Του Περικλή Χαλάτση

Ο τρόπος εξέτασης των νέων οδηγών θα πρέπει να αλλάξει. Σήμερα οι εξεταστές που δίνουν τα διπλώματα «μένουν» στα τυπικά. Αν μπορείς να ξεκινήσεις το αυτοκίνητό σου από μια ανηφόρα και αν βγάλεις φλας πριν στρίψεις, τότε είναι ΟΔΗΓΟΣ. Καμιά φορά σου προτείνουν να σταματήσεις μπροστά από μια γκαραζόπορτα. Αν δεν κάνεις το λάθος και σταματήσεις τότε παίρνεις το δίπλωμα οδήγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποψήφιοι οδηγοί για να μπορούν να βγουν στον δρόμο θα πρέπει να μαθαίνουν και άλλα πράγματα.  
Θα πρέπει να ξέρουν ότι διαφορετικά οδηγούν στο στεγνό και διαφορετικά στο βρεγμένο οδόστρωμα. Θα πρέπει να μάθουν να αφήνουν αποστάσεις από τα αυτοκίνητα που προπορεύονται. Πολλοί αφήνουν ένα με δύο μέτρα απόσταση και φυσικά αν ο μπροστινός σηκώσει ξαφνικά το πόδι από το γκάζι έχουν χτυπήσει στον προφυλακτήρα του, αφού ο χρόνος αντίδρασης είναι ανύπαρκτος.

Θα πρέπει να ξέρουν όσοι δεν διαμένουν σε περιοχές που χιονίζει ότι το χιόνι θέλει προσοχή, απαλές κινήσεις στο τιμόνι και πολύ απαλά το πάτημα του γκαζιού η του φρένου. Τα χιόνια που έπεσαν στην Αττική μάς έδειξαν πόσο άσχετοι είναι οι οδηγοί στους χιονισμένους δρόμους.

Θα πρέπει να μάθουν να βάζουν αλυσίδες. Και σε ποιους τροχούς (ανάλογα με την κίνηση). Θα πρέπει να καταλάβουν ΟΛΟΙ ότι στους παγωμένους δρόμους χωρίς αλυσίδες δεν μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια το αυτοκίνητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιος θα πρέπει να τους μάθει όλα αυτά πριν πάρουν το δίπλωμά τους. Δυστυχώς, οι σχολές οδηγών κάνουν τα τυπικά και οι εξεταστές βλέπουν αυτά που ορίζει ο κανονισμός. Στην πραγματικότητα οι μισοί νέοι οδηγοί όταν παίρνουν το δίπλωμα βγαίνουν στους δρόμους χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει κίνδυνος.

Και κάτι ακόμη που αφορά τα διπλώματα που δίνονται στους αναβάτες των δύο τροχών. Κάνοντας έναν κύκλο σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο δεν μπορείς να παίρνεις δίπλωμα.

Γιατί τους δίνουν, κύριε αρμόδιε υπουργέ, τα διπλώματα και όταν βγουν αυτοί οι άνθρωποι στους δρόμους-ζούγκλα δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα. Οι εξεταστές που ασχολούνται με τα δίκυκλα αρνούνται να βγουν στους δρόμους με πραγματικές συνθήκες, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι μία στις δύο περιπτώσεις θα γίνει ατύχημα μπροστά στα μάτια τους.

Στο εξωτερικό οι σχολές οδηγών πριν φθάσουν τους υποψήφιους οδηγούς στους εξεταστές τους έχουν μάθει όλα τα μυστικά οδήγησης στον στεγνό ή στον βρεγμένο δρόμο. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν αν θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία από τραυματίες του… δρόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης