Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Βρίσκεται στην Τορσλάντα της Σουηδίας, ανήκει στη Volvo Cars και πρόσφατα πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό. Έγινε το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων της εταιρείας με πλήρως ουδέτερη κλιματικά λειτουργία. Οι Σουηδοί δίνουν το παράδειγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σουηδική φίρμα θεωρεί μια εγκατάσταση πλήρως ουδέτερη κλιματικά όταν καταγράφει μηδενική καθαρή αύξηση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα της χρήσης ηλεκτρισμού και θέρμανσης για τις ανάγκες του.

Η μονάδα της Τορσλάντα είναι το παλαιότερο εργοστάσιο της εταιρείας. Τροφοδοτείται από κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρική ενέργεια από το 2008. Πλέον πετυχαίνει και κλιματικά ουδέτερη θέρμανση. Το μισό της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση προέρχεται από βιοαέριο και το υπόλοιπο αντλείται κυρίως από τηλεθέρμανση η οποία παράγεται από βιομηχανικά κατάλοιπα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο μέλλον

Πολύ υψηλά στάνταρ από τη Volvo.

Εκτός από την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, η συγκεκριμένη μονάδα μειώνει επίσης συνεχώς την ενέργεια που χρησιμοποιεί. Κατά τη διάρκεια του 2020, στοχευμένες βελτιώσεις στη λειτουργία της απέφεραν σε ετήσια βάση εξοικονόμηση σχεδόν 7.000 MWh, ποσό που αντιστοιχεί στην ενέργεια η οποία καταναλώνεται από 450 και πλέον σουηδικές κατοικίες στη διάρκεια ενός έτους.

Τεράστια μονάδα αλλά απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον.

Στα προσεχή χρόνια, το εργοστάσιο σχεδιάζει να εξοικονομήσει επιπλέον ενέργεια, αναβαθμίζοντας τα συστήματα φωτισμού και θέρμανσης. Εκτιμάται ότι η αναβάθμιση θα αποφέρει όφελος περίπου 20.000 MWh σε ετήσια βάση έως το 2023. Οι εν λόγω δράσεις στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας είναι τμήμα της ευρύτερης φιλοδοξίας της Volvo Cars να μειώσει κατά 30% τη χρήση ενέργειας ανά αυτοκίνητο που παράγεται στο δίκτυο των εργοστασίων της έως το 2025.

Εκεί κατασκευάζονται τα top μοντέλα της γκάμας.

Θυμίζουμε πως η Volvo έχει ένα από τα πλέον φιλόδοξα πλάνα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Εκτός του ότι στοχεύει να δημιουργήσει μια γκάμα αποτελούμενη μόνο από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, σκοπεύει να μηδενίσει τις εκπομπές CO2 σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας και στην αλυσίδα εφοδιασμού, υιοθετώντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μοναδικές ψηφιακές υπηρεσίες για το Volvo XC60

Κρέμασαν το αυτοκίνητο στα 30 μέτρα ύψος στον Βόρειο Πόλο!

Ποια αυτοκινητοβιομηχανία δίνει γονική άδεια 6 μηνών σε γυναίκες και άνδρες;

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης