Στο πλαίσιο του προγράμματος ECOMOTIVE FACTORY, η ισπανική μάρκα προχωρά σε μια σειρά μέτρων και έργων για μεγιστοποίηση των πόρων και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Seat σκοπεύει να μειώσει κατά το ήμισυ τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μέχρι το 2025, έχοντας ήδη βελτιώσει σε ποσοστό 33,6% τους δείκτες σε πέντε βασικούς περιβαλλοντικούς τομείς (κατανάλωση νερού και ενέργειας, παραγωγή αποβλήτων, πτητικών ενώσεων και CO2).

Από το 2011, οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα, η εταιρεία μείωσε επιτυχώς τις εκπομπές εκπομπών ρύπων κατά 66,2% με τη λήψη μέτρων όπως η ανάκτηση θερμότητας κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ο αποτελεσματικός έλεγχος του κλιματισμού και της θερμομόνωσης, η εξωτερική παροχή θερμότητας από την ενέργεια της βιομάζας ή την πράσινη ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η Seat έχει παράξει 41,4% λιγότερα απόβλητα και 16,2% λιγότερες πτητικές οργανικές ενώσεις χάρη στη ταξινόμηση των υλικών συσκευασίας ή στην υποκατάσταση ορισμένων διαλυτών και κεριών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής. Σε σύγκριση με το μέσο όρο του κλάδου στην Ευρώπη, καταναλώνει περίπου το ήμισυ της ενέργεια που απαιτείται για τη παραγωγή ενός οχήματος, 23% λιγότερο νερό και εκπέμπει 65% λιγότερο CO2, ενώ το 50% της ενέργειας που καταναλώνεται προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη βελτιστοποίηση χρήσης του νερού και στην εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται μέσω ενεργειών όπως η ανάκτηση ύδατος, η χρήση συμπυκνωμένου νερού από κλιματιστικά ή οι διάφορες βελτιώσεις στα συστήματα καθαρισμού και διήθησης των δοκιμών βροχής.

Το SEAT al Sol είναι το πιο εμβληματικό έργο στη περιβαλλοντική στρατηγική της εταιρείας. Εγκαινιάστηκε το 2013, είναι ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός της αυτοκινητοβιομηχανίας και καλύπτει έκταση 276.000 m2, που ισοδυναμεί με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το εργοστάσιο στο Martorell είναι εξοπλισμένο με περίπου 53.000 ηλιακούς συλλέκτες. Έχει αποτρέψει επιτυχώς 8.300 τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο, ποσό που ισοδυναμεί με 10 φορές το ποσό που απορροφάται από το Central Park της Νέας Υόρκης.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης