Την ώρα που οι κατασκευάστριες εταιρείες εξοπλίζουν τα αυτοκίνητα με όλο και πιο προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, οι χάκερς ετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση προκαλώντας «πονοκέφαλο» σε μηχανικούς, επιστημονικές ομάδες και οδηγούς.

Οι κίνδυνοι ηλεκτρονικής επίθεσης στα συστήματα των οχημάτων είναι πολύ μεγάλοι, κάτι που απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο δύο ερευνητές. Οι Charlier Miller και Chris Valasek, βρήκαν ένα «κενό» στο πρόγραμμα του συστήματος πολυμέσων του Uconnect που χρησιμοποιεί στα μοντέλα της ο όμιλος Fiat Chrysler Automobiles.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές «έσπασαν» το πρόγραμμα του Uconnect σε ένα Jeep Cherokee, σοκάροντας την FCA αλλά και τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες. Μέσω του διαδικτύου, κατάφεραν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, από τη λειτουργία των φλας, έως τον κλιματισμό, το ηχοσύστημα, το τιμόνι, το γκάζι, το φρένο και τον κινητήρα.

Πρόκειται για κάτι πραγματικά επικίνδυνο και τρομακτικό, αφού οι χάκερς μπορούν να προκαλέσουν χάος στους δρόμους από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, αρκεί να έχουν μπροστά τους ένα lap-top και πρόσβαση στο internet. Ο ιταλοαμερικανικός όμιλος έδωσε αμέσως εντολή στους ερευνητές του να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του λογισμικού, ώστε να κλείσει το κενό ασφαλείας και να ενημερωθούν σύντομα όλα τα συστήματα των αυτοκινήτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης