Του Λουκά Παπαλάμπρου

Ήταν Σεπτέμβριος του 2012, όταν η McLaren παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα, στην έκθεση του Παρισιού, ένα από τα κορυφαία hypercar, την χαρισματική P1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνηκε στην «αγία τριάδα» των εξωτικών αυτοκινήτων, μαζί με τις LaFerrari και Porsche 918 Spyder, συναρπάζοντας με την εμφάνιση, τα προηγμένα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις. Τολμούμε να πούμε ότι, από κοντά η P1 είναι, ίσως, ένα από τα πιο όμορφα και συναρπαστικά οχήματα που έχουμε δει ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράχθηκε σε μόλις 375 μονάδες και πωλήθηκε σε εκλεκτούς πελάτες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο. Αργότερα, η McLaren διέθεσε αποκλειστικά πακέτα με την υπογραφή της MSO και αποκλειστικές εκδόσεις. Το κόστος κάθε οχήματος ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο ευρώ, με την κατασκευή να γίνεται στο χέρι από εξειδικευμένους μηχανικούς και την τελευταία P1 να βγαίνει από τις εγκαταστάσεις του Woking, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το σώμα της P1 είναι από ανθρακονήματα και τα υπόλοιπα μέρη από αλουμίνιο και τιτάνιο. Για την κίνηση φροντίζει ο V8 3.8 twin turbo κινητήρας και ένας ηλεκτροκινητήρας, με την απόδοση να αγγίζει τους 916 ίππους και τα 900 Nm ροπής. Διαθέτει ακόμη και φύλλο χρυσού στο χώρο του μοτέρ, καθώς και σύστημα DRS εμπνευσμένο από τα μονοθέσια της F1.

Οι επιδόσεις είναι εξωπραγματικές, με τα 0-100 να έρχονται σε 3 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 350 χλμ./ώρα. Οδηγός και συνοδηγός κάθονται σε carbon bucket καθίσματα, με τα ανθρακονήματα και το τιτάνιο να κυριαρχούν σε όλη την καμπίνα.

Η McLaren γιορτάζει τα πέντε χρόνια του υπέροχου αριστουργήματος της παγκόσμιας αυτοκίνησης, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχετικό video. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης