Του Λουκά Παπαλάμπρου

Η γερμανική φίρμα παρουσίασε τη νέα γενιά της GLE, ενός δυναμικού, σύγχρονου και επιβλητικού αυτοκινήτου που ενσωματώνει ορισμένες από τις πιο πρωτοποριακές τεχνολογίες και είναι ικανό να κινηθεί σε κάθε έδαφος με χαρακτηριστική άνεση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγάλο SUV της Mercedes καλείται να κονταροχτυπηθεί με τους κορυφαίους της αγοράς, δηλαδή τα BMW X5, Audi Q7 και Volvo XC90. Το αυτοκίνητο έχει σχεδιαστεί από την αρχή, αφήνοντας κατά μέρος τις συντηρητικές καταβολές της απερχόμενης γενιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιτέλους, η εταιρεία έδωσε το δικαίωμα στους σχεδιαστές να εκφραστούν ελεύθερα, με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει απόλυτα. Η καινούργια GLE έχει στυλ, χαρακτήρα, καθαρές γραμμές και μία εκπληκτική μάσκα. Παράλληλα, είναι το πιο αεροδυναμικό μοντέλο στην κατηγορία με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,29 Cd.

Πατάει πάνω σε νέα πλατφόρμα και, παρά τις αυξημένες διαστάσεις, το βάρος έχει περιοριστεί σε σχέση με την προηγούμενη GLE. Tο μεταξόνιο είναι μεγαλύτερο κατά 8 εκατοστά, γεγονός που ωφελεί τους επιβάτες και κυρίως αυτούς των πίσω καθισμάτων, είτε πρόκειται για την πενταθέσια εκδοχή είτε για την επταθέσια.

Η αισθητική της καμπίνας είναι κλασική Mercedes, συνδυάζοντας την υψηλή ποιότητα με την πολυτέλεια, την κομψότητα και τις τεχνολογίες αιχμής. Στο ταμπλό δεσπόζουν οι δύο οθόνες 12,3 ιντσών του συστήματος MBUX με τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο ενσωματώνει τις πιο high-tech λειτουργίες και εφαρμογές, προσφέροντας στον οδηγό μία μοναδική εμπειρία.

Κάθε επιφάνεια του σαλονιού καλύπτεται από δέρμα άριστης ποιότητας, ξύλο, αλουμίνιο και μέταλλο. Τα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα καθίσματα με σύστημα θέρμανσης και ψύξης θυμίζουν πολυθρόνες, στο παρμπρίζ μπροστά από τον οδηγό υπάρχει head-up display, στο κάτω τμήμα της κονσόλας ειδική θέση για ασύρματη φόρτιση των smartphone, ενώ ο κρυφός LED φωτισμός διαφόρων αποχρώσεων αποτελεί μέρος της εξίσωσης της GLE.

Όσον αφορά στους κινητήρες, η Mercedes ανακοίνωσε αρχικά μόνο την έκδοση GLE 450 4Matic με τον εξακύλινδρο 3.0 turbo απόδοσης 367 ίππων και το ήπιο υβριδικό σύστημα EQ Boost των 22 ίππων. Φυσικά, στην γκάμα θα προστεθούν σύντομα οι νέες εκδοχές των εξακύλινδρων μοτέρ βενζίνης και diesel, καθώς και μία plug-in hybrid.

Η κίνηση μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 9 σχέσεων και του εξελιγμένου συστήματος μετάδοσης. Σύμφωνα με τη Mercedes, η νέα GLE συμπεριφέρεται άψογα στην άσφαλτο, ενώ παράλληλα είναι πιο ικανή από ποτέ σε off-road διαδρομές, περιλαμβάνοντας πλειάδα συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, μεταξύ των οποίων το «E-Active Body Control System» με ηλεκτρικό σύστημα 48 volt που ρυθμίζει αυτόματα την αερανάρτηση κάθε τροχού.

Το παγκόσμιο ντεμπούτο του μεγάλου premium SUV της Mercedes θα γίνει στην έκθεση του Παρισιού, τον Οκτώβριο, με το λανσάρισμα στην αγορά να ξεκινά στις αρχές του επόμενου έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης