Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Σκεφτείτε και οι ίδιοι: Πόσες φορές έχετε καθαρίσει το τιμόνι του αυτοκινήτου σας; Σας εγγυόμαστε πως μόλις διαβάσετε το άρθρο, θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε όταν ξανακαθίσετε στην θέση του οδηγού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα σε 1.000 οδηγούς, θέλοντας να διαπιστώσει κάθε πότε απολυμαίνουν την καμπίνα του αυτοκινήτου τους. Μόλις το 32% από τους 1.000 απάντησε πως καθαρίζει έστω και μία φορά το χρόνο το εσωτερικό, με τους υπόλοιπους να απαντούν είτε «Ποτέ», είτε «Όποτε το θυμηθούν…»Έως και 4 φορές πιο βρώμικο το τιμόνι, από το καπάκι μιας δημόσιας τουαλέτας
Η ακόμα πιο ανησυχητική έρευνα όμως προέρχεται από επίσημο έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών Αμερικής, σχετικά με το τιμόνι του αυτοκινήτου. Το Κέντρο αυτό μέτρησε την συγκέντρωση των βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό και μονάδων αποικιών (CFU). Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους καθώς στο τιμόνι μετρήθηκαν 629 CFU, στα κουμπιά ενός ασανσέρ 313 CFU, στο καπάκι μία δημόσιας τουαλέτας 172 CFU και στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου αφής 100 CFU.
Με πιο απλά λόγια, το τιμόνι του αυτοκινήτου έχει έως και 4 φορές περισσότερα βακτήρια από το καπάκι μίας δημόσιας τουαλέτας!

Εκτός όμως από την ποσότητα, υπάρχει και το θέμα της σοβαρότητας των συγκεκριμένων βακτηρίων. Σύμφωνα με τη μελέτη, το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, το οποίο είναι η αιτία πολλών ασθενειών όπως η τροφική δηλητηρίαση, οι δερματικές λοιμώξεις και το MRSA, είναι μεταξύ των συνολικά 700 βακτηρίων που συναντώνται στο εσωτερικό ενός βρώμικου αυτοκινήτου.

Στην εποχή Covid-19 ένα μαντηλάκι με οινόπνευμα μπορεί να βοηθήσει
Ειδικά στην εποχή που διανύουμε με την πανδημία να μην μας αφήνει σε ησυχία, αρκετά απολυμαντικά τζελ και οινοπνευματώδη μαντηλάκια, έχουν γίνει η καθημερινότητα μας. Θα σας προτείναμε να αποφύγετε τα τζελ καθώς μπορούν να διαβρώσουν αρκετά το υλικό του τιμονιού, όμως ένα μαντηλάκι με αλκοόλη μπορεί να σκοτώσει ένα μεγάλο μέρος των βακτηρίων που απειλούν την υγεία του οδηγού, με ένα απλό πέρασμα πριν από κάθε οδήγηση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης