Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στους δρόμους έκανε η εκθαμβωτική Jesko, το νέο hypercar της Koenigsegg με τις εκπληκτικές προδιαγραφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σουηδική φίρμα επέλεξε να κάνει μία βόλτα με το τετράτροχο αριστούργημά της στη Λουκέρνη της Ελβετίας, στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας της αντιπροσωπείας στην πόλη. Το σκηνικό με τις λίμνες, το γρασίδι και τους καλοδιατηρημένους δρόμους ήταν το ιδανικό, προβάλλοντας τα κάλλη της ακριβοθώρητης Jesko.

To αυτοκίνητο τροφοδοτείται από έναν V8 5.0 twin turbo κινητήρα, ο οποίος με τη χρήση βενζίνης αποδίδει 1.280 ίππους και με βιοκαύσιμο Ε85 περισσότερους από 1.600 ίππους. Η μέγιστη ροπή είναι στα 1.000 και 1.500 Nm αντίστοιχα. Το μοτέρ συνεργάζεται με ένα ολοκαίνουργιο κιβώτιο 9 σχέσεων (Light Speed Gearbox) που ζυγίζει μόλις 90 κιλά και διακρίνεται για τις αστραπιαίες αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αεροδυναμική του είναι άψογη, περιλαμβάνοντας πλειάδα ενεργών βοηθημάτων, τεράστια πίσω πτέρυγα και εισαγωγές αέρα σε κάθε κομμάτι του αμαξώματος. Παράγει 1.000 κιλά κάθετης αεροδυναμικής πίεσης στα 275 χλμ./ώρα και 1.400 κιλά στην τελική ταχύτητα. Πατάει σε carbon ζάντες 20 ιντσών και 21 πίσω, με το βάρος του αυτοκινήτου χωρίς τα υγρά να ανέρχεται στα 1.200 κιλά.

Οι επιδόσεις είναι εκρηκτικές, ξεπερνώντας ακόμη και μονοθέσιο της F1. Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις της εταιρείας, η τελική ταχύτητα με χρήση βιοκαυσίμου αγγίζει τα 482 χλμ./ώρα.

Από τον εξοπλισμό δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ και το ενεργό σύστημα τετραδιεύθυνσης. Ο προσανατολισμός του οχήματος είναι ξεκάθαρα αγωνιστικός, το τιμόνι ενσωματώνει ψηφιακό πίνακα οργάνων, ενώ στην κονσόλα έχουν τοποθετηθεί δύο οθόνες αφής, μέσω των οποίων ο οδηγός ελέγχει όλες τις λειτουργίες.

Η τιμή της Jesko υπολογίζεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τους φόρους κάθε χώρας. Θα παραχθεί σε μόλις 125 μονάδες και έχει κάνει ήδη sold out, με τους πάμπλουτους πελάτες της Koenigsegg να προκαταβάλλουν όλο το ποσό που απαιτείται για την αγορά.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης