Στη δημιουργία ενός ειδικού χρώματος για οχήματα, που έχει τη δυνατότητα να απορροφά την ακτινοβολία του ήλιου κατά τη διάρκεια της μέρας και την αποβάλλει κατά τη διάρκεια της νύχτας, προχώρησε η Nissan.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές της ιαπωνικής μάρκας, σε συνεργασία με τον Hamish Scott, ο οποίος εφηύρε το ειδικό χρώμα STARPATH, δοκιμάζουν ήδη την πρωτοποριακή βαφή στο Leaf και δεν είναι απίθανο να τη δούμε στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Ο βρετανός επιστήμονας είναι αυτός που δημιούργησε τη φθορίζουσα βαφή STARPATH και την εφαρμόζει ήδη σε ποδηλατοδρόμους του Κέιμπριτζ. Είναι κατασκευασμένη από οργανικές ουσίες και μπορεί να φωτίζει τη νύχτα για περίπου 8-10 ώρες. Οι ειδικοί της Nissan την αξιοποίησαν για να την εφαρμόσουν σε αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας τρεις στρώσεις από πολυουρεθάνη και πολυασπαρτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ειδικό αυτό χρώμα θα έχει διάρκεια ζωής 25 χρόνια και δεν επηρεάζεται από την βροχή και το χιόνι. Φυσικά, δεν θα προσφέρεται ως standard όταν περάσει στην παραγωγή, παρό μόνο κατόπιν παραγγελίας, καθώς απαιτείται ειδική επεξεργασία.

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, από ξύλο έως τσιμέντο και να προσαρμόζει τη φωτεινότητα ανάλογα τις συνθήκες σκότους.

     
Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης