Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Καθώς περισσότερες χώρες ενισχύουν τις προσπάθειές τους για απαλλαγή από τα θερμικά μοτέρ, παραμένουν βασικά ερωτήματα σχετικά με τη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Ενώ η προσδοκία είναι ότι η πλειοψηφία της φόρτισης θα γίνεται στο σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό δεν θα είναι πάντα δυνατό. Καταλαβαίνουμε συλλογικά ότι η υποδομή πρέπει να βελτιωθεί καθώς περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά είναι και σαφές ότι απαιτούνται πολλαπλές λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτό, τον Δεκέμβριο του 2021, ο μεγάλος όμιλος αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis ανακοίνωσε για πρώτη φορά το έργο επαγωγικής φόρτισης Arena del Futoro. 

Το 2022, οι περισσότεροι από εμάς μάλλον έχουμε συνηθίσει στην ιδέα της επαγωγικής φόρτισης για τα τηλέφωνα και τα tablet μας. Η Stellantis αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούσαν να φορτίσουν ενώ χρησιμοποιούν απλώς το δρόμο κανονικά, επαγωγικά όπως τα κινητά; Είναι μια σκέψη που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, και παρόλο που αυτή η φράση χρησιμοποιείται πολύ, φαίνεται εξαιρετικά εφαρμόσιμη και δεν είναι καθόλου υπερβολή να λέμε πως η Stellantis την έκανε πράξη σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, το έργο βασίζεται σε αυτό που η Stellantis ονομάζει τεχνολογία Dynamic Wireless Power Transfer Technology (DWPT), η οποία αποτελείται από πηνία τοποθετημένα ακριβώς κάτω από την άσφαλτο. Οποιοδήποτε όχημα είναι εξοπλισμένο με ειδικό δέκτη μπορεί στη συνέχεια να αντλεί ισχύ από τα πηνία, μεταφέροντας αυτή την ισχύ απευθείας στον ηλεκτροκινητήρα και παρακάμπτοντας τη μπαταρία. Έτσι, η ισχύς της μπαταρίας δεσμεύεται για μελλοντική χρήση όταν το όχημα δεν βρίσκεται πλέον σε επαγωγικό τμήμα του δρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, το δοκιμαστικό Fiat New 500 EV ήταν σε θέση να ταξιδεύει με τυπικές ταχύτητες αυτοκινητόδρομου χρησιμοποιώντας DWPT, χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία του. Αυτό είναι το αποτέλεσμα που βρέθηκε μετά από μήνες δοκιμών, το οποίο δείχνει αρκετά ενθαρρυντικό.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης