Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη
Κάμερα: Γιώργος Κρεζίας
Μοντάζ: Έκτορας Σχηματαριώτης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι έχουμε ακούσει για θωρακισμένα αυτοκίνητα αλλά δεν γνωρίζουμε και πολλά γι’ αυτά. Η θωράκισή τους έχει ένα κύριο σκοπό: να προστατεύσει τους επιβάτες σε περίπτωση που το όχημα δεχτεί ένοπλη επίθεση, ρίψη χειροβομβίδων ή οτιδήποτε άλλο μπορεί ο καθένας να φανταστεί.

Τέτοια οχήματα χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη μεταφορά υψηλών πολιτικών προσώπων αλλά και επιχειρηματιών. 

Το κορυφαίο θωρακισμένο αυτοκίνητο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα υπάρχουν θωρακισμένα αυτοκίνητα και ένα από αυτά, που χρησιμοποιεί η Ελληνική Προεδρεία, είχε στα χέρια του το zougla.gr, για να το… περιεργαστεί και να διαπιστώσει τι είναι αυτό που το διαφοροποιεί σε σχέση με τα υπόλοιπα οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα ένα Audi A8 Security W12 6.3 FSI q Long το οποίο όπως θα δείτε σε σχετικά video, θυμίζει έντονα ταινίες του.. Τζέιμς Μποντ.


(Αυτό είναι ένα Audi A8 Security W12 6.3 FSI q Long…)

Πόρτες με εκρηκτικούς μηχανισμούς

Με μία πρώτη ματιά το θωρακισμένο Audi Α8 δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν. Όσο όμως πλησιάζεις κοντά του τόσο αρχίζεις και καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό και αυτό το αντιλαμβάνεσαι από το πάχος των τζαμιών. Τα συγκεκριμένα κατασκευάζονται από γυάλινα ελάσματα
Το πάχος στα τζάμια με μεταλλική επικάλυψη για να αντέχουν σε επιθέσεις ακόμα και από όπλα. Αυτομάτως, η εικόνα αυτή σου δίνει να καταλάβεις πως πρόκειται για ένα θωρακισμένο όχημα.

Η αίσθηση αρχίζει να γίνεται πιο έντονη από την στιγμή που θα ανοίξεις την πόρτα για να καθίσεις, που σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο, η βασική θέση είναι η πίσω δεξιά. Θα λέγαμε μάλλον θα προσπαθήσεις να την ανοίξεις, καθώς το βάρος της πόρτας είναι μεγάλο και αν το όχημα βρίσκεται σε κλίση θα χρειαστεί να την σπρώξεις με δύο χέρια! Παρατηρώντας την θα διακρίνεις ακόμα και εκρηκτικούς μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι στην περίπτωση που οι επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί και πρέπει να βγουν από το όχημα.


(Πατώντας ένα από αυτά τα κουμπιά προκαλείται έκρηξη στις… πόρτες!)

Προστατεύει και από χειροβομβίδες

Το Audi A8 L Security, φέρει την επονομαζόμενη θωράκιση VR7, την κορυφαία με την οποία μπορεί να εξοπλιστεί ένα αυτοκίνητο της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Είναι πιστοποιημένο από το German Ballistics Testing Center και πληροί προδιαγραφές, σύμφωνα με τις οποίες, το αμάξωμα και η καμπίνα των επιβατών μπορεί να αντέξει πυροβολισμούς ακόμα και εκρηκτικούς μηχανισμούς καθώς σε ορισμένα σημεία οι προδιαγραφές είναι για υψηλότερη θωράκιση.

Για την κατασκευή της καμπίνας έχει χρησιμοποιηθεί κατάλληλο ατσάλι για θωράκιση, αραμίδιο, κεραμικά υλικά και ειδικά γυαλιά για τα παράθυρα με προστατευτικό πολυκαρβονικό στρώμα. Με τέτοια θωράκιση το A8 L μπορεί να αντέξει επίθεση ακόμα και με στρατιωτικού τύπου χειροβομβίδα.

Από τηλεόραση μέχρι μασάζ…

Στις πίσω θέσεις, οι δύο επιβάτες, πέρα του χώρου που έχουν στη διάθεσή τους έχουν και απίστευτες ανέσεις.

Από τηλεοράσεις, τραπέζια, ψυγείο, DVD player, καθρέπτες, κοινές πρίζες, καθίσματα που κάνουν μασάζ (και είναι θερμαινόμενα αλλά και αεριζόμενα) μέχρι και ασύρματο τηλέφωνο.  Είναι σαφές πως οι επιβάτες που μεταφέρονται με το συγκεκριμένο όχημα έχουν όλες τις ανέσεις που μπορεί ο καθένας να φανταστεί.

Βάρος… 4 τόνων!!!

Μία τελείως διαφορετική εικόνα ισχύει για τον οδηγό ενός τέτοιου οχήματος. Ο συγκεκριμένος δεν διαθέτει απλά μόνο ένα δίπλωμα οδήγησης αλλά είναι ειδικευμένος επαγγελματίας με πολλές γνώσεις καθώς μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε ανά πάσα ώρα και στιγμή…

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν διάφορα κουμπιά αλλά αίσθηση προκαλούν αυτά που αφορούν τα συστήματα πυρόσβεσης και έκτακτης ανάγκης. Να σημειώσουμε πως η επικοινωνία των επιβατών με άτομα εκτός του αυτοκινήτου γίνεται με μικρόφωνο. Με την θωράκιση αλλά και τον επιπλέον εξοπλισμό, το βάρος A8 εκτοξεύεται από τους δύο περίπου τόνους στους… τέσσερις, νούμερο που αποτυπώνει και το επίπεδο ασφαλείας που προσφέρει.


(Τα ελαστικά είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένα που δουλεύουν και όταν κάποιος τα.. .πυροβολήσει)

Κινητήρας W12 6.3 λίτρων

Ένα τόσο ογκώδες όχημα πρέπει να εφοδιάζεται και με το κατάλληλο μηχανικό σύνολο.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει χρησιμοποιηθεί ένα κινητήρας W12 χωρητικότητας 6.3 λίτρων ο οποίος αποδίδει 500 ίππους. Λόγω… βάρους η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα έρχεται σε 7.3 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 210 χλμ./ώρα.

Οικομενικός Πατριάρχης, Μέρκελ, Μπαρόζο..

Το συγκεκριμένο Audi A8 Security W12 6.3 FSI q Long (αυτή είναι ολόκληρη η ονομασία του) που είχαμε στην διάθεσή μας, είναι το πλέον σύγχρονο θωρακισμένο όχημα που διαθέτει για μετακινήσεις η Ελλάδα και έχει στον στόλο της η Ελληνική Προεδρία.

Από τις αρχές του έτους έχει μεταφέρει σημαντικά πρόσωπα όπως τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κεκιάνγκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κ.ά.


(Υψηλά πρόσωπα μετακινούνται με θωρακισμένα αυτοκίνητα… (στη φωτό ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο))

Ειδική εκπαίδευση των οδηγών

Ένα θωρακισμένο Audi A8 δεν είναι ένα συνηθισμένο καθημερινό όχημα. Εξωτερικά μπορεί να μην διαφέρει σημαντικά από ένα συμβατικό Α8 αλλά στην πραγματικότητα έχει τεράστιες διαφορές.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι οδηγοί περνούν ειδική εκπαίδευση ώστε να είναι εξοικειωμένοι με τα συγκεκριμένα μοντέλα προκειμένου να μεταφέρουν με ασφάλεια τους διακεκριμένους πολιτικούς και αξιωματούχους στον προορισμό τους. Οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν πλήρη αντίληψη του χώρου, να αντιδρούν άμεσα σε καταστάσεις κινδύνου και φυσικά να μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ένα τόσο βαρύ όχημα.

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με την εκπαίδευση που αφορά στον τρόπο συμπεριφοράς και ομιλίας απέναντι στα πρόσωπα που μεταφέρει.

Χορηγία της Αudi

Να σημειώσουμε πως το κορυφαίο μοντέλο της Audi μαζί με έναν στόλο από συνολικά 69 αυτοκίνητα έχουν δοθεί ως χορηγία της εισαγωγικής εταιρείας (Kosmocar) για να καλυφτούν οι ανάγκες της Ελληνικής Προεδρίας στο πλαίσιο μετακινήσεων υψηλών προσώπων. «Με την συμμετοχή της αυτή η Ο Δημήτρης ΚαββούρηςAudi προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην ιστορία μετακινήσεων προσωπικοτήτων στο πλαίσιο μεγάλων πολιτικών γεγονότων που μετρά 27 χρόνια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το ίδιο είχε πράξει και στην Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε το 2003 ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται πως η No. 1 θέση πωλήσεων στην πολυτελή κατηγορία είναι αποτέλεσμα του ουσιαστικού κύρους και του εκλεπτυσμού που διαφοροποιεί την μάρκα μας. Επιπλέον τα υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας και η διακριτικότητα που προσφέρουν οι θωρακισμένες εκδόσεις του Αudi A8 μετακίνησαν ήδη και αναμένεται και ακόμα περισσότερους με ασφάλεια έναν σημαντικό αριθμό υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών» δήλωσε χαρακτηριστικά στο zougla.gr o εμπορικός διευθυντής της Audi, Δημήτρης Καββούρης.


(Τα πολυτελές Audi της Ελληνικής Προεδρίας είναι χορηγία της εταιρείας Kosmocar…)


Χαρακτηριστικά του θωρακισμένου Αudi A8

  • Το αυτοκίνητο και τα τζάμια, αντέχουν επιθέσεις με πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες
  • Σχεδόν έξι μήνες πρέπει να περάσουν από την στιγμή της παραγγελίας μέχρι την παράδοση ο ενδιαφερόμενος ενός θωρακισμένου Α8
  • Πάντοτε ο εκλεκτός προσκεκλημένος κάθεται στην πίσω θέση και δεξιά
  • Ο λόγος που πάντα ανοίγει την πόρτα κάποιος για να βγει ο προσκεκλημένος είναι για θεματα ασφαλείας αλλά και γιατι το βάρος της είναι πολύ μεγάλο!
  • Υπάρχει σύστημα παροχής φρέσκου αέρα σε περίπτωση χημικής επίθεσης
  • Ο οδηγός του Audi A8 L Security περνά ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης
  • Tα θωρακισμένα A8 της Ελληνικής Προεδρίας δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στην αγορά κάτι που θα ξεκινήσει να γίνεται το τέταρτο τρίμηνο του 2014
  • Οι πόρτες έχουν εκρηκτικούς μηχανισμούς που ανατινάζονται σε περίπτωση που υπάρχει εγκλωβισμός

Παρακολουθήστε το video με την προετοιμασία των Αudi A8 όταν αυτά ήρθαν στην Ελλάδα

 

Δείτε το θωρακισμένο αυτοκίνητο με το οποίο μετακινείται ο Πρόεδρος της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα

 

Για να πάρετε μία γεύση (ακούστε τον ήχο) από το τι σημαίνει θωράκιση αυτοκινήτου. Δείτε ένα περιστατικό που συνέβη στην Cadillac του Ομπάμα όταν το «Τέρας» (έτσι το ονομάζουνε) ακούμπησε στο έδαφος


(Η Kosmocar AE έχει διαθέσει 29 οχήματα για τις ανάγκες της Ελληνικής Προεδρίας…)


(Αυτή η Cadillac που ονομάζεται… Beast είναι το θωρακισμένο όχημα του Μπάρακ Ομπάμα…)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης