Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Viral έχει γίνει η είδηση πως η Tesla αποφάσισε να απολύσει δεκάδες εργαζομένους στο εργοστάσιό της στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, μία ημέρα αργότερα από την ανακοίνωση τους πως ετοίμαζαν συνδικάτο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δεν είναι υπέρμαχος των συνδικάτων και κανένας από τους υπαλλήλους του στις ΗΠΑ δεν έχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στη Ford, τη GM και τη Stellanstis. Ωστόσο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, 25 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο Gigafactory 2 στο Μπάφαλο, που ασχολούνταν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης της Tesla, αποκάλυψαν ότι σκόπευαν να ιδρύσουν με τη βοήθεια της Workers United, ένα σωματείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 800 προγραμματιστές απασχολούνται στο εργοστάσιο και όσοι είναι υπέρ των σχεδίων των συνδικάτων θέλουν αυξήσεις μισθών, μεγαλύτερη ασφάλεια εργασίας και μειωμένες πιέσεις παραγωγικότητας. Το Bloomberg μίλησε με εργαζόμενους που ισχυρίστηκαν ότι η Tesla χρησιμοποιεί λογισμικό για να παρακολουθεί τα πλήκτρα των υπολογιστών τους, βάζοντάς τους υπό τόση πίεση που ορισμένοι θα παραλείψουν να πάνε μέχρι και τουαλέτα.

Όμως, την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης του συνδικάτου, 30 εργαζόμενοι απολύθηκαν, το Bloomberg ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς ήταν μέλος μιας επιτροπής 25 ατόμων που οργανώνει την κίνηση προς τη συνδικαλιστική οργάνωση, και αρκετοί άλλοι που έχασαν τη δουλειά τους είχαν λάβει μέρος σε εργασιακές συζητήσεις.

Η Workers United υπέβαλε καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ κατηγορώντας την Tesla ότι παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο απολύοντας τους εργαζόμενους «σε αντίποινα για τη συνδικαλιστική δραστηριότητα και για να αποθαρρύνει τη συνδικαλιστική δραστηριότητα». Εάν η Tesla χάσει την υπόθεση, μπορεί να αναγκαστεί να πάρει πίσω τους απολυμένους υπαλλήλους με ανταμοιβή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι απαντά η Tesla
Η Tesla απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι απέλυσε τους υπαλλήλους της ως απάντηση σε μια νέα εκστρατεία των συνδικάτων ως «ψευδείς ισχυρισμούς». Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό της, η Tesla προσέφερε την πλευρά της στην ιστορία, μια πολύ διαφορετική.

Η εταιρεία σημείωσε ότι διεξάγει κύκλους ελέγχου απόδοσης κάθε έξι μήνες, όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν βαθμολογία απόδοσης από 1 έως 5 σε κάθε κύκλο “που τους βοηθά να βαθμονομούν την εργασία τους με τις προσδοκίες της δουλειάς τους”.

«Στη χειρότερη περίπτωση, εάν ένας υπάλληλος αποτύχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες απόδοσής του, θα απολυθε΄θ», είπε η Tesla, προσθέτοντας ότι αυτή η διαδικασία αναθεώρησης δεν εντοπίζεται στο Buffalo αλλά λαμβάνει χώρα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Κίνας.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ενημερώθηκε για την οργάνωση δραστηριοτήτων συνδικαλιστικού σωματείου περίπου 10 ημέρες αργότερα. “Μάθαμε εκ των υστέρων ότι ένας από τους 27 επηρεασμένους υπαλλήλους αναγνωρίστηκε επίσημα ως μέρος της εκστρατείας του συνδικάτου. Η απόλυση προϋπήρχε κάθε εκστρατείας του σωματείου”, σημείωσε η Tesla.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης