Του Λουκά Παπαλάμπρου

Η βρετανική φίρμα παρουσίασε με κάθε επισημότητα την πρώτη αμιγώς ηλεκτροκίνητη Jaguar της ιστορίας, ένα αυτοκίνητο που αναμένεται να θέσει νέα δεδομένα όσον αφορά στο μέλλον της JLR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To I-Pace έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην έκθεση του Λος Άντζελες ως πρωτότυπο, με την έκδοση παραγωγής να λανσάρεται στην αγορά το 2018. Η εταιρεία το χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό μοντέλο μετά την E-Type. Ανήκει στην κατηγορία των crossover/SUV και τοποθετείται απέναντι από το Tesla Model X.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διακρίνεται για την ξεχωριστή σχεδίαση, την επιθετική μάσκα, το ιδιαίτερο πίσω τμήμα με το κεκλιμένο τζάμι, τις έντονες ακμές του αμαξώματος και την αεροδυναμική. Το μήκος είναι 4,68 μέτρα, το πλάτος 1,89μ. και το ύψος 1,56μ. Υιοθετεί τη σχεδιαστική τεχνοτροπία «cab forward», ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως τους διαθέσιμους χώρους στο εσωτερικό.

Η καμπίνα είναι φουτουριστική, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής. Στο κέντρο της κονσόλας κυριαρχεί η οθόνη αφής νέας γενιάς, ενώ μπροστά από τον οδηγό υπάρχει μια αντίστοιχη οθόνη που αντικαθιστά τον κλασικό πίνακα οργάνων. Ο χρήστης μπορεί να χειριστεί τα πάντα με μια κίνηση των χεριών ή των δακτύλων, λαμβάνοντας άμεσα οποιαδήποτε πληροφορία. Η πανοραμική γυάλινη οροφή χαρίζει άπλετο φως στο σαλόνι, με τους πίσω επιβάτες να έχουν στη διάθεσή τους έναν από τους μεγαλύτερους χώρους στην κατηγορία.

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι και το πορτμπαγκάζ, με την Jaguar να υποστηρίζει ότι το i-Pace είναι από τα πιο πρακτικά και ευρύχωρα μεσαία crossover. Οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες κάτω από το πάτωμα, με τους δύο ηλεκτροκινητήρες -έναν σε κάθε άξονα- να αποδίδουν συνδυαστικά 400 ίππους και 700 Nm ροπής. Οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές, με τα 0-100 να έρχονται σε μόλις 4 δευτερόλεπτα και την αυτονομία με πλήρη φόρτιση να αγγίζει τα 500 χιλιόμετρα.

Το i-Pace βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε μορφή προ-παραγωγής. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, συνδυάζοντας το στιλ με την κομψότητα και τις σύγχρονες τεχνολογίες. Το μοντέλο παραγωγής θα παρουσιαστεί το 2017, με την εμπορική πορεία να έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Μάλιστα, η Jaguar Αμερικής δέχεται ήδη προ-παραγγελίες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης