Του Λουκά Παπαλάμπρου

Οι μέρες του Πάσχα έφθασαν και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητα εν όψει των διακοπών.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης εξόδου, οδηγοί και επιβάτες μπορεί να ταλαιπωρηθούν εξαιτίας της αυξημένης κίνησης αλλά και της αδιαθεσίας. Σύμφωνα με έρευνα, 1 στους 3 έχει νιώσει να ζαλίζεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με αυτοκίνητο, ενώ 2 στους 3 έχουν πάθει ναυτία.

Τα συχνά σταμάτα-ξεκίνα και οι στροφές θα χειροτερέψουν μία κατάσταση που ταλαιπωρεί τα 2/3 του πληθυσμού και κυρίως παιδιά και εφήβους που κάθονται στα πίσω καθίσματα, παίζοντας video games ή παρακολουθώντας ταινίες στα tablet και τα smartphone. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ford, επιβάτες που κοίταζαν οθόνες κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού ένιωθαν αδιαθεσία μετά από 10 λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χασμουρητό και η εφίδρωση είναι προειδοποιητικές ενδείξεις για μία κατάσταση που προκαλείται από ασυμφωνία μεταξύ σημάτων που λαμβάνει ο εγκέφαλος από τα μάτια και από τα όργανα ισορροπίας, στο αφτί. Η ναυτία στο αυτοκίνητο είναι περίπλοκο πρόβλημα και αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν αφορά τα μωρά, αφού εκδηλώνεται μόνο όταν αρχίζουμε να περπατάμε. Πρόκειται για μια φυσική αντίδραση σε ένα αφύσικο ερέθισμα που δεν μπορεί να θεραπευτεί αν αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Αλλά μπορούμε να απαλύνουμε τα συμπτώματα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Dr. Jelte Bos.

Προκειμένου το οικογενειακό ταξίδι να μην μετατραπεί σε «εφιάλτη», η Ford σε συνεργασία με τους επιστήμονες δίνουν ορισμένες βασικές συμβουλές. 

• Μετακινηθείτε στο κέντρο των πίσω καθισμάτων, ή κατά προτίμηση μπροστά, για να βλέπετε τον δρόμο

• Οδηγείτε ομαλά και όπου είναι δυνατόν, αποφύγετε το ξαφνικό φρενάρισμα, την απότομη επιτάχυνση, τις λακκούβες

• Αποσπάστε την προσοχή όσων ζαλίζονται – ακόμα κι ένα τραγούδι μπορεί να βοηθήσει

• Πιείτε αναψυκτικό, φάτε μπισκότα τζίντζερ, αλλά αποφύγετε τον καφέ

• Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή στήριγμα στο κεφάλι για να κρατήσετε το κεφάλι σας όσο το δυνατόν πιο ακίνητο

• Ενεργοποιήστε τον κλιματισμό για ανακυκλοφορία φρέσκου αέρα

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης