ήταν καλό στην αρχή της χρονιάς. Το ταλέντο και η αποφασιστικότητα του Ayrton κινούσαν το μονοθέσιο και προσπαθούσε να κάνει πράγματα για τα οποία δεν ήταν ικανό (το μονοθέσιο) να πραγματοποιήσει. Είναι τόσο κρίμα και άδικο το ότι βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Και μετά, τη στιγμή που καταφέραμε να λύσουμε τα προβλήματα του αυτοκινήτου, εκείνος δεν ήταν πια μαζί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τότε τεχνικός διευθυντής.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης