Τα SUV, και ιδιαίτερα τα πιο μεγάλα και ισχυρά μοντέλα, προσφέρουν άφθονους χώρους, τεχνολογίες αιχμής, ισχυρούς κινητήρες και πολύ μεγάλες off-road δυνατότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, λόγω του σχεδιασμού τους, του αυξημένου όγκου και του υψηλότερου κέντρου βάρους, εμφανίζουν αυξημένες κλίσεις στις στροφές συγκριτικά με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Οι εύκαμπτες αντιστρεπτικές ράβδοι αποδεδειγμένα περιορίζουν αυτό το φαινόμενο, αλλά δεν το διορθώνουν πλήρως.

H Audi ανέπτυξε μια τεχνολογία που δίνει τη λύση. Ονομάζεται «Ηλεκτρομηχανική Σταθεροποίηση Κλίση» (Electromechanical Roll Stabilization-eAWS). Το σύστημα αποτελείται ουσιαστικά από μία αντιστρεπτική ράβδο κομμένη στη μέση ανά άξονα, με έναν ηλεκτρικό κινητήρα να λειτουργεί μεταξύ των δύο ημίσεων τμημάτων, τόσο στον μπροστινό όσο και στον πίσω άξονα. Μπορεί να περιστρέψει αυτά τα μισά τμήματα της αντιστρεπτικής σε αντίθετη κατεύθυνση το ένα από το άλλο ώστε να δημιουργήσει ροπή που αντισταθμίζει τη ροπή του αμαξώματος – ξεχωριστά για κάθε τροχό. Ως αποτέλεσμα, μειώνει τις γωνίες κλίσης του αμαξώματος και επεμβαίνει ενεργά έναντι των φυσικών νόμων της κατάστασης οδήγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα λαμβάνει τις εντολές του μέσω μονάδων ελέγχου στον μπροστινό και στον πίσω άξονα, οι οποίες είναι μέρος της Electronic Chassis Platform (ECP), που αποτελεί τον κεντρικό εγκέφαλο του πλαισίου. Μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, αξιολογείται μια ποικιλία παραμέτρων όπως ταχύτητα, ύψος οδήγησης, κλίσεις του αυτοκινήτου, ο συντελεστής τριβής της επιφάνειας του δρόμου, η τρέχουσα κατάσταση οδήγησης, όπως η υποστροφή ή η υπερστροφή, συν τα δεδομένα από τα εμπλεκόμενα τμήματα του πλαισίου. 

Ως αποτέλεσμα, τα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία eAWS, συγκεκριμένα τα Q7, SQ7, SQ8 και RS Q8, διατηρούν το υψηλό επίπεδο άνεσης στην οδήγηση σε ευθεία γραμμή, ενώ σε στροφές και απότομες αλλαγές φορτίου εντυπωσιάζουν με τη σπορ, δυναμική τους συμπεριφορά σε συνδυασμό με την ελάχιστη κλίση αμαξώματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 40% των πελατών της Audi που παραγγέλνουν ένα αντίστοιχο μοντέλο από τη σειρά Q επιλέγουν την ηλεκτρομηχανική σταθεροποίηση κλίσης-eAWS.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης