Η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης βρίσκεται πιο κοντά απ’ ότι θεωρούσαμε, με τις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες να εξελίσσουν συνεχώς προηγμένα συστήματα, που θα κάνουν την παρουσία του οδηγού στο αυτοκίνητο περιττή.

Έχοντας βάλει τις βάσεις για την αυτόνομη οδήγηση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συμμετέχουν στην ανάπτυξη ευρύτερων συστημάτων, κάνοντας πιο εύκολη και άνετη τη ζωή όλων. Η VW ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία πρότυπων χώρων στάθμευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα «έξυπνο» παρκινγκ που εκτός από στάθμευση, παρέχει φόρτιση σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, με τον οδηγό να ελέγχει τη διαδικασία μέσω του smartphone. To πρόγραμμα ονομάζεται V-Charge και στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή τα επόμενα χρόνια, στους χώρους στάθμευσης των αεροδρομίων και των μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Το σύστημα είναι απλό στην λειτουργία του, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στα παρκινγκ και φυσικά το αυτοκίνητο να υιοθετεί την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Ο οδηγός θα αφήνει στην είσοδο του χώρου το όχημα και στη συνέχεια μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, θα δίνει εντολή για να ξεκινήσει η διαδικασία στάθμευσης.

Αυτό θα εντοπίζει τις κενές θέσεις και στη συνέχεια το όχημα θα κινείται προς αυτές για να παρκάρει. Επίσης, το παρκινγκ θα διαθέτει ασύρματο επαγωγικό σύστημα φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, στέλνοντας αυτόματα όλα τα plug-in hybrid οχήματα στις αντίστοιχες θέσεις ώστε να φορτιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση, κάθε αυτοκίνητο θα μετακινείται ώστε να έρθει το επόμενο. Όταν επιστρέψει ο ιδιοκτήτης, θα δίνει εντολή στο κινητό του να ειδοποιήσει το όχημα για να τον παραλάβει στην έξοδο ή στον χώρο αναμονής. 


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης