Η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης περνάει και στα φορτηγά, με το Inspiration Truck της Freightliner, να είναι το πρώτο στον κόσμο που την υιοθετεί, έχοντας παράλληλα άδεια για νόμιμη κίνηση στον δημόσιο δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φορτηγό βασίζεται στο Freightliner Cascadia που κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ και αποτελεί ουσιαστικά την εξελιγμένη μορφή του πρωτότυπου Mercedes-Benz Future Truck. Ενσωματώνει την τεχνολογία «Highway Pilot», η οποία περιλαμβάνει ραντάρ, κάμερες και μια σειρά συστημάτων, όπως το Adaptive Cruise Control. Μέσω αισθητήρων σκανάρει όλο τον δρόμο και μπορεί να κινηθεί χωρίς τη βοήθεια οδηγού με ακρίβεια ανάλογη του αυτόματου πιλότου των αεροσκαφών.

Η πρώτη άδεια κυκλοφορίας για νόμιμη αυτόνομη κίνηση στον δρόμο, δόθηκε στο Inspiration Truck από την Πολιτεία της Νεβάδα. Φυσικά, το φορτηγό πέρασε όλες τις δοκιμές που απαιτούνταν, κάνοντας περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η Daimler, στην οποία ανήκει η Freightliner, το φορτηγό προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα κυκλοφορίας στην εθνική οδό, δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να ανακτήσει όποτε επιθυμεί τον έλεγχο. Παράλληλα, εμφανίζει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της κόπωσης του οδηγού και της υπνηλίας.  

Τέλος, το φορτηγό μπορεί να ανιχνεύσει αν ο δρόμος είναι μονής ή διπλής κατεύθυνσης, εντοπίζει οποιοδήποτε όχημα, πεζό, ζώο ή άλλο αντικείμενο βρίσκεται μπροστά, πίσω ή δίπλα του, ακολουθώντας τη ροή της κίνησης και φρενάροντας όποτε είναι απαραίτητο χάρη στα γνωστά συστήματα αυτόματης πέδησης.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης